Uniforma medicala: inceputuri si evolutie

Uniforma medicala: inceputuri si evolutie

 

De multe ori vorbim despre profesia de asistent medical cu accent pe atributii, responsabilitati sau conduita. Insa, in activitatea de asistent medical, un rol important il are si uniforma medicala. Azi o sa ne concentram pe acest subiect. O sa vedem cand si de ce a aparut uniforma medicala si care a fost evolutia ei in timp.

In timpul razboiului din Crimeea, Florence Nightingale – prima infirmiera moderna – a cerut asistentelor engleze care au insotit-o in razboi sa poarte haine identice.  Vestimentatia era alcatuita dintr-o rochie gri, o haina cenusie, o camasa alba si o mantie scurta de lana. De-a lungul umerilor, asistentele aveau o brosura brodata cu cuvintele “Spitalul Scutari”.

In cartea sa, “O istorie culturala a uniformei asistentei”, Christina Bates prezinta portretul uniformei asistentei ca o necesitate intr-o perioada in care femeile interactionau cel mai mult cu pacienti  de gen masculin. Uniforma din acea vreme, cu maneci lungi, guler inalt, fusta lunga, salopeta rigida, sort si mansete, era ca o armura – o bariera impenetrabila intre asistent si pacient. Multe rochii de asistente medicale din aceasta epoca aveau chiar un tren mai lung pe talpa din spate, astfel incat sa acopere gleznele asistentei atunci cand se apleca pe patul unui pacient. Asemanator uniformelor Asistentilor de la Crimeea, uniforma asistentul tipic de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea nu a permis purtarea ei indecenta.

Cateva teorii au fost oferite despre originea uniformelor de asistenta medicala. Una este aceea ca uniforma reprezinta asocierea dintre asistenti medicali si militari, cu accentul pus pe uniforme pentru a stabili ordinea, si pentru deosebirea rangului. Alta este ca uniformele erau o modificare a obiceiurilor purtate de calugarite care erau primele femei care si-au asumat rolul de asistente medicale. Adevarul ar fi putut fi putin din ambele. In concordanta cu armata, o serie de discipline au trecut prin primele programe de formare a asistenților medicali si, ca si ordinele religioase, multe asistente medicale au privit munca lor ca “o chemare”.

Odata cu trecerea timpului, si purtarea uniformelor a fost influentata de moda si cerintele anumitor perioade. Cert este ca uniformele de ingrijire medicala trebuiau sa sustina o munca fizica greoaie si adesea murdara. Astfel, erau obligate sa incorporeze elemente de îmbracaminte ale servitoarelor: tesaturi simple si lipsite de ornamente. Scolile de formare din spitale au mers adesea la mari distante pentru a gasi o tesatura distinctiva pentru uniforme care sa identifice purtatorul ca fiind asociat cu institutia lor.

In evoluția uniformei de asistenti medicali, cea mai evidenta schimbare a fost cea a fustei, care s-a scurtat treptat cu fiecare deceniu, in functie de stilul predominant pentru toate femeile de atunci.

(Evolutia uniformei din 1900-stanga pana in 1970-dreapta)

Pana la sfarsitul anilor 1960, purtarea pantalonilor era un lucru obisnuit pentru femeile aflate in afara spitalului, dar nu inca inauntru, in afara de asistentii medicali din fortele armate. Insa tendintele sociale si de gen se schimba rapid astfel ca  mai multi barbati ocupau profesia de asistent medical. Legile federale antidiscriminare din anii 1960 au fortat spitalele sa trateze in mod egal femeile si barbatii, iar rochiile pentru asistente medicale de sex feminin nu mai puteau fi mandatate.

In zilele noastre, putem spune ca lucrurile nu sunt cu mult diferite de ani ‘70. Putem adauga varietatea de culori pe care acum o au la dispozitie asistentii medicali si folosirea cu precadere a pantalonilor in defavoarea fustei.

Daca acest material ti-a fost de folos, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi regulat, direct pe email-ul tau cele mai recente articole!

 

Sursa: http://www.medscape.com/viewarticle/878174_1

 

Despre Autor

Madalina Hornet

Facebook Comment