Trecerea de la student la medic rezident poate fi una interesanta, dar si provocatoare pentru ca apar multe schimbari atat legate de cariera, cat si de stilul de viata.
Exista multi factori de stres in perioada rezidentiatului. Este o perioada suprasolicitanta, in care medicul rezident primeste mai multe critici decat laude, are multe sarcini de realizat in putin timp, va fi nevoit sa-si neglijeze viata personala si sa lucreze mai mult timp
Daca esti medic rezident este normal sa te simti stresat si coplesit, mai ales la inceput, pentru ca trecerea este brusca si schimbarile sunt majore, dar vestea buna este ca exista modalitati de a-ti ameliora stresul prin a avea mai multa grija de tine.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai grija de tine in perioada rezidentiatului:
Reaminteste-ti de ce ai ales medicina
Aminteste-ti cat de mult ti-ai dorit o cariera medicala, iar acum esti pe punctul de a-ti atinge obiectivele propuse. Da-ti seama ca esti un membru valoros al echipei medicale si ca traiesti visul pe care l-ai avut demult. Acest lucru te va motiva sa parcurgi perioada de rezidentiat mult mai usor.
Nu-ti ascunde sentimentele
Nu te inchide intr-o mica lume a studiului si responsabilitatii. Toata lumea are nevoie de o discutie relaxanta cu prietenii si familia cat mai des. Nu lasa cariera sa devina atotcuprinzatoare in viata ta. Pe langa orele petrecute in spital, alaturi de colegi si pacienti, ai nevoie de timp petrecut alaturi de cei la care tii.
Incearca sa nu-ti pierzi increderea in tine
Vor exista momente in care iti va fi greu si nu vei sti ce sa faci. Sa nu crezi ca toti ceilalti se descurca perfect. Toata lumea trece prin momente grele. Aminteste-ti ca nu esti singur. Daca te simti la capatul franghiei, cere ajutor.
Ia-ti timpul necesar pentru a rezolva problema. Nimanui nu-i pasa cu adevarat care este ritmul tau de lucru, ci cat de bun este rezultatul, asa ca fa ceea ce ai nevoie pentru a-ti proteja sanatatea mentala si fizica. Citeste cartile care te atrag, scrie lucruri importante si aminteste-ti intotdeauna ca, atunci cand devine greu, pentru ca se intampla, este temporar. Maine va fi mai bine. Si daca nu, atunci a doua zi va fi.
Ofera-ti timp de calitate
Ai grija de starea ta mentala si bucura-te de reusitele tale, citeste carti care te inspira. Ai grija de starea ta fizica antrenandu-ti corpul in interior sau in aer liber si respirand profund. Ai grija de relatiile atat cu echipa de lucru, cat si cu pacientii. Dialogul si empatia trebuie sa stea la baza unei cai terapeutice eficiente. In cele din urma, gaseste-ti mentorul pentru a invata in cel mai bun mod, fara a uita sa-ti urmezi calea.
Fa-ti timp pentru hobby-uri, pentru exercitii fizice, pentru meditatie, pentru arte – sunt la fel de vitale pentru a avea succes. Vei afla mai multe, vei oferi asistenta medicala mai buna si vei fi un medic mai bun daca te vei ingriji la fel de mult cum iti ingrijesti pacientii.
Pentru a avea puterea de a desfasura activitatile necesare, trebuie sa ai grija de trei lucruri de baza: sa mananci, sa dormi si sa te rogi. Acum, rugaciunea nu trebuie sa fie numai pentru religiosi, ci inseamna sa stii cand nu poti face lucrurile pe cont propriu si sa ceri ajutor, sa-ti amintesti ca nu esti singur si sa-ti faci timp in fiecare zi atat pentru a privi propriile nevoi, pentru a reflecta asupra actiunilor tale, dar si pentru a ajunge la cei din jurul tau. Daca vei tine cont de aceste sfaturi, vei avea forta pentru a face orice.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).