Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Când vă gândiți la un asistent medical, ce vă vine în minte? În ochii multor oameni – imaginea asistentului medical nu s-a schimbat deloc. Există o mulțime de stereotipuri diferite pe care asistenții medicali au fost nevoiți să le suporte de-a lungul anilor. Din păcate, multe dintre aceste stereotipuri pot distrage atenția de la rolul vital pe care îl joacă în asistența medicală. Încă se consideră că asistentele sunt „de sex feminin”, iar medicii sunt văzuți ca „bărbați”. Există încă stereotipul de asistentă medicală? Și dacă da, atunci ce se face pentru remedierea acestuia?
Când vă gândiți la o asistentă medicală de acum 100 de ani, din perioada Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial, vă vin în minte acele femei îmbrăcate în cape albe, pălării mari și robe imaculate. De acord, asistentele medicale au avut un rol foarte important în toate războaiele, dar este adesea o imagine care a rămas în mintea multora, afectând rolul pe care îl joacă asistenta. Astăzi, imaginea asistenților medicali a evoluat și de multe ori profesia este văzută ca una negativă, asistenții suprasolicitați și depășiți, „se plâng” de salarii în timp ce se confruntă cu condiții dificile pe secție. Da, este o slujbă grea, dar asta nu este tot ceea ce înseamnă a fi asistent medical.
Asistența medicală nu este o profesie spre care să te îndrepți dacă nu îți pasă să ajuți oamenii. Unul dintre cele mai vechi stereotipuri despre asistența medicală este reprezentarea unei asistente medicale ca o figură îngerescă, slujing în mod dezinteresat săracilor și bolnavilor. Acest stereotip face referire la sfinții catolici din istorie, precum Sfânta Agatha din Sicilia, dar a fost popularizat la sfarșitul secolului al XIX-lea de figuri precum Florence Nightingale. La acea vreme stereotipul „asistentului înger” era o atiteză binevenită despre asistenții victorieni care predominau înainte ca profesia să fie standardizată și reformată.
Încă de la Florence Nightingale, fondatoarea profesiei de asistent medical, la mijlocul anilor 1800, asistența medicală a fost văzută în cea mai mare parte ca o „meserie pentru femei”. În urmă cu aproximativ treizeci de ani, doar trei la sută dintre asistenții medicali din România erau bărbați, însă timpurile s-au schimbat, astăzi procentul de asistenți medicali de sex masculin s-a triplat, ajungând aproape de zece la sută. Așa că data viitoare când cineva vă spune că asistența medicală este doar pentru femei, îl puteți contrazice.
Acest lucru este departe de adevăr. Doar pentru că lumea civilizată doarme nu înseamnă că boala și suferința fac pauză. Lucrul în schimbul de noapte are un efect grav asupra propriului ritm de viață și poate fi mult mai extenuant decât lucrul în schimbul de zi.
Din nou, acest lucru nu este deloc adevărat. Este adevărat că, pentru foarte mult timp, înainte de a exista o adevărată egalitate de gen și șanse pentru femei, asistența medicală a fost una dintre puținele ocupații cu ținută albă disponibilă pentru femei. Din acest motiv, este adesea gândit ca o ocupație „feminină”. În realitate, asistența medicală este destul de neutră de gen, iar asistenții de sex masculin nu diferă de bărbații din alte domenii de lucru.
Există stereotipuri pozitive și negative în jurul profesiei de asistent medical. Problema cu stereotipurile ambelor soiuri este că încurajează oamenii să facă generalizări largi despre toate asistentele. Există tot felul de oameni în profesia de asistenți medicali – bărbați și femei, tineri și bătrâni. Pur și simplu nu este corect să facem presupuneri la modul general despre un grup atât de divers de profesioniști.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.