In luna octombrie, MEDIjobs Romania a desfasurat un studiu cu scopul de a afla cum percep medicii rezidenti romani programul de rezidentiat. Cu ajutorul raspunsurilor a peste 400 de medici rezidenti din toata tara, am aflat care este perceptia asupra unor elemente importante din programul de rezidentiat, precum: calitatea cursurilor teoretice, calitatea practicii desfasurate in clinici si spitale, relatia cu medicul coordonator sau provocarile cele mai importante intalnite in timpul programului de rezidentiat.
Ne-am hotarat sa publicam acest studiu pentru a atrage atentia asupra nevoilor care exista in educatia viitorilor specialisti medicali. In fond, pentru imbunatatirea sistemului medical romanesc trebuie sa acordam prioritate acestui domeniu.
In urma studiului, am aflat ca 76% dintre medicii rezidenţi români s-au declarat nemulţumiţi în ceea ce priveşte calitatea generală a programului de rezidenţiat desfăşurat în România.
Rugati sa aprecieze calitatea cursurilor teoretice, 85% dintre medicii rezidenti au declarat ca nu sunt multumiti de cunostintele teoretice dobandite in timpul programului de rezidentiat, in vreme ce doar 9% s-au declarat multumiti si 6% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti in legatura cu acest aspect.
In ceea ce priveste practica pe care o efectueaza in fiecare stagiu, 68% dintre medicii rezidenti s-au declarat nemultumiti de calitatea pregatirii din timpul programului de rezidentiat, in vreme ce 20% dintre acestia au marturisit ca sunt multumiti si doar 12% dintre respondenti au declarat ca sunt foarte multumiti de practica efectuata in clinica sau spital.
Totodata, medicii rezidenti au fost rugati sa aprecieze calitatea relatiei cu medicul coordonator de rezidentiat. La aceasta intrebare, 51% dintre respondenti au declarat ca nu sunt multumiti, in vreme ce 21% s-au declarat multumiti si 28% s-au declarat foarte multumiti de relatia cu medicul sau medicii indrumatori.
Frica de esec sau frica de a comite erori medicale – cea mai mare provocare a medicilor rezidenti din Romania
Prin intermediul studiului, MEDIjobs Romania a dorit sa afle care sunt cele mai mari provocari carora medicii rezidenti le fac fata in timpul programului de rezidentiat. Drept consecinta a nemultumirii lor fata de calitatea programului de rezidentiat, cea mai importanta provocare citata de 58% dintre respondentii la studiu o reprezinta frica de esec si frica de a comite erori medicale. A doua cea mai importanta provocare, mentionata de 53% dintre medicii rezidenti, o reprezinta dezvoltarea abilitatilor clinice necesare specializarii, in vreme ce mentinerea echilibrului intre viata personala si cea profesionala reprezinta a treia cea mai importanta provocare, conform unui procent de 49% dintre respondenti.
Alte provocari citate sunt: presiunea situatiilor contra-cronometru (37%), relatia cu ceilalti colegi medici (25%), relatia cu asistentii medicali (22%), gestionarea unui deces sau a pacientilor cu boli in stadiu terminal (18%), birocratia excesiva (intocmirea hartiilor care, in mod normal, ar fi in responsabilitatea registratorului medical) si lipsurile din spitale (precum medicamente, aparatura sau materiale necesare in actul medical).
Studiul a mai aratat ca 58% dintre medicii rezidenti au teama ca nu vor fi medici buni, odata ce vor incepe sa profeseze ca medici specialisti.
Mai multe cursuri, mai multa practica, mai multa implicare din partea medicului coordonator
In cadrul aceluiasi studiu, am invitat medicii rezidenti sa ofere cate trei sugestii care, in opinia lor, ar contribui la imbunatatirea programului de rezidentiat. In top 10 cele mai mentionate sugestii se numara urmatoarele:
- Imbunatatirea pregatirii teoretice si predarea mai multor cursuri
- Mai mult timp petrecut cu pacientii si mai multa practica in spital, sub supravegherea medicilor coordonatori, inclusiv efectuarea mai multor proceduri specifice specialitatii.
- Imbunatatirea relatiei cu medicul coordonator si implicarea mai mare a acestuia in pregatirea medicului rezident.
- Reducerea birocratiei si a numarului de documente pe care rezidentii le completeaza, care consuma din timpul dedicat, in mod normal, studiului si practicii medicale.
- Respectarea programei de rezidentiat.
- Platirea garzilor, valabila pentru toti anii de rezidentiat, inclusiv anul 1.
- Actualizarea bibliografiei de studiu pentru cursuri si examene, precum si publicarea tuturor tratatelor si cursurilor necesare rezidentilor in limba romana.
- Cresterea salariilor tuturor rezidentilor.
- Facilitarea accesului rezidentilor la cat mai multe congrese si workshop-uri, gratuitatea sau scaderea taxei de participare a rezidentilor la aceste evenimente.
- Respectarea programului de lucru al rezidentilor si acordarea posibilitatii de a se odihni dupa garda.
Metodologie: Datele din studiu au fost colectate cu ajutorul unui chestionar realizat de MEDIjobs Romania si diseminat in octombrie 2017, in urma caruia au raspuns peste 400 de medici rezidenti din toata tara, care se afla in primul an (33%), anul 2 (26%), anul 3 (20%), anul 4 (14%), anul 5 (5%) si anul 6 (2%) si care se pregatesc pentru 48 de specialitati din medicina umana si dentara.
Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru medici specialisti si asistenti medicali, te invitam sa iti faci un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute, aici.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.