In saptamana dedicata pneumologiei, va invitam sa urmariti un interviu cu Ion Andrei, medic rezident pe specialitatea pneumologie.
- Mai intai, puteti sa ne oferiti cateva detalii despre ce v-a facut sa alegeti aceasta specialitate?
Sigur. Inca din facultate am fost atras de aceasta ramura a medicinei -pneumologia deoarece am avut norocul sa fac stagiul practic la Institutul “Marius Nasta” din Bucuresti unde am avut parte de cei mai buni profesori si asistenti universitari care mi-au deschis dorinta de a profesa mai departe in domeniul medicinei respiratorii.
- Asteptari vs. realitate
Am incercat sa nu am asteptari prea mari, insa cu toate neajunsurile din sistem nu regret niciun moment ca am ales pneumologia. Imi era putin teama de faptul ca nu voi reusi sa ma ridic la nivelul asteptarilor insa cadrele medicale din Institutul “Marius Nasta” ajuta foarte mult rezidentii sa treaca de etapa de inceput asa ca nu a fost nicio problema sa ma acomodez.
- Satisfactii profesionale?
Sunt nenumarate: te simti bine cand un pacient iti multumeste ca respira mai bine dupa ce i-ai prescris un bronhodilatator, sau cand are un somn linistit datorita ventilatiei non-invazive, descoperirea intamplatoare a unei tumori pulmonare in stadiu incipient la un examen de rutina care practic salveaza viata pacientului . Sunt doar cateva exemple, insa lista poate continua.
- Ati sfatui tinerii absolventi sa-si aleaga aceasta ramura a medicinei?
Da, ii sfatuiesc pe tinerii absolventi sa aleaga pneumologia la examenul de rezidentiat intrucat ofera posibilitati de afirmare profesionala ulterioara datorita competentelor pe care le poate avea un pneumolog specialist: explorari functionale respiratorii, ventilatie non-invaziva si somnologie, de asemenea pentru cei carora le place partea de medicina interventionala exista supraspecializare de bronhologie. In plus, pneumologia este strans legata de celelalte specialitati din medicina interna: cardiologie, reumatologie (bolile de sistem afecteaza frecvent plamanul), bolile infectioase (tuberculoza, patologie infectioasa respiratorie la imunocompromisi, pneumonii comunitare, empieme). La fel, pe cei pasionati de radio-imagistica dar si de clinica in acelasi timp, pot alege aceasta specializare intrucat merg mana in mana si nu se poate lucra fara imagistica. Desigur, trebuie avut in vedere si faptul ca se lucreaza in mediu cu tuberculoza insa exista metode de protectie cum ar fi mastile cu filtru sau sisteme speciale de ventilatie. Nu in ultimul rand, Societatea Romana de Pneumologie incurajeaza rezidentii sa participe activ la congrese si conferinte, existand chiar si un congres dedicat medicilor rezidenti pneumologi.
Daca acest material ti-a fost de folos, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi regulat, direct pe email-ul tau cele mai recente articole!
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.