INTERVIU | Dr. Andreea Mitulescu, medic specialist recuperare medicala: „Medicina este o profesie care impune anumite calitati si resurse din partea celor care o practica, pentru a putea fi exercitata la cel mai inalt grad de profesionalism”

INTERVIU | Dr. Andreea Mitulescu, medic specialist recuperare medicala: „Medicina este o profesie care impune anumite calitati si resurse din partea celor care o practica, pentru a putea fi exercitata la cel mai inalt grad de profesionalism”

Doctor Andreea Mitulescu este un medic care crede ca nu exista specialitati medicale grele sau usoare atata timp cat sunt exercitate de persoane devotate si care pun suflet in ceea ce fac. Marturiseste ca specialitatea sa, recuperarea medicala, pune accentul pe imbunatatirea calitatii vietii, pe redobandirea independentei si pe dorinta de a face bine celor din jur. 

De asemenea, presupune o munca de echipa, alaturi de medicul de recuperare aflandu-se intotdeauna fizioterapeutul si, in functie de situatie, psihologul si eventual logopedul.

Cand vine vorba despre profesionism, considera ca numarul anilor de practica medicala nu conteaza la fel de mult cum conteaza calitatea mentorilor, a mediului in care se desfasoara activitatea medicala, a existentei resurselor necesare si implicarea personala. Pentru ca este si mama, spune ca ca multi medici isi sacrifica viata de familie in favoarea pacientului si este mai dureros sa faci acest lucru cand apare si un copil si sacrificiul devine mult mai evident.

1. Din ce motiv ati ales specialitatea recuperare medicala? Cine sau ce anume v-a inspirat in acest sens?

Recuperarea medicala este o specialitate complexa, de tip interdisciplinar, care urmareste restabilirea capacitatii functionale pierdute in urma unui traumatism sau a unei boli. Lucrurile marunte si aparent lipsite de importanta, pe care le facem in fiecare zi, precum ridicatul din pat, mersul, spalatul pe dinti, pieptanatul, urcatul/coboratul scarilor capata o cu totul alta importanta atunci cand nu le mai putem face. 

De cele mai multe ori, pacientii se adreseaza serviciului de recuperare medicala dupa ce au fost externati din alte servicii (ortopedie, neurochirurgie, neurologie, reumatologie si altele) in vederea asigurarii continuitatii ingrijirilor medicale pentru imbunatatirea calitatii vietii si redobandirea independentei in plan social si economic. Accentul pe care il pune aceasta specialitate pe imbunatatirea calitatii vietii, pe redobandirea independentei si dorinta (din copilarie) de a face bine celor din jur sunt cateva dintre motivele pentru care am ales recuperarea medicala.

2. Considerati ca exista unele specialitati medicale mai usoare si altele mai dificile?

Medicina este o profesie care impune anumite calitati si resurse din partea celor care o practica, pentru a putea fi exercitata la cel mai inalt grad de profesionalism. Specialitatile chirurgicale necesita mai multa indemanare, precizie, rezistenta fizica si psihica si disciplina pe cand cele medicale, in care nu se foloseste bisturiul, impun o toleranta mai crescuta, abilitati mai dezvoltate de comunicare si de empatizare.

 In timpul facultatii de medicina, studentul are tangente cu toate specialitatile astfel incat, dupa examenul de rezidentiat, isi poate alege specialitatea in functie de ceea ce considera ca i se potriveste. Specialitatile au riscuri, nivel de stres si responsabilitati diferite si nu exista specialitati grele sau usoare atata timp cat sunt exercitate de persoane devotate si care pun suflet in ceea ce fac.

3. Care sunt cele mai importante provocari cu care va confruntati cand vine vorba despre pacienti si complianta la tratament?

Tratamentul in recuperare medicala este conservator (igieno-dietetic, fizioterapie, cura balneara) si uneori medicamentos. Fizioterapia include electroterapie, termoterapie, masaj terapeutic si kinetoterapie. Pentru o buna complianta la tratamentul de recuperare, acesta trebuie sa fie adaptat fiecarui pacient in functie de resursele fizice si psihice de care dispune organismul sau. 

De asemenea, este foarte important sa-i comunicam pacientului obiectivele tratamentului inca de la prima sedinta pentru a ne asigura ca asteptarile lui sunt in concordanta cu gradul dizabilitatii. Nu de putine ori se intampla ca un pacient cu o afectiune neurologica cronica, cu sechele disfunctionale importante, sa creada ca o data ce a pasit in cabinetul de recuperare, isi va recastiga functionalitatea pe care o avea in adolescenta.

4. Povestiti-ne un caz medical care v-a ramas intiparit in memorie.

Sunt multe cazuri care mi-au ramas in minte, dar cele mai impresionante sunt cazurile neurologice pentru ca pacientii vin cu deficit motor sever (nu misca unul sau mai multe membre) si au o evolutie spre redobandirea functiei motorii, lucru care nu s-ar fi intamplat in absenta unui program individualizat de fizioterapie. Asa a fost si cazul primului pacient din rezidentiat caruia i-am intocmit eu intreg programul de recuperare (supervizata de indrumatorul de stagiu). 

Acest pacient a ajuns pe sectia noastra, imediat dupa ce a fost externat de la neurologie, cu hemiplegie stanga (nu misca membrele stangi) si a plecat deplasandu-se cu carja. Mai multi factori au contribuit la reusita cazului: program de fizio-kinetoterapie adaptat (tinand cont si de celelalte afectiuni de care suferea), complianta crescuta a pacientului, suportul familiei, dar mai ales initierea timpurie a programului de recuperare datorata stransei colaborari recuperare medicala-neurologie.

Citeste si: INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut

5. Sunt femeile medici mai loiale decat barbatii? 

Loialitatea medicului fata de pacient cred ca tine de gradul de pregatire profesionala, nivelul de implicare, caracterul medicului si nicidecum de sexul acestuia.

6. Sunteti momentan in concediu pentru cresterea copilului. Cum priviti beneficiile oferite de sistem medicilor? Ce anume va nemultumeste in acest sens?

Sistemul trateaza la fel toate categoriile profesionale, nu ofera beneficii suplimentare medicilor aflati in aceasta situatie.

7. Le este mai dificil medicilor care au copii sa se imparta intre cariera si viata de familie? 

Ar trebui sa existe un echilibru intre cariera, viata de familie si alte activitati. Multi medici sacrifica viata de familie in favoarea pacientului si da, este mai dureros sa faci asta cand apare un copil si realizezi, de fapt, ce sacrifici.

8. Cati ani de practica medicala credeti ca sunt necesari pentru formarea unui profesionist?

Numarul anilor de practica medicala nu conteaza la fel de mult cat conteaza calitatea mentorilor (in rezidentiat), a mediului in care se desfasoara activitatea medicala, a existentei resurselor necesare si implicarea personala. 

9. Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, cele mai bune modalitati de dezvoltare profesionala pentru un medic?

Educatia medicala continua este fundamentala pentru dezvoltarea profesionala a unui medic. Participarea la congrese nationale si internationale, workshop-uri, abonarea la reviste medicale de specialitate sunt modalitati prin care un medic se pune la curent cu toate noutatile care apar in specializarea sa. 

Satisfactia pacientului nu tine doar de calitatea actului medical in sine, ci si de calitatea serviciilor si a mediului de ingrijire, de o buna gestionare a resurselor medicale, motiv pentru care m-am perfectionat si in acest sens urmand masterul Managementul serviciilor de Sanatate si cursul de Management al calitatii in spitale.

10. Cu ce specialitati medicale colaborati si in functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Recuperarea medicala este o specialitate clinico-terapeutica de tip interdisciplinar. Pentru ca programul de recuperare sa fie cat mai eficient este necesar ca pacientul sa se prezinte cat mai repede de la evenimentul care a produs disfunctionalitatea ce necesita a fi recuperata. Pentru aceasta avem nevoie de o colaborare stransa cu medicii neurologi, neurochirurgi, ortopezi, reumatologi, medici de familie si nu numai. 

Medicii cu care colaborez sunt cei care au inteles ca, dupa ce isi externeaza pacientii, recuperarea medicala este specialitatea cheie pentru ca acei pacienti sa-si redobandeasca independenta sociala si profesionala. Referitor la colaboratori, as vrea sa mentionez faptul ca recuperarea medicala este o munca de echipa; alaturi de medicul de recuperare se afla intotdeauna fizioterapeutul si, in functie de situatie, psihologul, logopedul.

11. Care este medicul pe care il admirati cel mai mult? Dar cel in care aveti cea mai mare incredere?

Imi admir colegii care exercita aceasta profesie cu responsabilitate si blandete. Am incredere in cei care-si cunosc limitele profesionale si nu se sfiesc sa deschida o carte sau sa ceara o a doua parere atunci cand este nevoie.

12. Ce v-ati dori sa invatati si nu ati reusit inca? Explicati, va rog.

Pentru a gestiona mai bine anumite patologii ale aparatului locomotor mi-am propus sa obtin competenta in ecografia musculo-scheletala si aceasta este preocuparea mea actuala. Sunt multe lucruri pe care imi doresc sa le aprofundez si din acest motiv citesc aproape zilnic studii de specialitate. Terapia cu ajutorul dispozitivelor robotizate este un segment aflat intr-o continua dezvoltare si este important sa fiu ancorata in tot ce se intampla pe plan international legat de integrarea tehnologiei in recuperarea medicala.

Citeste si: INTERVIU Vîlceanu Toldean Mihai Răzvan, kinetoterapeut

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment