Pro bono reprezintă prestarea unui serviciu nerambursat – asistență medicală sau consiliere juridică gratuită pentru cei care nu își pot permite să plătească taxele sau costurile serviciului.
Cu toate că termenul pro bono (lat. pro bono publico, pentru binele public) este mai des întâlnit în cadrul legal, la nivel internațional, acest concept este frecvent utilizat și în sectorul medical, cu toate că nu la același nivel.
Consultațiile medicale și operațiile pro bono oferite de specialiștii medicali din România sunt un subiect mai puțin popular în căutările online, însă acest lucru nu înseamnă că medicii nu muncesc pro bono, din contră. Tocmai natura acestei meserii – sau vocații – este de a îți folosi abilitățile și cunoștințele pentru binele public, pentru binele celor bolnavi și care suferă.
De la an la an avem ocazia să aflăm de lansarea unui nou program social sau a unei clinici sociale care să deservească categoriile defavorizate sau cu venituri foarte mici, din țară.
Acestea oferă un număr de consultații sau operații de chirurgie pro bono (manopera medicilor este gratuită) sau parțial acoperite (uneori, pacienții trebuie să achite doar materialele consumabile sau serviciile efectuate de personalul clinicii), în funcție de anumite condiții.
În prezent, nu avem o listă completă a clinicilor sociale sau a organizațiilor și a medicilor care oferă consultații și operații pro bono. Din fericire, există eforturi de conștientizare și informații preluate de mass-media care pot ajunge la câte mai multe persoane care au nevoie.
Și presa a relatat despre situația sistemului de sănătate românesc, menționând că există 11% din populație care e neasigurată medical (sursa).
Însă știm că ele sunt indispensabile celor din categorii defavorizate sau cu venituri prea mici pentru a-și permite intervenții medicale sau operații complexe plătite, care nu pot fi acoperite sau decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Chiar anul acesta, aflam că 500 de medici din 18 spitale bucureștene oferă consultații gratuite online, în cadrul a peste 30 de specialități, conform unui proiect extins din Capitală, după ce nu mai puțin de 749 de pacienți au accesat programul pilot în doar două săptămâni.
Un alt exemplu este campania #STAIACASĂ inițiată de ARES, în care medicii le oferă consultații online gratuite pacienților cardiaci, aflați în izolare din cauza epidemiei de coronavirus și care au nevoie de asistență medicală în perioada pandemiei.
De ce aleg medicii să ofere consultații gratuite și operații pro bono?
Există câteva beneficii pe care munca gratuită le oferă atât pacienților, cât și profesioniștilor în sănătate.
- În primul rând, vorbim de semnificația acestei profesii în comunitate: medicii care iau cazuri pro bono oferă asistență medicală gratuită persoanelor care nu și-o pot permite, în scop umanitar, fie ei copii sau adulți cu situații sociale precare
- În al doilea rând, experiențele pro bono pot fi parte din susținerea educației studenților la medicină și a medicilor rezidenți prin acces la programe de instruire și dezvoltare în diferite specialități moderne
- În al treilea rând, ele ajută și în susținerea activității de cercetare științifică, prin proiecte medicale inovatoare și utilizarea de cele mai performante tehnologii și aparate medicale
În general, medicii oferă fie consultații gratuite pacienților, fie se dedică unui număr de cazuri pro bono pentru că acestea reprezintă, în mare parte, intervenții chirurgicale complexe și dificile, folosind echipamente noi și avansate pentru practica medicală.
De aceea, se poate discuta realist de o situație cu numeroase beneficii atât pentru pacienții care nu își permit să plătească servicii medicale costisitoare, cât și pentru specialiștii în sănătate care lucrează în scop umanitar cazuri complexe și își asumă riscuri pentru a salva vieți și a deveni cei mai buni în meseria lor.
Dar cum arată situația în România? Sunt îndeajuns de mulți medici care preiau cazuri medicale fără plată? Ce impact au consultațiile medicale gratuite și operațiile complexe pro bono?
Clinicile sociale în România: cine preia cazuri medicale pro bono?
Conform profilului de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea, disponibil aici, “cheltuielile pentru sănătate din România sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană atât pe cap de locuitor (1 029 EUR, media UE fiind de 2 884 EUR), cât și ca procent din PIB (5 % față de 9,8 % în UE).”
De asemenea, “accesul la această asistență este marcat de discrepanțe regionale, etnice și de venit semnificative. Persoanele din zonele rurale, cele care provin din comunități marginalizate și grupurile cu nivel socioeconomic mai scăzut se confruntă cu obstacole mai mari în calea obținerii de asistență medicală.” Vorbim de câteva milioane de români neasigurați, totodată.
Persoanele asigurate din țară beneficiază doar de anumite pachete de servicii medicale și asistență medicală de bază. De multe ori, acestea nu acoperă toate serviciile de care au nevoie pacienții asigurați, în timp ce persoanele neasigurate au un acces extrem de limitat la îngrijiri medicale, și doar în anumite condiții.
Multe servicii medicale – precum cele de înaltă performanță, unele servicii de asistență stomatologică, corecții estetice efectuate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și multe altele – nu sunt acoperite de CNAS pentru asigurați. Iar când vorbim de persoanele din categorii defavorizate, serviciile gratuite sunt și mai limitate.
“Sistemul de asigurări sociale de sănătate permite accesul persoanelor asigurate la un pachet complet de servicii, în timp ce persoanele neasigurate nu au dreptul decât la un set minim de servicii. În practică, numai aproximativ 89 % din populația României era acoperită de sistemul de asigurări sociale de sănătate în 2017”, mai aflăm din raport. “Românii care nu sunt acoperiți de sistemul de asigurări sociale de sănătate au acces doar la un pachet minim de servicii, care este limitat la asistența de urgență, tratamentul bolilor transmisibile și îngrijirile prenatale”.
De aceea, o bună parte dintre serviciile pro bono oferite de medici se referă la operații și intervenții chirurgicale complexe, în timp ce clinicile sociale și anumite asociații încearcă să ofere chiar și consultații gratuite celor care au nevoie.
Iată o parte dintre clinicile sociale din România, cât și despre asociațiile și instituțiile care oferă consultații gratuite sau operații chirurgicale pro bono, pentru pacienții care au nevoie.
Clinica Socială de Stomatologie, București
Acesta este un proiect independent susținut de Fundația Inovații Sociale Regina Maria (inițiativă care nu face parte din Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria), Clinicile Dentare Dr. Leahu și alte 16 companii.
Clinica Socială de Stomatologie din București s-a deschis oficial în iulie 2020 și este destinată prevenției și tratamentului afecțiunilor dentare ale pacienților fără venituri sau cu venituri mici. În funcție de aceste venituri, serviciile vor fi complet gratuite sau la prețuri foarte reduse.
Clinica are o echipă de peste 10 medici stomatologi și 8 asistente medicale, dar și personal auxiliar care va putea efectua consultații și tratamente.
Citește și: Principalele provocări ale sistemului de sănătate global în noul deceniu
Policlinica Socială Baba Novac
Policlinica Socială Baba Novac și Clinica Sala Palatului din municipiul București sunt două mari proiecte ale Fundației Inovații Sociale Regina Maria (separat de rețeaua privată de sănătate).
Policlinica Socială Baba Novac este coordonată de Dr. Vlad Romanescu, Director Medical, și este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, dedicat asistenței medicale integrate pentru persoanele fără venit, fără asigurare medicală și, de multe ori, fără adăpost.
Este cu atât mai important cu cât, în Capitală, se estimează un număr de peste 6000 de persoane fără adăpost peste 200.000 de persoane neasigurate.
Încă din 2010, persoanele excluse social au facilitat accesul la servicii medicale de calitate gratuite, în mod necondiționat, și sunt susținute în perioada de tranziție către reintegrarea socială.
Clinica Sala Palatului
În mod similar, Clinica Sala Palatului oferă servicii medicale din 15 specialități oricăror categorii de persoane, cât și servicii medicale la prețuri reduse pentru persoanele cu venituri mici.
Această facilitate a pornit ca o clinică socială medicală destinată categoriilor defavorizate: persoanele și famiiliile cu venituri mici, aflate în situații dificile financiar, și a ajutat deja aproape 8000 de pacienți.
De asemenea, fiecare persoană din Capitală poate contribui la consultația gratuită oferită gratuit celor fără venituri sau la prețuri reduse unei persoane cu venituri mici (prin contribuția fiecărui pacient plătitor).
Asociația Zetta
Fondatorul asociației Zetta este Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și reconstuctivă, cu zeci de ani de experiență şi premiere medicale, inovator în medicină, care lucrează alături de alți 10 medici pentru a salva cât mai mulți oameni care au nevoie.
Echipa de medici voluntari din cadrul clinicii sociale private Zetta operează gratuit pacienții cu venituri mici, aflați în situații speciale și cu probleme medicale complexe ce țin de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.
Mai exact, operațiile pro bono din cadrul clinicii se referă la intervenții chirurgicale complexe și chiar operații în premieră națională, pentru pacienți care au trecut prin incendii sau accidente grave sau suferă de malformații.
Numai în 2018, echipa medicală Zetta a efectuat 125 de operații pro bono, iar anul următor au oferit de două ori mai multe cazuri pro bono decât cele propuse, tratând în mare parte românii cu diagnostice severe.
Conform Andreei Marin, ambasador al Asociației Zetta, “munca medicilor în campanie este pro-bono și a ajuns să ocupe aproximativ o pătrime din timpul dedicat sălii de operație”. (sursa)
Asociația este o asociatie neguvernamentală, apolitică, non-profit, cu scopul de a oferi sprijin copiilor si adulților cu situații sociale precare și diagnosticați cu patologii complexe, pentru a putea beneficia de intervenții chirurgicale complexe.
Fundația Monza
Grupul Monza este recunoscut național și internațional pentru performanțele medicale și intervențiile cu grad înalt de dificultate pe care le realizează.
De asemenea, grupul este implicat și în activități umanitare care sprijină pacienții fără posibilități financiare, prin programe sociale (de exemplu, dedicate copiilor cu malformații congenitale cardiace, programe sociale care oferă intervenții gratuite pentru cazuri de chirurgie cardiovasculară și neurochirurgie, atât pentru copii, cât și pentru adulţi etc.).
Din 2019, fundația a lansat un program de intervenții pro bono și servicii medicale pluridisciplinare nu numai în Spitalul Monza, ci şi în Monza Metropolitan Hospital şi Centrul Medical Monza.
Chiar la începutul anului, Luca Militello, CEO al Grupului Monza în țară, mărturisea că medicii realizează în jur de 7 operații complexe pro bono lunar, la Spitalul Monza.
Rețeaua privată Regina Maria
Multe dintre cele mai mari și importante rețele private de sănătate preiau cazuri medicale pro bono anual.
Rețeaua Regina Maria derulează un program de operații pro bono în cadrul Spitalului Euroclinic și al Spitalului Băneasa, iar selecția acestor cazuri speciale aparține echipei de medici și chirurgi aferenți fiecărei specialități, în funcție de complexitate, prognostic și severitatea cazului respectiv.
Acest program de operații medicale gratuite se derulează sub umbrela Clubului Regal al Medicilor și este primul proiect lansat cu scopul de a sprijini specialiștii medicali în misiunea lor și de a le susține evoluția într-un mediu dedicat pasiunii pentru medicină.
Fundația Sanador
O altă rețea privată de sănătate recunoscută în România, Sanador, lucrează pentru a deservi categoriile defavorizate din țară. Echipa de medici care lucrează pro bono din cadrul fundației Sanador oferă asistență medicală, intervenții chirurgicale și tratamente vitale pentru cazurile medicale dificile.
Până în acest moment, fundația Sanador a salvat viețile a trei persoane, cu ajutorul medicilor cu experiență și talentați, dar și cu ajutorul celor mai noi tehnologii medicale, existente în țară, rezolvând cu succes cazuri extrem de complexe (inclusiv primul transplant hepatic dintr-un spital privat).
Citește și: Cele mai bune jurnale de specialitate din domeniul medical
Fundația Polisano
Acest proiect social face parte din portofoliul Grupului Polisano de programe de responsabilitate socială și este de asemenea dedicat persoanelor care suferă de probleme de sănătate grave. Medicii români lucrează adeseori cu chirurgi din Anglia și Suedia, pentru a efectua cu succes operații complexe pentru copii.
Medicii chirurgi din cadrul Fundației Polisano operează pro bono și realizează campanii umanitare în Capitală și în Sibiu, dar și în țară, iar activitățile fundației se dedică în special copiilor care suferă de malformații grave și care au nevoie de intervenții extrem de complexe. Fondurile pentru consumabile și toate activitățile fundației se bazează pe donații.
De asemenea, fundația derulează și o campanie de prevenție în mediul rural, Caravana Inimi Sănătoase, în școlile de pe valea Hârtibaciului, unde medici pediatri oferă consultații gratuite copiilor, pentru a depista din timp problemele medicale. În anii trecuți, au mai existat astfel de campanii, precum proiectul Sănătate la Sate, prin care peste 500 de copii au beneficiat de consultații, analize medicale și tratamente gratuite. Iar prin proiectul Inimi sănătoase, fundația a salvat viețile a peste 1000 de copii din toată țara.
Cât de mult contează ajutorul gratuit al medicilor? Sunt suficienți cei care o fac?
Există încă un deficit de medici și profesioniști în sănătate de pe piața muncii, cât și probleme ale sistemului medical românesc care încă nu au fost soluționate în ultimii ani și care ne distanțează de multe țări ale Uniunii Europene. În același timp, vorbim și de un număr foarte mare de persoane fără venituri sau cu venituri mici sau neasigurate, care nu au acces imediat la asistență medicală. Este o situație copleșitoare, greu de gestionat într-un timp scurt și care depinde de numeroși factori.
În pofida acestor multe provocări și dificultăți sociale cu care ne confruntăm atât ca medici sau profesioniști, cât și ca pacienți, eforturile medicilor și ale specialiștilor medicali din țară continuă să depășească așteptările.
Există tot mai multe programe de voluntariat medical, proiecte umanitare cât și clinici sociale și medici care oferă consultații gratuite și operează pro bono, în pofida greutăților sau ale condițiilor nefavorabile din sistemul medical. Exemplele de mai sus sunt doar o parte dintre eforturile acestora în medicină.
Acest ajutor gratuit al medicilor poate părea insuficient în statisitici, însă este suficient pentru a face diferența dintre viață și moarte pentru zeci și chiar sute de pacienți.
Chiar dacă nu am ajuns la acel nivel performant și avansat, pentru a fi în pas cu standardele internaționale, avem îndeajuns de multe cazuri de inovație medicală și performanțe în domeniu: sute de voluntari, de medici și chirurgi, cât și de profesioniști care lucrează în domeniul medical fac imposibilul posibil – să redea câtor mai multe persoane vulnerabile și cu situații sociale dificile dreptul la o viață sănătoasă și demnă și să salveze vieți atunci când șansele par nule.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.