Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.
La fel ca medicii, asistentele medicale, pompierii și polițiștii, farmaciștii trebuie să lucreze inclusiv în ture de noapte. Desigur, nu toți vor ajunge în această situație, dar este evident că trebuie să existe și farmacii care să fie deschise non-stop, iar atunci turele de noapte nu pot fi evitate. Din fericire, există câteva trucuri relativ simple, iar oricine lucrează în ture de noapte le poate aplica, astfel încât să reziste mai ușor la programul haotic de muncă.
Persoanele care lucrează noaptea ajung deseori să aibă unele tulburări de somn și chiar probleme de sănătate, dacă nu știu să gestioneze corect situație. Indiferent dacă este vorba de ture de zi care alternează cu unele de noapte sau de un program de muncă numai noaptea, organismul va face față mai greu stresului și oboselii.
Un farmacist care lucrează în ture de noapte, chiar dacă va avea mai puțini clienți comparativ cu un coleg care lucrează ziua, se va simți mai stresat și mai obosit. Asta deoarece ritmul circadian natural este perturbat, iar creierul trebuie să învețe că perioada de odihnă este ziua, nu noaptea, așa cum ar fi normal. Pentru că un program de muncă noaptea nu va fi perceput ca fiind unul natural, este firesc să apară la început și unele tulburări de somn. În timp, dacă această problemă nu este ținută sub control, pot să apară tulburări de memorie și de atenție, oboseală accentuată și crește riscul apariției diabetului și bolilor de inimă.
Iată care sunt soluțiile prin care un farmacist își poate ușura munca pe timp de noapte și se va adapta mai repede la acest program de muncă:
Dacă programul farmaciei presupune munca în ture de zi, de seara și de noapte, atunci este mai ușor de suportat un orar care se schimbă de la tură de zi la tură de seară și apoi tură de noapte, decât invers. De asemenea, ideal ar fi să existe zile libere după turele de noapte, iar nopțile lucrate să nu fie mai multe consecutiv, pentru că altfel se va acumula oboseala.
Chiar dacă lucrează noaptea, un farmacist este în mod normal expus la o lumină puternică la locul de muncă, iar acest aspect este benefic. Lumina intensă ajută organismul să se adapteze, să fie alert chiar și noaptea: creierul învață că trebuie să modifice ceasul interior al organismului, astfel încât să fie mai activ noaptea și să se odihnească ziua.
Tentația de a bea multe cafele în timpul unei ture de noapte este foarte mare, dar un farmacist nu trebuie să facă această greșeală. Cel mai bine ar fi să bea o cafea sau o altă băutură energizantă la începutul programului, iar apoi să evite alte produse pe bază de cafeină. Un consum prea mare de energizante va avea un efect nedorit ulterior: somnul va veni foarte greu după finalul programului, iar de aici până la tulburările de somn și problemele asociate mai este doar un pas.
În schimb, studiile au demonstrat că o doză mică de cafeină, consumată în mai multe reprize, are un efect foarte bun asupra organismului, stimulând performanța cognitivă și puterea de concentrare. Asta înseamnă că o persoană care lucrează în ture de noapte ar trebui să bea în timpul programului mai multe ceșcuțe mici de cafea în loc de o singură cană mare.
Stabilirea unui program fix de somn este esențială mai ales pentru cineva care lucrează în turele de noapte. Prin urmare, farmacistul trebuie să aibă un interval clar de odihnă, pentru că dacă nu va dormi suficient (adică între 7 și 9 ore), el nu va putea da randament în zilele următoare. Ca să poată adormi mai ușor ar trebui să aibă o cameră unde lumina să nu pătrundă prea mult, iar draperiile groase sau jaluzelele sunt o soluție foarte bună. De asemenea, este indicat să mănânce puțin înainte de culcare, dar numai alimente sănătoase și ușor de digerat și să evite fumatul și consumul de alcool, care pot reduce calitatea somnului.
Desigur, fiecare om este unic, de aceea unele dintre aceste metode vor avea efect asupra unor persoane, în timp ce pe altele nu le vor ajuta prea mult. Important este ca un farmacist, sau oricine lucrează în ture de noapte, să încerce câteva dintre aceste soluții și să nu dezarmeze dacă nu observă imediat o îmbunătățire. Este nevoie de timp pentru ca efectul să apară.
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.