INTERVIU dr. Alina Ionescu, medic specialist chirurg: “Am descoperit că vreau să fac medicina pentru ca unii oameni să nu mai treacă prin ce am trecut eu”

INTERVIU dr. Alina Ionescu, medic specialist chirurg: “Am descoperit că vreau să fac medicina pentru ca unii oameni să nu mai treacă prin ce am trecut eu”

Doamna doctor Alina Ionescu este un medic cu o experienta de viata deosebita. Desi a inceput cu domeniul economic, a ajuns in situatia in care a trebuit sa invete si sa intelega o multime de notiuni medicale singura, prin prisma unui diagnostic care nu ii dadea mai mult de 5 ani de viata. Atunci a inteles ca doreste sa fie medic, motiv pentru care se dedica trup si suflet pacientilor sai. A constientizat cat de scurta si de fragila este viata si cat de mult conteaza un medic in viata pacientilor sai, motiv pentru care incearca sa fie responsabila pentru fiecare gest sau cuvant.

Chiar daca meseria de medic si mai ales chirurg necesita un efort mare, presupunand si 36-40 de ore fara somn, nu regreta nicio clipa decizia luata. In plus, considera ca toti medicii isi asuma oboseala si lipsa odihnei inca de la inceput.

Doamna doctor marturiseste ca si-ar dori o pregatire mai solida a cadrelor medicale inca din facultate, iar pentru pacienti asigurarea fondurilor necesare astfel incat sa poata beneficia de servicii medicale de calitate in orice loc al tarii s-ar afla.

In final, este de parere ca toti medicii trebuie sa isi cunoasca limitele, pentru ca nu se pot pricepe la toate. Iar atunci cand exista o varianta mai buna, trebuie recunoscuta, iar pacientul indrumat acolo unde ii este cel mai bine.

1. Ati inceput cu studiul economiei si apoi ati trecut la medicina. Ne puteti povesti ce s-a intamplat de ati luat aceasta decizie?

Drumul meu profesional a inceput cu studiul economiei fiind inspirata de cariera mamei mele de economist. Am inceput cu Liceul Economic si, cum era firesc, a urmat pregatirea si inscrierea la Academia de Studii Economice. Dupa un an si o sesiune de admitere extrem de solicitanta, starea mea de sanatate a fost modificata simtindu-ma foarte obosita. La inceput nu am dat importanta, dar starea prelungindu-se am efectuat o serie de analize ce au dus la final la diagnosticul de infectie cu virurs hepatic C.

Atat eu cat si parintii mei nu aveam nici cea mai vaga idee ce inseamna si ce presupune acest diagnostic, motiv pentru care, cum era si normal, am mers la un specialist, iar ce a urmat acolo reprezinta poate cel mai socant moment din viata mea. Cuvintele au ramas intiparite, iar imaginea este inca vie in memorie asa ca o sa citez exact ce a afirmat medicul respectiv: “Este hepatita cronica…(reasezandu-se mai bine pe scaun ca intr-un sezlong) 5 ani daca tine regim“.

Cum era si normal ca parinte a unui copil de 19 ani, mama mea nu a acceptat aceasta idee si am mers la alt medic. Acesta a confirmat diagnosticul, mi-a explicat ca nu e nimic de facut, este un singur tratament (terapia cu Interferon care este un imunosupresor extrem de puternic, dar care nu asigura o vindecare, ci doar pastrarea in forma latenta a virusului, asta daca exista raspuns la el) despre care nu a tinut sa dea detalii si aparent nu eram suficient de bolnava pentru a avea acces la el, asa ca tot ce am de facut este sa astept sa fie mai rau si sa fac analize la 3 luni.

Exact asta am facut – doar era medic specialist in aceasta problema, nu aveam eu cum sa contest – numai ca la reevaluarea biologica analizele au fost mai bune, asa ca intrebarea urmatoare a unui copil care nu a inteles exact ce are pentru ca nimeni nu a avut suficient timp sa explice a fost daca asta nu inseamna ca ma vindec, iar raspunsul primit a fost “se mai intampla” si am fost poftita pe usa afara dupa 3 minute. In acel moment am realizat ca singura metoda de a intelege ceva este sa ma informez singura. Am inceput sa citesc tot ce am gasit despre aceasta afectiune si pe parcurs am descoperit ca imi place ceea ce citesc, ca este un domeniu fascinant si ca vreau sa fac si eu acest lucru in primul rand pentru ca macar unii oameni sa nu mai treaca prin ce am trecut eu. 

2. Medicina nu este intocmai un domeniu usor. Ati regretat vreodata decizia de a o practica?

Asa este, nu este usoara. Presupune multa munca, responsabilitate, rabdare si poate si un dram de nebunie cel putin in chirurgie, dar din clipa in care am pasit prima data in cadrul facultatii unde m-am simtit ca acasa, chiar si atunci cand nu inchideam un ochi 36-40 de ore, pana in ziua de astazi nu am regretat nici un moment decizia luata si nu ma vad facand vreodata altceva.

3. Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le resimtiti in calitate de chirurg? Ce va motiveaza sa continuati sa operati chiar dupa mai multe zile cu garzi sau in care nu reusiti sa va odihniti?

Pentru mine cea mai mare satisfactie pe care o am avand in vedere ca am inceput aceasta meserie din postura de pacient este multumirea pacientului, momentul acela in care se uita in ochii tai si iti multumeste pentru ce ai facut pentru el, acea legatura ce se creeaza cand pleaca sanatos acasa si stie ca ai facut tot ce ai putut pentru el.

Cat despre motivatia de a nu tine cont de oboseala e foarte simplu. Pentru pacient momentul acela cand vine la tine este critic, el are nevoie de tine atunci si nu dupa 12 ore, nu poti sa te pui pe tine inaintea lui sau cel putin asta este parearea mea. Oboseala si lipsa orelor de somn este un lucru pe care ti-l asumi in momentul in care incepi acest drum, stii de la inceput, iar daca uiti pe parcurs mai bine renunti la aceasta profesie.

4. In calitate de pacient, ce ne puteti spune despre experienta cu sistemul medical romanesc? Ce v-ati dori sa schimbati?

Ca pacient, pot spune ca sistemul nostru este extrem de viciat, totul se invarte in cerc si in mijloc se afla pacientul care ajunge sa suporte toate consecintele.

Toate lipsurile din sistem se sparg in capul pacientului care nu are nici o putere. Cat despre schimbari sunt atat de multe de spus… in primul rand o pregatire mai solida a cadrelor medicale inca din facultate, apoi asigurarea de catre stat a fondurilor necesare astfel incat toti bolnavii, indiferent unde se afla, sa poata beneficia de servicii de aceeasi calitate, nu doar in centrele mari.

 O alta masura care ar trebui luata este o informare mai complexa a pacientului, o educatie sanitara mai buna asigurata in primul rand de sistemul de invatamant cat si de serviciu de medicina primara.

5. Considerati ca chirurgia poate fi mai bine practicata in anumite orase? Sau nu are vreo importanta locul atata vreme cat exista pasiune?

Din pacate, asa cum am spus si mai sus, exista diferente majore in functie de loc. De multe ori in chirurgie nu iti este suficienta pasiunea, ai mare nevoie de anumite instrumente care pot face diferenta pentru pacient, iar in cele mai multe locuri in afara centrelor mari situatia este sumbra, iar multe operatii nu se pot face asa cum ar trebui din cauza acestor lipsuri, oricat de multa dorinta exista.

6. Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-ati confruntat?

Nu cred ca pot sa aleg un caz anume, fiecare caz are partile lui dificile. O “banala” apendicectomie te poate pune in dificultate.

Orice operatie poate deveni dificila, de la politraume cu multiple leziuni in care fiecare moment conteaza, la interventii oncologice care implica mult timp de realizare. Pentru mine cele mai dificile cazuri sunt cele in care nu mai ai solutie chirurgicala si stii exact ce urmeaza pentru pacient.

7. Ati refuzat vreodata vreun pacient? Din ce motiv?

Nu am refuzat niciodata sa consult sau sa vad un bolnav, dar daca vorbim de a refuza o operatie atunci da, s-a intamplat. Toti trebuie sa ne vedem limitele, nu putem sa pretindem ca ne pricepem la toate. Atunci cand stim ca exista o varianta mai buna si mai sigura eu sunt de parere ca trebuie sa o recunoastem si sa indrumam pacientul acolo unde este cel mai bine pentru el.

Nu este o rusine sa pui binele pacientului pe primul loc. Personal, nu consider ca este un refuz, ci o indrumare, desi de multe ori colegii mei nu o vad asa. 

Si din pacate, lucrand intr-un spital de provincie, am fost pusa in situatia de a refuza si datorita lipsurilor de care vorbeam mai sus.

8. Va place sa fiti la curent cu ultimele descoperiri din domeniul medical? Cum va mentineti informata? Participati la cursuri sau seminare?

Dupa cum stiti, este chiar o obligatie participarea la astfel de evenimente pentru a putea profesa, dar mai mult decat atat este foarte important sa fii mereu informat pentru a putea oferi sevicii medicale de calitate.

Incerc, pe cat imi permite timpul, sa particip la toate evenimentele din domeniu, cat si sa ma informez permanent din carti si studii recente. 

9. Este chirurgia un domeniu mai putin static decat medicina de familie, de exemplu? Cat de importanta este adrenalina pe care o ofera in ceea ce priveste exercitarea profesiei?

Este greu sa raspund obiectiv la aceasta intrebare. Am facut si fac in continuare chirurgie de urgenta. Da, pentru mine adrenalina face parte din viata mea de zi cu zi, dar cred ca fiecare domeniu are momentele lui de adrenalina.

10. Chirurgii sunt mai expusi sindromului de burnout comparativ cu alte specializari medicale. Cum reusiti sa va echilibrati programul pentru a va odihni suficient?

Atunci cand constat ca am ajuns la un prag de oboseala care imi afecteaza comportamentul la locul de munca si nu mai pot oferi pacientului tot ceea ce este necesar, fac un pas inapoi si imi folosesc zilele de concediu pentru a fi cu familia si pentru a calatori.

11. Apreciati colaborarea interdisciplinara? In ce conditii?

Fara colaborare interdisciplinara nu poti face chirurgie. Este o munca de echipa, nu poti opera fara anestezie, iar bolnavul nu are doar un organ asa ca trebuie sa colaboram la fiecare pas.

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat de cand sunteti medic?

Poate cel mai important lucru pe care l-am constientizat a fost cat de scurta si cat de fragila este viata unui om si cat de mult contam in viata pacientilor nostri, iar asta m-a invatat sa fiu responsabila pentru fiecare gest pe care il fac sau cuvant pe care il spun.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment