De curand am vazut un articol in care se arata bilantul apelurilor catre 112 in ultimul an. Asa cum era de asteptat mai mult de jumatate dintre apeluri nu reprezentau o urgenta. Acest lucru are consecinte negative asupra problemelor reale, care au nevoie de consultanta imediata.
Un procent semnificativ de persoane care au apelat acest numar au fost transferate catre unitatile spitalicesti, pentru a fi preluate de catre ambulante/ SMURD. Din pacate triajul nu se face intocmai corect si astfel se ajunge la supraaglomerarea Camerei de Garda. De cele mai multe ori medicii de garda nu reusesc sa faca fata numarului mare de pacienti care ajung in fata usii, iar pacientii au de suferit printr-un timp destul de lung de asteptare. Din pacate nu am gasit niciun studiu recent facut in Romania in ceea ce priveste timpul mediu de asteptare la camera de garda, insa am cautat sa vad care este situatia in celelalte tari. De aceea, daca te-ai aflat in postura de pacient si ai ajuns la camera de garda, te invit sa completezi acest formular: click aici. Incercam sa facem un sondaj sa vedem cam care este timpul mediu de asteptare la spitalele din Romania, in ultimii ani.
Din publicatiile online am observat ca toate articolele legate de acest subiect pun Canada pe primul loc. Conform unui articol publicat in februarie 2017, Canadian Institute for Health Information (CIHI) a aratat ca pacientii sunt destul de nemultumiti din cauza timpului de asteptare mult prea lung. Acestia, intr-un procent de 29%, asteapta minimum 4 ore sau mai mult pentru a fi vazuti de un medic specialist sau pentru a fi trimisi pe specializarea corespunzatoare (click aici). In studiu au fost inclusi pacienti adulti din 11 tari dezvoltate. De asemenea s-a putut observa ca pacientii canadieni se duc mult mai des la camera de garda decat alti pacienti din tarile studiate. Tari precum Olanda, Germania si Franta se situeaza cu un procent de 1-4% de pacienti care au admis ca au asteptat 4 ore pana sa fie preluati de catre un medic.
In Elvetia procentul de pacienti care au asteptat atat de mult la Camera de garda este de 22%, in timp ce in U.S este de 24% (click aici).
Intr-un alt articol publicat in 2012 s-a constatat ca unul din 10 pacienti asteapta la Camera de garda aproximativ 8 ore. In timp ce procentul de pacienti care asteapta in medie 4 ore la Camera de garda este sub 20%, Canada depaseste asteptarile.
In U.S procentul de pacienti care ajung la Camera de garda a crescut considerabil. In 1996 au fost aproximativ 90 de milioane de oameni, iar in 2006 numarul a ajuns la 119 milioane. Din pacate, conform statisticilor facute de American Hospital Associationm numarul Camerelor de garda a scazut de la 4900 la 4600, iar acest lucru accentueaza supraaglomerarea. Numarul de paturi limitate din cadrul spitalelor este de asemenea un factor important. Conform unor declaratii, un alt motiv pentru care americanii ajung la camera de garda este timpul lung de asteptare pentru programarea la cabinetele specializate.
“Mi-am facut programare la doctorul meu, insa am fost repartizat abia dupa o luna, iar eu la randul meu sunt medic. Este incredibil!” a declarat Dr. Richardo Martinez, Medic-Ortopedie si traumatologie
Media de varsta a pacientilor care au vizitat Camera de garda are doua varfuri: copii si varstnici. S-a mai observat ca sezoanele in care Camera de garda este si mai aglomerata sunt vara si iarna, iar ora de varf este de obicei 19:00 (click aici).
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.