Pandemia de COVID-19 a creat schimbari la nivel mondial si contiua sa faca acest lucru, iar rezultatul final va fi unul incert, in functie de cum reuseste fiecare persoana sa se mobilizeze pentru a sprijini procesul de prevenire a raspandirii noului coronavirus in randul populatiei.
Desi autoritatile au impus masuri clare pentru a impiedica raspandirea noului coronavirus, numarul persoanelor infectate cu COVID-19 este din ce in ce mai mare, iar zilnic creste si numarul persoanelor care pierd lupta impotriva acestuia.
Ministerul Apararii Nationale vine in sprijinirea sistemului medical, autoritatilor si populatiei, punand la dispozitie urmatoarele servicii necesare in timpul pandemiei de COVID-19:
Spitale mobile create pentru cazurile usoare si medii de COVID-19
Pentru ca numarul de persoane infectate cu COVID-19 creste de la zi la zi, Ministerul Apararii Nationale a inceput pe 18 martie construirea unui spital mobil de tip Rol 2, in incinta Institutului National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni.
Saptamana trecuta, militarii au finalizat lucrarile, iar spitalul este gata pentru a fi folosit in tratarea cazurilor usoare si medii de infectare cu noul coronavirus.
Spitalul de campanie realizat in intregime de MapN are o capacitate de aproximativ 500 de persoane si cuprinde unitati de triaj, radiologie, laborator, sterilizare si zona de decontaminare.
In prezent, in Constanta se lucreaza la un alt spital asemanator celui realizat de armata la Bucuresti. Acesta va fi atasat Spitalului CFR Constanta, cum s-a intamplat si in cazul celui de la Bucuresti, instalat in incinta Institutului National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.
In plus, doua aeronave militare romanesti au adus luni, 23 martie, echipamente de protectie medicala din Germania si Turcia necesare spitalelor mobile de tip Rol 2 realizate de armata romana si nu numai.
Armata a omologat izoleta romaneasca
Ministerul Apararii Nationale a omologat izoleta romaneasca necesara pentru a transporta persoanele suspecte sau confirmate pozitiv cu COVID-19.
Prototipul a fost proiectat de Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie si a fost finalizat pe 16 martie, iar produsul a fost testat si omologat in perioada 18-19 martie.
Pe 27 martie a fost primit primul lot de izolete 100% romanesti, care vor fi distribuite sistemului medical national prin intermediul Directiei medicale, urmand ca productia sa continue.
De asemenea, cercetatorii din cadrul Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie au anuntat ca lucreaza la un alt proiect pentru combaterea trasmiterii noului coronavirus, este vorba despre un „modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenti biologici”, cum sunt cei confirmati pozitiv cu COVID-19, pentru realizarea in conditii de siguranta a tratamentului medical. Acest produs urmeaza sa fie testat si omologat si va putea fi folosit in spitale pentru a preveni raspandirea virusului.
Citeste si: COVID-19 | Cum sa va protejati business-ul in timpul pandemiei
Angajari fara examen in MApN
Pentru a sustine autoritatile in vederea limitarii raspandirii noului coronavirus, in urma cu cateva zile, Ministerul Apararii Nationale a anuntat printr-un comunicat oficial ca va incepe procesul de recrutare a personalului medical fara a organiza concurs.
Astfel, MApN a suplimentat numarul de locuri din sistemul medico-militar, iar angajarile se vor face pe o perioada de 6 luni. Posturile disponibile vor fi afisate pe site-ul oficial al Ministerului Apararii Nationale.
Armata sprijina MAI si Jandarmeria
Potrivit Ordonantei Militare nr. 3 din 24.03.2020, Ministerul Apararii Nationale va asigura, in perioada de urgenta, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea in paza a unor obiective a caror protectie este asigurata in prezent de catre Jandarmeria Romana;
b) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor de ordine publica;
c) personal si mijloace logistice pentru sprijinirea activitatilor Politiei de Frontiera Romane, in punctele de trecere a frontierei de stat.
Astfel, armata face parte din institutiile abilitate sa asigure aplicarea si respectarea pevederilor Ordonantei Militare nr. 3.
Citeste si: COVID-19 | Romania a intrat in carantina din cauza pandemiei
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).