Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Elena Alina Ghita a studiat la Școala Postliceală FEG Târgoviște, specializarea de asistent farmacist, iar în prezent profesează la Farmacia Brenco Business, din Potlogi, județul Dâmbovița.
1. Cine sau ce te-a inspirat să alegi profesia de asistent farmacist?
Încă de mică știam despre medicamentele bunicilor mei și îi întrebam pentru ce sunt bune sau la ce ajută, îmi doream să cunosc cât mai multe lucruri despre medicamente, apoi din liceu știam multe substanțe și deja îmi doream să fac ceva în privința asta.
2. Ce te motivează să mergi mai departe?
Oamenii mă motivează să merg mai departe, îmi place să empatizez cu ei, îmi place să socializez și de multe ori fac terapie cu ei (pacienții) doar vorbind. Îmi spun că îi ajută foarte mult numai că le zic o vorbă bună, probabil le inspir încredere sau siguranță.
3. Cum îmbini viața personală cu cea profesională? Care are prioritate?
Bineînteles că viața personală ar avea prioritate, dar eu încerc să le mențin pe ambele pe aceeiași linie. Nu vreau nici să-mi neglijez familia, dar nici viața profesională nu aș putea să o dau la o parte, ce ar face pacienții mei fără mine și fără ajutorul meu?
4. Cum decurge o zi din viața ta profesională?
Lucrez aproape zi de zi, îmi fac o cafea și îmi aștept pacienții să apară cu diferite recomandări, rețete și preparate farmaceutice.
5. Care este cea mai bună lecție de viață pe care ai primit-o în relația cu pacienții?
Am văzut oameni foarte bolnavi, care au atâta ambiție și poftă de viață, iar noi oamenii sănătoși nu suntem pe deplin mulțumiți. Mi-a dat de gândit felul lor de a vedea viața, de a percepe orice lucru și m-a făcut să realizez faptul că ar trebuii să ne bucurăm de fiecare zi pe care ne-o oferă Dumnezeu și să-i mulțumim că suntem sănătoși.
6. Cum vezi profesia de asistent farmacist astăzi și cum o percepeai când ai început să profesezi?
Când am ieșit pe postul de asistent de farmacie și când am început să lucrez mi s-a părut greu dar pe parcurs m-am obișnuit cu sistemul de lucru, cu mentalitatea oamenilor și caracterul lor, uneori dificil, nu toți oamenii sunt deschiși și comunicativi.
7. Ce sfat ți-ai fi dorit să primești când erai la început de carieră?
Să fiu mai puternică în ceea ce privește atitudinea respingătoare a unor pacienți, nu toți sunt la fel, cum am spus și mai sus, sunt oameni între oameni. Pe mine mă afecta foarte mult ceea ce spuneau și atitudinea lor față de mine, o atitudinea negativă care la început mă încărca, dar pe parcurs am învățat să accept că există și astfel de oameni și trebuie să iau totul ca atare și să trec repede peste.
8. Ce ai face diferit cu cariera ta?
Aș alege să urmez cursurile unei Școli de Poliție. Încă de mică îmi doream să fiu ca tatăl meu, politist, el a fost idolul și eroul meu.
9. Dacă ar fi să te întorci în timp ai mai alege această profesie?
Aș alege cu drag aceeași profesie, aceea de asistent farmacist, dar cum am spus și mai sus, mi-ar fi plăcut foarte mult să urmez și cursurile unei Școli de Poliție, dar niciodată nu este prea târziu.
10. După părerea ta, care sunt calitățile unui asistent farmacist?
Din punctul meu de vedere, un asistent farmacist ar trebui să dețină câteva calități importante, iar aici am să enumăr câteva dintre ele. Un asistent farmacist ar trebui să fie foarte sociabil, comunicativ și deschis către orice problemă, cu o gândire flexibilă, maleabilă, să se adapteze caracterului fiecărei persoane, dar cel mai important și nu sunt sigură dacă este neapărat o calitate, un asitent farmacist trebuie să fie tot timpul la curent cu noutățile din domeniul farmaceutic.
11. Ce sfat oferi viitorilor asistenți farmaciști?
Să-și iubească meseria și să facă cu drag ce și-au ales.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.