Internetul a devenit una dintre cele mai cautate surse atunci cand vine vorba de research-ul in timpul studiului medicinei. De ce spun asta? In primul rand, inainte de a se adresa medicului, e un lucru stiut ca pacientii apeleaza la diagnosticul pus de Google. Conform unor studii, insa, chiar si studentii la medicina fac aceasta alegere.
Merk a facut public rezultatul unui sondaj printre 180 de studenti, conform caruia 47% dintre acestia apeleaza prima data la informatiile oferite de Google. Diferenta este ca 83% dintre acestia recunosc ca intampina probleme in ceea ce priveste credibilitatea si validitatea continutului oferit de motorul de cautare online.
Iata alte cifre relevate de sondaj:
1. 68% dintre studenti au primit primul telefon mobil in jurul varstei de 14 ani, asadar obisnuinta de folosi instrumente digitale le-a fost inoculata de la varsta frageda.
2. Aproape 1 din 3 studenti cauta informatii medicale pe telefon de cel putin 20 de ori pe zi.
3. Doar 7% dintre studenti cauta informatii mai intai intr-o carte de specialitate tiparita.
O alta posibila explicatie pentru acest comportament ar putea fi accesibilitatea si rapiditatea pe care o ofera instrumentele digitale. Telefoanele sunt mult mai practice de transportat si de utilizat, pe cand tratatele sau chiar manualele de specialitate au un volum destul de mare, fiind destul de dificil sa cauti o singura informatie. Din pacate, asa cum a relevat si studiul, dezavantajul este ca nu intotdeauna informatia gasita este si cea corecta.
Astfel s-a nascut conceptul de biblioteca digitala. In urma unui acord obtinut in 2004 cu unele dintre cele mai prestigioase universitati precum Stanford, Oxford si Harvard, Google a scanat aproximativ 20 de milioane de volume. Scopul acestora era sa ofere publicului accesul gratuit. Sindicatul autorilor americani nu a fost de acord cu aceasta initiativa sustinand ca Google Books (denumirea proiectului) incalca legislatia privind drepturile de autor.
In 2013, s-a hotarat prin ordin judecatoresc ca acest concept se incadreaza in normele legislative si nu incalca legea privind proprietatea intelectuala.
Chiar daca nu sunt de acord in totalitate cu digitalizarea cartilor, in unele momente recunosc ca aceasta tendinta este necesara. In timpul stagiului nu pot lua cartile cu mine si, de cele mai multe ori, cand am nevoie de o informatie in plus caut pe Google. Ar fi de ajutor ca tratatele cele mai importante sa poata fi cumparate si in format digital. Voi ce credeti?
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.