Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Mă numesc Noe Ana Maria și am studiat la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Târgoviște, specializarea asistent medical genrelist. În prezent lucrez și profesez în cadrul Spitalului Polizu (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Alfred Rusescu), pe secția de Neuropsihiatrie Pediatrică.
Pasiunea pentru medicină sau pentru a deveni asistent medical, am preluat-o de la mătușa mea, fiind asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, iar un al doilea imbold pentru mine a fost pierderea unui părinte. Fiind copil, pe atunci, și neputincios, mi-am promis să învăț să pot ajuta sau măcar să particip la ajutarea pacienților.
Neuropsihiatria a fost a doua alegere, inițial a fost ginecologie ambulatoriu, dar nu a fost să fie. În timpul practicii de la școala postliceală am fost atrasă mai mult de latura aceasta legată de îngrijirea femeilor și a copiilor.
O zi din viața unui asistent medical într-un spital din țara noastră este foarte complexă. El trebuie să programeze pacienții, să monitorizeze starea pacienților, să completeze documentele, să administreze tratamente etc.
Provocările asistentului medical într-o secție de neuropsihiatrie sunt următoarele: de a acționa rapid și corect în situații imprevizibile și de a te plia după nevoile fiecăruia.
Citește și: INTERVIU | Stama Cristina, asistent medical generalist
Comunicarea cu pacientul este foarte importantă pentru că acesta are așteptări mari de la noi, ca de exemplu, să fie înțeles, ascultat și să găsească răspuns rapid la toate întrebările și îngrijorările sale. Astfel, cu ajutorul comunicării putem acoperii toate nevoile pe care pacientul le are.
Cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților sunt: tulburare de spectru autist, tulburări de comportament, întârziere mintală, epilepsie, tetrapareza spastică cu deficit motor complet, tulburare de limbaj expresiv etc.
Am câteva valori ghidabile ca să le spun așa, nu fac discriminări, urmez indicațiile medicului în privința oricărui pacient, îmi organizez bine timpul și empatizez cu pacientul.
Ca asistent medical ai multe satisfacții, printre care aprecierea din partea pacientului, o relație bună cu medicul și oportunitatea de a învăța lucruri noi.
Sistemul medical are multe lipsuri, însă cea mai mare problemă cu care se confruntă în acest moment sunt lipsa echipamentelor și a materialelor, fără ele cadrele medicale nu își pot face bine treaba.
Ar fi multe de schimbat în sistemul actual de sănătate, însă ceea ce îmi doresc să văd în viitor ar fi să se aloce mai multe fonduri în acest domeniu, dar și ca pacienții să aibă acces la medicamentele cu prețuri mari.
Nu am vrut și nici nu vreau să plec din țară. Singurul lucru care m-a determinat să rămân a fost familia și cuvântul „acasă”.
Ca un sfat pentru viitorii asistenți medicali: „asistentul medical trebuie să satisfacă toate nevoile fundamentale ale pacientului!” Respectați codul de etică și deontologie al asistenților medicali adoptat de OAMMR! Mult succes!
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.