Doamna doctor Cristina Chiriac este privita de majoritatea parintilor drept un inger. Si pe buna dreptate, caci alaturi de restul echipei din terapia intensiva neonatala vegheaza la binele micutilor prematuri sau care vin pe lume cu diverse probleme de sanatate. Pe langa o buna colaborare in cadrul echipei medicale in scopul folosirii cat mai bune a tuturor resurselor terapeutice, considera ca aceasta meserie necesita empatie si intelegere a situatiei dificile in care se afla parintii.
Doamna doctor crede foarte mult in rolul pe care il joaca comunicarea cu parintii, deoarece este nevoie de o relatie de incredere intre toti cei implicati in ingrijirea copilului. Doar in acest mod procesul de tratament si de recuperare poate decurge armonios. De altfel, le spune parintilor ca ei participa la vindecarea copilului in fiecare zi facand impreuna parte din echipa de salvatori.
Este de la sine inteles ca iubind atat de mult copiii a ales ambele specialitati medicale din domeniul lor, rolul de mama la puterea a treia o bucura si o implineste. Cand copiii ei simt ca este preocupata, incearca sa le explice cum ajuta alti copii sa se faca bine si sa inteleaga mai multe despre ce implica meseria sa.
1. De ce ai ales meseria de neonatolog? Ce sau cine te-a motivat sa pasesti pe acest drum?
Parcursul meu a fost unul destul de lin, am stiut intotdeauna ceea ce vreau sa fac pentru mine, sunt foarte ambitioasa si foarte muncitoare, asa ca dupa ce am ales initial specialitatea de Pediatrie si am inceput sa practic, mi-am dorit mai multa activitate, mai dinamica si care sa ma solicite mai mult.
Am decis sa fac a doua specialitate si am ales sa continui tot in domeniul activitatii cu copii, dar de data aceasta mult mai mici si am ales Neonatologia. Uneori cred ca meseria m-a ales pe mine pentru ca eu consider ca mi se potriveste foarte mult.
2. Care sunt cele mai mari satisfactii profesionale pe care le simti?
Ma bucur enorm cand copiii spitalizati in terapia intensiva neonatala ajung in bratele parintilor si au acel prim contact care le-a lipsit datorita separarii lor din motive medicale.
Citeste si: INTERVIU Dr. Marilena Baluta, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Embriolog Senior
3. Crezi ca este mai dificil sa fii medic de bebelusi decat medic de adulti? De ce?
Dintr-un anumit punct de vedere poate fi mai dificil pentru ca ei nu pot rosti nimic despre suferinta lor, dar si-o exprima prin alte manifestari. Noi ca medici ii simtim si ne dezvoltam o capacitate extraordinara de a interpreta semnalele pe care ei ni le transmit (in cazul prematurilor) sau caracterul plansului in cazul copiilor mai mari.
4. Cat de importanta este o buna comunicare cu parintii in meseria ta?
Este extrem de importanta! Este benefic sa se stabileasca inca de la inceput (de la internarea in terapia intensiva) o relatie de incredere care se construieste in timp, fiind benefica tuturor si mai ales copilului. Eu le spun parintilor ca ei participa la vindecarea copilului in fiecare zi facand parte din echipa de salvatori pentru ca impreuna sa ne unim fortele si sa fim mai puternici.
5. Povesteste-ne un caz medical care te-a impresionat.
Fiiecare caz este unic, fiecare copil prematur are parcursul lui care este surprinzator si in bine, dar si in rau prin complicatiile care le implica aceasta patologie. Unul dintre cazurile care m-au impresionat a fost al unui copil prematur care s-a nascut dintr-o sarcina complicata si care a necesitat in evolutie intubatie si venilatie mecanica. A fost greu responsiv la tratament si imi amintesc cum ma rugam in fiecare zi langa incubator sa imi transmita un semn ca vrea sa lupte.
Avea un prognostic rezervat si la un moment dat a inceput sa devina din ce in ce mai activ, iar in momentul in care am obtinut si reflexul de supt a fost ceva extraordinar pentru care m-am bucurat mult. Acum este un copil superb care recupereaza foarte bine si este foarte iubit si stimulat de familie.
6. Colaborezi si cu alte specialitati medicale. Cat de importanta este din punctul tau de vedere colaborarea interdisciplinara in meseria ta?
Este foarte importanta! Fiecare vine cu experienta proprie ne ajutam si ne completam impreuna. Neonatologia implica in primul rand colaborarea cu medicul obstetrician, ulterior in functie de patologie apelam cu incredere la medici din alte specialitati: chirurgie pediatrica, chirurgie plastica, dermatologie, genetica, pediatrie, ORL.
Citeste si: INTERVIU Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru
7. La cine apelezi cand nu stii un raspuns intr-un caz medical? In ce medic ai cea mai mare incredere?
In terapia intensiva neonatala munca este in echipa, ne ajutam si ne sustinem reciproc, asa ca in situatia unui caz grav suntem impreuna si ne sfatuim pentru a folosi toate resursele terapeutice.
8. Ce rol joaca studiul in domeniul neonatologiei? Este nevoie sa inveti continuu?
Da! Pentru mine as spune ca este partea a medicinei care imi place cel mai mult. Ma informez zilnic, citesc articole, ma stimuleaza foarte mult schimbul de informatii noi cu colegii.
9. Esti la randul tau mama. Cum reusesti sa faci fata cazurilor medicale dificile? Cat de important este sa te detasezi de pacienti, din punctul tau de vedere?
Sunt foarte fericita si implinita ca sunt mama la puterea a treia. Activitatea intensa si foarte solicitanta din punct de vedere emotional ma afecteaza, copiii simt acest lucru mai ales cand am un caz dificil in minte si ma gandesc la el. Le explic ca unii copii s-au nascut nepregatiti sa supravietuiasca si ca au nevoie de ajutorul meu. Este important sa le explic de ce sunt uneori trista si preocupata.
10. Ce calitati ar trebui sa aiba un neonatolog, din punctul tau de vedere?
Este o meserie grea si nu oricine rezista. Este nevoie de o mare stapanire de sine in momentele dificile, implica multa munca si rezistenta fizica, dar si o capacitate buna de a lucra in echipa si bineinteles este nevoie de multa empatie si intelegere a situatiei dificile in care se afla parintii care nu isi pot tine copiii in brate.
11. Ce ti-ai dori sa inveti si nu ai reusit inca?
Sunt intr-o continua perfectionare si investesc in mine pentru dezvoltarea personala, asa ca explorez si invat in fiecare zi.
12. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat in cariera de medic?
Este o profesie frumoasa care implica munca in echipa pentru rezultate cat mai bune.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Adelina Enache, medic rezident cardiologie pediatrica
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.