INTERVIU | Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie, cu competente in psihoterapie: „Mintea umana are un rol esential in supravietuirea noastra ca indivizi si ca specie”

INTERVIU | Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie, cu competente in psihoterapie: „Mintea umana are un rol esential in supravietuirea noastra ca indivizi si ca specie”

Doctor Catalina Hogea marturiseste ca a fost dintotdeauna fascinata de modul in care functioneaza mintea umana si de corelatia acesteia cu toate aspectele vietii, inclusiv relatiile cu ceilalti, motiv pentru care a ales psihiatria ca drum profesional inca din clasa a VIII-a.

Isi doreste sa darame prejudecatile si stigmatizarea legate de sfera psihiatrica, ajungand frecvent in contact cu oameni care au trecut prin toate specialitatile medicale, insa care se confrunta in realitate cu o suferinta psihica. Pune pret pe colaborarea cu colegii de alte specialitati si considera ca stabilirea si mentinerea unei comunicari eficiente este aspectul de baza in construirea unei echipe, apreciindu-i foarte mult pe cei care privesc omul ca pe un tot, si nu doar ca pe un cumul de simptome.

Tot comunicarea sta la baza relatiei medic-pacient, din punctul sau de vedere. Desi este mereu atenta la nevoile si nelamuririle pacientilor, recunoaste ca de multe ori pacientii nu respecta indicatiile medicale.

1. Ce v-a determinat sa alegeti profesia de medic psihiatru? Ce anume vi s-a parut cel mai greu de invatat in perioada de studiu?

Am fost dintotdeauna atrasa de aceasta meserie. Tin minte ca m-am decis sa devin medic si nu orice medic, ci psihiatru, in clasa a VIII-a cand a trebuit sa-mi aleg profilul la liceu. Sunt fascinata de cum functioneaza mintea umana si cat de mult ne poate influenta functionarea, sanatatea fizica, relatiile cu ceilalti si cu noi insine. Cred ca partea dificila in timpul rezidentiatului a fost cea legata de mecanismele neurobiochimice, legaturile intre multiple structuri, circuite si neurotransmitatori, modul in care acestea se influenteaza reciproc si rasunetul la nivel psihic.

2. Care sunt principalele provocari cu care va confruntati in meseria dumneavoastra? Dar prejudecatile de care va loviti?

Cele mai mari provocari sunt cazurile complexe, fie rezistente la tratament, fie cu afectiuni somatice care ne limiteaza optiunile de tratament, dar si cazurile in care ne lovim de lipsa de suport din partea familiei. Ceea ce ne aduce la a doua intrebare: traim in continuare intr-o societate in care exista extrem de multe prejudecati legate de sfera psihiatrica. Vad frecvent oameni care se chinuiesc ani de zile cu o suferinta psihica, intens investigati pe la toate specialitatile medicale si nu numai. Iar acestea sunt cazurile fericite care ajung totusi la psihiatru.

3. Cand vine vorba despre satisfactii profesionale, care este cea mai mare reusita la care aspirati, in momentul de fata?

Profesional vorbind, cel mai mult mi-as dori sa pot contribui la cresterea constientizarii asupra afectiunilor psihice si la destigmatizarea acestor afectiuni si a specialistilor care se ocupa de aceste suferinte. Acest lucru se poate intampla printr-o educatie corecta din partea profesionistilor, dar pentru cresterea impactului la nivel de societate avem nevoie de sprijin.

4. La ce resurse apelati in scopul dezvoltarii profesionale? Cat de mult conteaza, din punctul dumneavoastra de vedere, ca un medic sa investeasca in el?

Din punctul meu de vedere, un medic are nevoie sa investeasca in educatia sa si in dezvoltarea sa personala, nu doar profesionala. Este o meserie frumoasa, dar care presupune interactiune permanenta cu oameni aflati in suferinta, de aceea avem nevoie sa ne pregatim in egala masura intelectual si emotional. Pentru mine, resursele stau in cursuri de specializare, conferinte nationale si internationale, materiale, dar si colegi cu care pot discuta despre absolut orice.

Citeste si: INTERVIU dr. Olaru Radian-Alexandru, medic psihiatru

5. Ce calitati se regasesc la medicii cu care colaborati? Care sunt criteriile pentru care respectati un coleg?

Colegii cu care mi-e drag sa colaborez sunt cei cu care am o comunicare deschisa, in care ne consultam cu privire la diferitele aspecte pe care le observam, in care ne comparam perspectivele, respectandu-ne punctele de vedere. Ce pot gasi comun la ei ar fi dorinta permanenta de cunoastere si faptul ca privesc omul cu totul si nu doar un cumul de simptome.

6. Care este legatura dintre medicul psihiatru si psiholog? Ce considerati ca ar fi de imbunatatit/schimbat in aceasta privinta?

In principiu, psihiatrul si psihologul privesc omul din perspective complementare. Eu pun pret pe colaborarea cu colegii psihologi si-mi doresc o comunicare deschisa. Tocmai stabilirea si mentinerea unei comunicari eficiente este aspectul la care ar trebui sa lucram cu totii, si psihiatrii si psihologii.

7. Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat.

Imi amintesc de multe cazuri impresionante, unul dintre ele fiind al unei doamne in etate si al fiicei ei, ambele cu grave afectiuni psihice si care nu mai aveau nici un sprijin, in ajutorul carora au sarit membri unei asociatii, oameni care practic nu le cunosteau, dar auzisera de cazul lor de la vecinii femeilor. Mi-a dat incredere ca ne putem baza pe oamenii din jurul nostru.

8. Care sunt aspectele care pun bazele unei bune colaborari medic-pacient, din punctul dumneavoastra de vedere? Cum procedati cand un pacient nu va respecta indicatiile?

Bazele unei bune colaborari medic-pacient stau in respectul reciproc si in claritatea comunicarii de ambele parti. Intotdeauna sunt atenta la nevoile omului din fata mea si-i ofer toate lamuririle pe care mi le cere si care stiu ca sunt cele mai frecvente. Din pacate, psihiatria este una din specialitatile in care ne confruntam frecvent cu pacienti care nu respecta indicatiile medicale. In aceste cazuri, reiau importanta respectarii lor, incerc sa obtin sprijin de la cei apropiati acolo unde se poate, dar din pacate, fara implicarea pacientului in propria bunastare, lucrurile devin dificile.

9. Cum isi relaxeaza un medic psihiatru mintea? In ce mod va petreceti timpul liber?

Pentru ca este o meserie solicitanta, aleg sa ma deconectez petrecand timpul cu cei dragi, practicand yoga, mergand la cursuri de dans, iesind in natura sau prin locuri noi unde surprind de fiecare data ceva frumos fie mental, fie in fotografii.

10. Credeti ca mintea umana poate fi modelata? Cat de usor/dificil este de lucrat cu ea?

Studiile din ultimii ani ne arata ca mintea poate fi modelata, termen numit neuroplasticitate, practic avand posibilitatea de a crea circuite noi. Practica mea ca psihoterapeut imi arata asta la toate nivelele: cognitiv, comportamental si emotional. Este dificil sa rescriem niste cai deja “batatorite”, dar cu rabdare, cu o buna pregatire si ghidaj corespunzator, putem obtine rezultate uimitoare.

11. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat pana in prezent despre mintea umana?

Cred ca unul dintre lucrurile importante invatate despre mintea umana a fost ca aceasta are rol in supravietuirea noastra ca indivizi si ca specie. Cand spun supravietuire, nu ma refer doar la cea fizica, dar si la cea emotionala. Iar pentru asta, poate crea o multitudine de mecanisme cu rol protector si adaptativ.

12. Ce sfaturi ati putea oferi unui medic psihiatru aflat la inceput de drum?

Colegilor aflati la inceput de drum le-as sugera sa se uite cu atentie la povestea din spatele simptomelor, pentru ca de cele mai multe ori nu este suficienta sa echilibram pacientul doar din punct de vedere chimic, ci avem nevoie sa-l vedem si din punct de vedere psihologic si social.

Citeste si: INTERVIU | Cristina Dimitrescu, psiholog clinician si psihoterapeut

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment