INTERVIU Ana Maria Apostol, medic primar ORL: fiti oameni inainte de a fi doctori

INTERVIU Ana Maria Apostol, medic primar ORL: fiti oameni inainte de a fi doctori

Doamna doctor Ana Maria Apostol este medic primar ORL cu competenta in Chirurgie endoscopica, Audiologie, Chirurgie ORL pediatrica. A stiut care este meseria potrivita cand a realizat ca doreste sa ii faca pe oameni sa respire mai bine, sa auda mai bine, sa vorbeasca mai bine si simte o reala satisfactie cand reuseste sa redea luminozitatea pacientilor. Isi petrece timpul liber in mod activ, participand la dans, inot, fitness, dar si la competitii sportive intense si, desigur, interesandu-se de binele pacientilor. Caci daca nu o anunta cum se mai simt dupa tratament, ii cauta ea. Pe langa empatie, recomanda medicilor la inceput de drum sa isi trateze pacientii cu blandete, rabdare si in mod egal, indiferent de categoria sociala.

Care a fost cea mai importanta schimbare pe plan profesional pentru tine?

As zice ca a fost momentul in care am devenit chirurg, in care am devenit mai mult decat un doctor de cabinet care se straduia sa salveze viata oamenilor prin medicamente. A fost acel moment in care am realizat ca pot sa fac mai bine omenirii si ca pot SALVA VIETI si pot creste calitatea vietii pacientului prin interventii chirurgicale.

Iti amintesti cum a fost pentru tine cand te-ai angajat prima data?

Da, imi amintesc. Eram novice, stiam mai mult din carti, nu fusesem niciodata pe cont propriu. Prima mea pacienta a fost o doamna in varsta foarte simpatica ce nu mai auzea din cauza unor dopuri de ceara. I le-am scos, apoi i-am facut un examen clinic ORL complet si in acest timp am vorbit cu ea timp de o ora despre medicina si viata ei personala. In acel moment mi-am dat seama ca vreau sa fiu mai mult decat un medic care da retete, ci vreau sa fiu un medic care explica, da sfaturi si care se poate implica in vietile pacientilor cu sugestii benefice. M-am simtit foarte bine pe cont propriu si ca am putut sa decid singura ce este mai bine pentru acea pacienta.

Care a fost momentul in care ai stiut ca vrei sa devii medic ORL?

Cred ca a fost cel in care, dupa ce am luat REZIDENTIATUL, ma aflam intr-o sala mare cu sute de absolventi ai Facultatii de Medicina, fiecare trebuind sa isi aleaga viitorul, un viitor stralucit. Eu ma gandeam ce vreau de la viata, ce vreau sa fac cu acele informatii medicale asimilate in Facultate. Am tras aer adanc pe nas sa ma oxigenez mai bine cateva secunde consecutive si sa gandesc mai bine. In acel moment am avut un moment de sclipire in care mi-am dat seama cat de important este nasul (oxigenarea) si atunci am realizat ca vreau sa pot sa ii fac pe oameni sa respire mai bine, sa auda mai bine, sa vorbeasca mai bine. Si uite asa mi-am ales specialitatea ORL!

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le resimti in prezent pe plan profesional?

Cea mai mare satisfactie in plan profesional pe care o resimt este aceea ca am reusit sa il fac pe om sa respire mai bine, prin urmare sa gandeasca mai bine si sa aiba calitatea vietii de o mie de ori mai buna. O alta satisfactie o am in momentul in care pacientul imi intra in cabinet “intr-o stare jalnica” de infectie ORL si dupa o saptamana de tratament prescris de mine se intoarce in cabinet intr-o stare “de luminozitate” datorita reusitei tratamentului.

In ce mod procedezi pentru a ramane la curent cu ultimele evolutii din domeniul medical?

Citesc: informatii pe siturile medicale cu specializari ORL, imi fac abonamente la reviste medicale ORL, particip la Conferinte si Congrese nationale si internationale si la cursuri de supraspecializare nationale si internationale.

Cum reusesti sa dezvolti o relatie buna cu pacientii tai?

Prin EMPATIE, prin intelegerea suferintei lor, prin rabdarea de ai asculta, prin optimismul meu, prin feedback-ul la tratamentele mele pe care le solicit de la fiecare pacient in parte si daca acesta nu ma cauta sa imi spuna cum se simte, il caut eu sa vad daca se simte minunat.

Cum iti petreci timpul liber? Ce hobby-uri ai? Crezi ca te ajuta in profesia ta?

Imi petrec timpul liber cu ENERGIE, ca sa am un tonus bun si optimist la serviciu. Fac SPORT: ALERG, INOT, DANSEZ, FITNESS. Alergarea o fac dimineata in timpul verii inainte de serviciu sau in celelalte anotimpuri la pranz, dupa serviciu. Inotul si fitness-ul le fac la pranz dupa serviciu si cursul de dans sportiv il fac seara. De 3 ani particip si la competii de alergare si inot, semimaratoane de asfalt sau trail si… sa nu uitam si de drumetiile pe munte vara si de aventuri precum canyoning; imi mai fac timp sa scriu un articol pentru blogul meu: www.alertaorl.ro si sa citesc o carte de specialitate sau beletristica.

Povesteste-ne cum simti o operatie a unui pacient prin comparatie, de exemplu, cu un caz dificil de diagnosticat.

Operatia este mai simpla, ca are mai putine variabile cu care te poti intalni decat un caz clinic greu de diagnosticat. La o operatie sunt cam aceeasi pasi de urmat si nu prea ai surprize, pe cand intr-un caz clinic pacientii toti sunt diferiti, descriu simptomele complet diferit pentru aceeasi boala, reactioneaza la acelasi tratament complet diferit si examenul clinic poate sa fie foarte diferit de la persoana la persoana, desi ei se plang de acelasi simptom.

Ce experiente mai putin placute ai avut la locul de munca? Care te-a marcat cel mai mult?

Faptul ca unii pacienti nu au realizat ca sunt medic de cabinet, unde pacientii isi fac programari si ca eu nu sunt nevoita sa vad urgente si daca le vad nu le pot vedea inaintea programarilor. Ce imi este foarte dificil este sa aleg pe cine vad prima data: pe cel care este programat sau pe cel care este “posibil” o urgenta. Ce m-a marcat cel mai mult a fost nemultumirea sau agresivitatea pacientului fata de mine in momentul in care ii spun ca nu il pot vedea in momentul in care vrea dumnealui pentru ca am pe altcineva in fata.

Ce sfaturi ai pentru medicii aflati la inceput de drum?

Sfatul meu: sa fie oameni inainte de a fi doctori, sa empatizeze cu pacientii si chiar sa incerce sa se puna in loc lor pentru a decide cel mai bun tratament.
Sa ii trateze cu blandete, rabdare si sa ii trateze pe toti la fel, indiferent de categoria sociala.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment