Sunt multe lucruri pe care mi-ar fi placut sa le stiu cand eram primul an la facultate. Unul dintre ele a fost gasirea unei noi locuinte, pentru ca nu sunt din Bucuresti. Nu sunt singurul caz, avand in vedere ca multi dintre studenti nu au domiciliul stabil in Bucuresti. Ca orice student, prima varianta pe care parintii tai o iau in calcul este caminul studentesc. Insa, in primul an am ales sa stau la apartament. Erau foarte multe lucruri noi pentru mine: nu stiam pe nimeni de la facultate, nu stiam orasul, nu mai mersesem niciodata cu metroul, nu stiam sa citesc orarul (nu seamana deloc cu ce sunteti obisnuiti la liceu). Sa ma mut la camin si sa convietuiesc cu alte persoane pe care nu le stiam deloc era prea mult pentru mine. Ulterior se pare ca am supravietuit cu bine.
Medicina dispune de mai multe camine: 6 camine in Regie (U1-U6), E, B1, B2 tot in Grozavesti si un camin in Complex Belvedere-Crangasi A2. Cele mai cautate si cerute sunt U-urile. Fiecare camera este o garsoniera, cu o camera destul de mare incat sa gazduiasca 3 persoane, baie cu cada, hol cu debara, balcon si bucatarie. In B-uri camera are doar baie, dispune de 2 paturi, iar in E este la fel, cu exceptia baii care este pe hol.
A2 este singurul camin al medicinei din complexul caminelor ASE-ului. Pentru cei care veti sta aici, veti vedea discrepanta conditiilor dintre caminul vostru si al celor de la ASE. Daca va intrebati ce sunt acele cutiute puse in dreptul fiecarei camere din cadrul caminelor ASE-ului veti afla in sesiunea de vara ca este AC-ul pe care voi il compensati cu prosoape ude, cand vor fi 45 de grade. Celelalte “avantaje” pe care le are acest camin sunt: baie pe hol, 3 paturi intr-o camera de 20 metri patrati si 2 dulapuri. Va pot povesti mai multe despre conditiile din A2 pentru ca am locuit aproape 3 ani.
Nu este asa oribil pe cat pare. Groaznic este in primul an pana cand reusesti sa scapi de gandacii indestructibili cu tot felul de substante care le schimba codul genetic (stiu, suna SF, dar cereti sfatul unui medic veterinar). Eu am venit in A2 in anul 2 de facultate pe al doilea semestru pana in anul 5. Partea buna la inceput a fost ca nu era atat de ocupat si mai aveam doar o colega de camera. Asa era majoritatea camerelor atunci, pentru ca nu era un camin foarte cautat. Vecinii erau ok, mult mai sociabili decat cei din U-uri si daca aveai nevoie de ceva puteai sa bati la fiecare usa pana cand gaseai.
O alta intamplare amuzanta este ca acest camin este gard in gard cu Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentelor pentru Tineri Sf Stelian. Eu am avut norocul, pe langa acela de a-mi bate soarele-n camera constant, de a fi si pe partea cu acest centru. Nu vreau sa va sperii, nu este nimic deranjant in afara de unele nopti cand te bucuri de aerul proaspat de afara care intra pe geamul deschis de 4 luni 24/24 si auzi tot felul de poezii recitate, strigate de jale, regrete povestite sau alte balade populare de alaturi.
Ideea este ca acest centru si caminul sunt paralele, au aceeasi structura si intre ele este o curte destul de mica. Noaptea, fiind liniste, ecoul se aude ca si cum ai vorbi fiind conectat la microfon in Piata Constitutiei. In aceste putine momente de liniste stai si meditezi despre specializarea pe care ti-o vei alege si incepi sa consideri psihiatria o varianta buna de luat in calcul.
In functie de disponibilitatea camerelor poti avea norocul de a sta si singur. Dupa cum spusesem la inceput, cand am stat, erau foarte multe camere neocupate. Cei care locuiau erau in principiu la Medicina dentara si Generala in ani mai mari. Acum, in ultimul an de sedere, a fost foarte aglomerat (fiind si unul dintre motivele pentru care am plecat), iar majoritatea camerelor au fost ocupate de cei din anul I de la Asistenta medicala.
Revenind la treburile care probabil va intereseaza mai mult. Dupa ce ati aflat ca ati intrat la Medicina si va treziti din vis trebuie sa depuneti o cerere, iar pentru mai multe detalii despre metodologia privind cazarea studentilor intrati aici. Acolo veti gasi toate informatiile care va intereseaza.
Pentru cei care au intrat la taxa se pare ca este mentionat ca nu vor primi loc de cazare, mai pe romaneste: pe langa faptul ca va trebui sa platiti 2000 euro taxa de scolarizare va trebui sa va descurcati pe cont propriu. As vrea sa va linistesc si va spun ca eu am intrat la buget si tot nu mi s-a acordat loc in camin in primul an de facultate (imi depusesem cerere sa vad, chiar daca stateam la apartament).
Ulterior am aflat ceva ce as vrea sa impartasesc cu voi: daca nu primiti loc din prima, asteptati redistribuirile, care sunt la ceva timp (o luna daca nu ma insel) dupa ce se incheie perioada de cazare (10 octombrie). Poate aveti norocul sa prindeti loc in U-uri, de obicei raman foarte multe camere libere dupa ce se linistesc apele cu cazarea. Trebuie sa va interesati care este disponibilitatea si sa nu va lasati batuti.
Eu am facut din anul 1 pana in anul 5 cerere pentru U-uri, insa niciodata nu am fost acceptata. O data am facut in decembrie cerere pentru U-uri si am fost acceptata, insa am renuntat din motive personale. In primul an, chiar daca eram la buget eram an mic si nu aveam prioritate, iar cand am fost an mare nu am mai fost la buget si iar nu mai aveam prioritate. Insa am aflat ca daca ma duceam sa fac cerere in alta perioada decat in cea de cazare puteam primi loc. In fine, revenind, caminul nu este singura varianta de a sta in Bucuresti.
Am stat si la garsoniera si la apartament. Este mult mai confortabil din toate punctele de vedere plus ca ai intimitate si un loc in care sa te retragi sa poti invata linistit. Am avut si aici parte de cateva experiente neplacute, de aceea va recomand inainte sa faceti contractul sa cititi cu atentie si daca sunt lucruri cu care nu sunteti de acord sa specificati, se pot modifica. Cel mai bine din toate punctele de vedere ar fi sa faceti un contract si sa vorbiti cu proprietarul sa fie inregistrat la ANAF.
Un alt lucru de care ar fi bine sa tineti seama ar fi locatia. Daca nu cunoasteti Bucurestiul puteti sa va uitati pe harta metroului. Facultatea de Medicina se afla la statia Eroilor si metroul este cea mai rapida varianta de transport. Eu in primul an am locuit la Lujerului si aveam 2 statii, ajungeam foarte repede la facultate, insa ca sa intelegeti schimbarea, distanta dintre cele doua era cat distanta dintr-un capat in celelalt al orasului meu.
*Cand veti fi in ani mai mari (3+) nu mai are importanta unde stati, pentru ca niciodata nu veti fi aproape. O sa fiti repartizati pentru fiecare stagiu la un alt spital.
In alta ordine de idei viata de student este frumoasa si nu trebuie sa va descurajeze experientele neplacute. Am avut parte de mai multi colegi de camera, am cunoscut si oameni cu un carcater frumos de la care am invatat multe, dar si oameni mai putin placuti de la care am invatat ca nu trebuie sa fiu asa. Va maturizati foarte mult pe parcursul acestor ani, fara sa va dati seama. O sa intelegeti ca atunci cand locuiti cu cineva e extrem de important sa pastrati curatenia si sa aveti grija de lucrurile voastre. O sa invatati sa imparti (daca pana acum nu erati obinsuiti) si sa va faceti un program sincronizat cu ai colegilor de camera pentru a putea invata.
O sa va obinsuiti si cu baia la comun si o sa realizati ca mai important era sa aveti o masina de spalat unde sa va spalati cand vreti hainele. Dar nici asta nu e imposibi. De exemplu langa A2 exista o spalatorie WASHescu unde va puteti duce si aveti mai multe variante (clic aici). Aceasta spalatorie are mai multe sedii in Bucuresti. Eu de cele mai multe ori apelam la prietena mea cea mai buna (care e din Bucuresti) si mai petreceam weekend-urile la ea pentru a-mi aminti cum e sa ai bucatarie si baie.
Sunt ultimul an la Medicina Generala si gandind retrospectiv, din experientele anterioare, am invatat multe. Am avut parte de toate tipurile de colegi de camera, de experiente cu cazarea si am legat si prietenii frumoase de-a lungul acestor ani. Am facut acest articol din scopul de a va arata toate aspectele mutarii la Bucuresti (la care eu nu ma gandisem niciodata inainte sa vin aici) si daca aveti intrebari puteti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos. 🙂
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.