Eu ce specialitate imi aleg la rezidentiat?

Eu ce specialitate imi aleg la rezidentiat?

Duminica trecuta a avut loc unul dintre cele mai importante examene din viata celei sau celui care alege sa mearga pe drumul Medicinei – examenul de rezidentiat. Ca de obicei, gandurile si pumnii nostri stransi au fost de partea tuturor absolventilor care au sustinut examenul si speram ca toti au obtinut punctaj mare, care sa le poata permite alegerea specialitatii dorite –  lucru care, de fapt, reprezinta urmatorul hop si care va avea loc duminica aceasta.

Alegerea specialitatii medicale este o decizie uriasa, care necesita cercetari diligente, dar si o multime de reflectii personale. Fata de alte profesii, schimbarea domeniului ca medic poate fi putin dificil, astfel incat daca te decizi in timpul rezidentiatului ca iti doreai de fapt alta specialitate, va fi nevoie sa o iei de la zero si sa incepi pregatirea pentru specialitatea respectiva, adaugand ani suplimentari la timpul petrecut in scoala si in rezidentiat. Desigur, nu este imposibil si nici capat de lume daca te razgandesti… insa, e mult mai usor daca reusesti sa alegi drumul potrivit din prima!

Am povestit intr-un articol anterior despre 3 pasi care te pot ajuta in alegerea specialitatii la rezidentiat. Dincolo de pasiunea evidenta pentru o anumita specialitate, punerea in balanta a preferintei intre specialitati chirurgicale vs. non-chirurgicale, tipul de pacienti cu care ti-ai dori sa lucrezi (adulti, batrani, copii, pacienti contagiosi sau non-contagiosi etc.) sau lucrurile pe care, cu siguranta, NU ti le-ai dori sa le faci, credem ca este important sa fii pragmatic si sa iei in calcul si gradul de nevoie in piata a specialitatii respective, printre angajatorii romani. Altfel spus, cat de cautat vei fi odata ce vei termina rezidentiatul si vei deveni medic specialist.

Asa ca am facut un top al specialitatilor celor mai cautate de angajatorii medicali (in cea mai mare parte din sistemul privat) pentru care MEDIjobs a desfasurat peste 170 de procese de recrutare a medicilor, in ultimul an:

  1. Cardiologie. Pe primul loc se afla specialitatea Cardiologie, acolo unde un medic proaspat specialist poate castiga intre 7.000 si 10.000 de lei, salariul net.
  2. Medicina de laborator. Medicii de laborator au fost extrem de cautati in acest an si vor continua sa fie si pe viitor. In medie, salariul net al unui medic de laborator este de 8.000 de lei.
  3. Medicina interna. Proaspat specialistii in medicina interna pot primi un salariu de inceput de la 7.000 de lei net.
  4. Radiologie. Si medicii radiologi sunt in continuare foarte cautati, asadar va sfatuim sa luati in calcul aceasta specialitate, daca inca nu v-ati hotarat ce sa va alegeti pentru rezidentiat. Salariul unui proaspat specialist porneste de la 8.000 – 10.000 lei net, iar radiologii care obtin competentele specifice precum CT sau RMN pot ajunge la salarii cuprinse intre 15.000 si 20.000 lei net.
  5. Neonatologie. Odata obtinuta specialitatea, un medic neonatolog poate incepe de la 10.000 de lei salariul net.
  6. Psihiatrie. Un proaspat specialist in psihiatrie se poate astepta la un salariu de 8.000 lei net.
  7. Neurologie. Este o specialitate cautata de catre angajatorii romani in domeniul medical, acestia oferind in medie un salariu intre 7.000 si 9.000 de lei net unui medic proaspat specialist in neurologie.
  8. Oncologie. Odata ce a obtinut specialitatea, un medic oncolog se poate angaja cu un salariu intre 10.000 si 12.000 lei net.
  9. ATI. ATI-istii pot obtine un salariu net de inceput de la 17.000 lei.
  10. Recuperare. Medicii proaspat specialisti in recuperare pot obtine un salariu net intre 7.000 si 9.000 lei.
  11. Pediatrie. Medicii care obtin specialitatea pediatrie pot debuta cu un salariu net cuprins intre 7.000 si 9.000 lei.
  12. Gastroenterologie. Gastroenterologii pot incepe sa profeseze ca medici specialisti cu salarii nete cuprinse intre 8.000 si 10.000 lei.
  13. ORL. Nu in ultimul rand, medicii specialisti in ORL pot obtine salarii de inceput cuprinse intre 7.000 si 9.000 lei.

In completarea informatiilor de mai sus, un lucru care merita luat in considerare este acela ca salariile specialistilor difera pe teritoriul tarii noastre, in mare parte din cauza deficitului foarte mare de specialisti din anumite zone ale tarii. Astfel, in partea de V a tarii, salariile pe specialitati pot fi cu 25% mai mici decat cele mentionate mai sus, in vreme ce in zona Moldovei, care se confrunta cu un numar mic de specialisti, salariile pot fi mai mari datorita incercarii angajatorilor de a atrage candidati pe posturile lipsa. Asadar, la un moment dat, ganditi-va sa luati in calcul relocarea si profesarea in anumite zone ale tarii, altele decat zonele extrem de populare, precum Bucurestiul sau Clujul.

Iar acum, dincolo de perspectivele salariale si gradul de cautare a specialitatilor respective in prezent, va sfatuim ca in momentul in care va alegeti specialitatea la rezidentiat, sa puneti in balanta si tendinte in viitorul sanatatii. Nu mai devreme de saptamana trecuta povesteam la prima ediţie a conferinţei Leaders in Healthcare Romania despre impactul pe care il va avea imbatranirea populatiei asupra viitorului industriei medicale. Procentul populatiei imbatranite creste in lumea occidentala de la an la an, fapt care atrage cresterea numarului de bolnavi cronici – pacienti cu probleme cardiovasculare, pacienti cu probleme neurologice, pacienti cu probleme oncologice, pacienti cu probleme de metabolism. Sistemul de sanatate va avea nevoie de un numar din ce in ce mai mare de medici specializati in tratarea acestor tipuri de pacienti, asadar acestia vor deveni foarte cautati de catre angajatori. Va sugeram sa luati in calcul si acest aspect.

Pentru a lua o decizie, incercati sa va vedeti viata in viitor. Derulati-o peste 20 de ani. Unde vreti sa fiti? Atunci cand va alegeti specialitatea, faceti tot research-ul necesar despre ce implica aceasta, explorati modul in care aceasta este practicata in mai multe situatii. Bineinteles, este de dorit sa alegeti ceva ce sa practicati cu pasiune. Daca nu va puteti hotari, incepeti invers – cu specialitatile care nu va surad sub nicio forma. Si, gradual, taiati-le de pe lista, astfel incat sa ramaneti cu cele care vi s-ar potrivi cel mai bine. De asemenea, luati in calcul si topul specialitatilor celor mai cautate de catre angajatori, prezentat mai sus.

Si, mai ales, fiti sinceri cu voi insiva!

Mult succes!

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment