Personalul medical in cadrul unei institutii de specialitate are, teoretic, un “dress code”, prevazut si in protocoale. Bineinteles acesta difera si in functie de specialitati (chirugicale, clinice, paraclinice), insa in linii mari este destul de asemanator.
Tot acest protocol al tinutei este realizat in vederea scaderii riscului de contaminare, atat a personalului medical cat si al pacientilor. Recent am citit un articol in care se dezbatea acest subiect pe Infection Control Today – ITC (click aici pentru mai multe detalii), iar problema pe care se pare ca o au cei mai multi din sistemul medical este cea a uniformelor.
Uniformele uneori reprezentante de costum complet pe anumite sectii sau doar halat in altele. Ele ar trebui, teoretic sa fie pastrate si intretinute de spital. Acesta ar trebui sa asigure echipamentul personalului medical si sa impuna pastrarea acestuia in spital, cu spalarea si sterilizarea lui. Astfel scade riscul de a transporta diferiti germeni care se pot pune pe uniforme si ajuta la masurile de prevenire a imbolnavirii celor din jur, inclusiv a personalului medical. Din pacate aceste norme/proceduri nu sunt asigurate de toate spitalele sau toate specialitatile. De cele mai multe ori uniformele sunt cumparate pe cont propriu si spalate acasa, bineinteles nu in conditile care ar trebui respectate.
Un alt element care intra in discutie este incaltamintea. Acei botosi sau papuci de spital ar trebui si ei sa indeplineasca anumite criterii. In primul rand nu trebuie sa aiba o talpa alunecoasa, sa nu fie decupati (pentru a evita leziunile in cazul caderii unor obiecte) si sa fie comozi.
Tinuta personalului medical mai depinde si de igiena personala. De ceva timp se discuta despre unghiile false. Sunt sau nu un pericol? Bineinteles ca da. Chiar daca de cele mai multe ori persoanele aflate in cauza se simt ofensate din cauza ca li se atrage atentia, acesta nu este un moft. Unghiile false sunt periculoase din mai multe motive:
- Nu stii sigur daca persoana la care ti le-ai facut a folosit toate instrumentele sterilizate in prealabil si astfel te poti trezi cu o infectie (atat la nivel tegumentar cu diferiti streptococci sau stafilococi –partea buna, cat si la nivel sistemic-Hepatita B, C, HIV si altele). Chiar daca vi se pare ca exagerez au fost suficiente cazuri care sa confirme aceste temeri, mai ales ca nu toata lumea stie modurile de transmitere ale acestor boli si considera ca o mica sangerare la deget nu e nicio problema.
- De asemenea mediul de sub unghii este propice dezvoltarii fungilor si propagarii infectiei
- Unghiile lungi in domeniul chirurgiei sunt total excluse din cauza posibilitatii de a rupe manusile, dar si a limitarii anumitor proceduri. De altfel cred ca in majoritatea specialitatilor este destul de incomod: nu poti face un examen clinic unui pacient cum trebuie si exista riscul de a-l zgaria sau ca asistenta nu cred ca este foarte comod sa faci niste recoltari de analize sau branule cu extensii.
Bijuteriile sunt si ele un subiect de discutie pentru ca daca nu se pot ascunde sub echipament sunt expuse germenilor din spital. Este un risc destul de mare, insa nebagat in seama. Majoritatea personalului medical foloseste cel putin un ceas ca accesoriu, pe care il poarta tot timpul.
Mai multe informatii legate de acest subiect va voi prezenta in urmatorul articol unde voi adduce in discutie tipurile de masti din spitale, ochelarii de protectie, tipurile de manusi si bonetele de cap.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.