Fie că ești încă student sau debutant și nu ai nici cea mai mică idee ce vrei să faci cu viața ta în plan profesional, fie că știi exact la ce ești bun și ce vrei sa faci, dar încă nu știi cum să te organizezi ca să îți atingi obiectivele, planul de carieră este absolut necesar și te va ajuta să faci puțină ordine în gânduri și idei.
Nu îți face griji, indiferent de cât de strălucitoare este cariera diferitelor persoane pe care le-ai întâlnit, trebuie să ai în vedere faptul că toți au pornit de la gândul „Ce fac mai deaparte?”. Este important să deții controlul asupra deciziilor tale de carieră, iar un plan te ajută să privești în ansamblu, dar și să decizi ce pași poți face, din aproape în aproape, pentru a ajunge acolo unde îți dorești.
Așază-te bine, relaxează-te, fii sincer cu tine, ia un pix și o foaie și hai să începem!
Identifică-ți jobul de vis!
Când spunem job-ul de vis, nu spunem job-ul perfect, ci job-ul potrivit pentru tine și care să îți aducă, dincolo de satisfacție financiară, și satisfacție personală. Trebuie să fie ceva ce îți place să faci și la care ești bun. Analizează atent ce fel de skill-uri ai și te ajută să ajungi unde vrei, apoi descoperă ce fel de experiență ai nevoie pentru a crește și urmărește persoanele care te pot inspira și de la care poți învăța!
În cazul în care nu ești foarte convins de ceea ce vrei să faci sau ceea ce îți place, treci direct la pasul 2: introspecția și autoevaluarea.
Evaluează-te corect!
A știi să te evaluezi în mod corect este extrem de util, chiar dacă știi ce vrei să faci mai departe sau nu. Iar dacă nu știi ce vrei să faci, e cu atât mai important. Notează pe listă ce fel de soft skills ai: poate ești foarte bun la a simplifica probleme ce par foarte complexe la prima vedere sau te descurci de minune la a ține discursuri și a motiva persoanele din jur. Aceste soft skills sunt calități pe care le ai nativ sau le-ai dezvoltat în mod natural de-a lungul vieții. Ele pot să te ajute în cariera ta, chiar dacă nu țin exclusiv de experiența profesională.
După ce ai identificat ce soft skills ai, poți trece la hard skills – acele aptitudini dobândite în urma experiențelor profesionale, fie job-uri, fie voluntariate, fie diferite certificări șamd.
După ce ți-ai setat toate cele de mai sus, e momentul să identifici cât mai clar industria din care vrei să faci parte: poate ți se pare că ești potrivit să fii asistent sau farmacist sau poate vrei să fii medic într-o anumită specializare sau chiar un specialist în resurse umane în industria medicală.
După ce ți-au făcut o evaluare la nivel de abilități și ai setat ce industrie te interesează, e vremea să treci la un scurt moment de reflecție, pentru a-ți da seama unde ai nevoie de îmbunătățiri. Poate ai soft skill care te recomandă pentru o anumită carieră, dar nu ai deloc experiență în industrie. Poate le ai pe amândouă, dar totuși trebuie să exersezi anumite aptitudini. E important să îți dai seama unde te plasezi și ce mai ai de făcut pentru a crește profesional.
Ultimul pas în această etapă este să îți dai seama care sunt valorile tale cu privire la muncă. E important să ți le stabilești pentru a-ți da seama, ulterior, dacă te integrezi ușor în cultura organizațională a unei companii. Poate îți dorești flexibilitate și un mediu de lucru foarte pozitiv. Dacă acestea sunt valorile tale, nu trebuie să te decizi de la ele și trebuie să fii conștient de importanța lor în deciziile viitoare.
Odată stabilite toate, trecem la pasul 3!
Identifică pașii următori în jobul ales.
Odată ce ești conștient de ce știi să faci, poți începe planificarea pentru a obține job-ul de vis. Asta se poate traduce în „career map”, adică harta călătoriei pentru a ajunga la cariera dorită. Stabilește care este cursul pe care trebuie să îl urmezi, cât timp trebuie să petreci pe fiecare poziție, ce trebuie să înveți, ce provocări ai și ce obiective te interesează pentru fiecare pas în parte.
Cele mai comune planuri de carieră se întind pe 5 ani și încep din momentul T0, unde te afli acum și unde vrei să ajungi. Dacă ești deja angajat, analizează dacă actualul angajator îți poate oferi oportunitățile de care ai nevoie. Dacă nu, gândește-te bine cât timp mai petreci aici și ce poți obține de pe urma actualului job: poate îți oferă suficient de mult timp liber pentru a face cursuri și a obține noi certificări sau poate te ajută să dedici timp unor voluntariate prin care să îți exersezi diferite abilități.
Extra tips
- Folosește-te și de alte instrumente, precum soft-uri de mind mapp-ing, care te ajută să îți pui într-o „hartă a minții” ideile, astfel încât să nu mai simți că este dezordine în mintea ta.
- Dacă nu ești atât de atașat de tehnologie și te ajută variantele tradiționaliste, poți folosi o tablă de plută, unde îți poți adăuga și scoate post it-uri colorate cu obiectivele și pașii pe care îi ai de făcut, pe măsură ce avansezi în planul tău de carieră.
- Folosește perioade determinate de timp pentru orice planificare sau obiectiv, te va motiva să lucrezi constant pentru a le atinge.
Mult succes în planificarea carierei tale! Ai curaj, afirmă-te și dă-ți timp de creștere, nimic nu se întâmplă peste noapte.
Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.