Peste 42500 de elevi din aproape 400 de școli publice și private din toată țara au participat la Studiul de Monitorizare a Viitorului (MTF, Monitoring The Future) privind consumul de droguri în rândul elevilor americani din clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a. Consumul de tutun a scăzut în luna trecută cu aproximativ 20-30% comparativ cu mijlocul anilor 1990. Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor opioide în rândul liceenilor este la cel mai mic nivel de când se realizează sondaje în acest sens. În ciuda acestor tendințe promițătoare, rezultatele MTF din 2019 arată o creștere dramatică a consumului de tutun.
Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care liceenii fumează sunt: dorința de a încerca ceva nou, gustul plăcut, integrarea într-un grup de prieteni și nevoia de relaxare. Pe tot parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere de apropae două ori mai mare a fumatului printre elevii de clasa a XII-a, care afirmă că fac acest lucru din cauza anturajului. Conform acestui raport, aditivii aromatici, în special aromele dulci precum fructele și menta, sunt atrăgătoare pentru tineri. Ratele din luna decembrie a anului trecut par să depășească ratele oricărui alt tip de consum de substanță, inclusiv alcool și marijuana, pentru toate cele trei clase de elevi.
Vaparea
În anul 2014, în sondajul MTF au fost introduse întrebări despre dispozitivele vaporizatoare electronice. În anul 2015, participanții au fost întrebați dacă știu ce conțin vaporii respectivi, iar în 2017 au fost adăugate întrebări în special despre vaporii de nicotină, marijuana și vaporii cu diferite arome.
Rezultatele sondajului din acest an dezvăluie creșteri semnificative ale vapării în cazul tuturor celor 3 clase de elevi. În ultima lună, consumul de vapori a crescut de la 21.7 la 25.0 % în rândul elevilor de clasa a X-a și de la 26.7 la 30.9 % în rândul liceenilor, ceea ce înseamnă că, la momentul actual, unul din patru elevi de clasa a X-a și unul din trei elevi de clasa a XII-a vapează. Mai mult decât atât, 82.0 % dintre elevii de liceu raportează că dispozitivele vaping sunt ușor de obținut.
Atunci când li s-a cerut să raporteze ce substanțe vapează, majoritatea adolescenților au raportat nicotina. Vaparea nicotinei a crescut anual și consumul său s-a dublat din 2017 până în 2019 în rândul elevilor din cei 3 ani de studiu. În acest an, 9.6, 19.9 și 25.5 % dintre respectivii elevi de clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a au raportat că vapează nicotină. Interesant este că procentul de adolescenți care consideră că este riscant să vapeze nicotină a crescut în aceeași perioadă de 2 ani, dar rămâne totuși scăzut. În anul 2019, 21.4 % dintre liceenii de clasa a XII-a au raportat că sunt conștienți că există un risc mare asupra sănătății cauzat de vaparea ocazională a nicotinei, iar 38.0 % au raportat că sunt conștienți că există un risc mare asupra sănătății cauzat de vaparea regulată a nicotinei. Diferențe similare au fost observate și în rândul elevilor de clasa a X-a (20.5 % au raportat că sunt conștienți că există un risc mare asupra sănătății cauzat de vaparea ocazională a nicotinei față de 39.9 % care au raportat că sunt conștienți că există un risc mare asupra sănătății cauzat de vaparea regulată a nicotinei) și în rândul elevilor de clasa a VIII-a (21.5%, față de 41.9 %). În ceea ce privește dispozitivele de vaping, 80.4 % dintre elevii de clasa a XII-a, au raportat că le este ușor să obțină lichid cu nicotină pentru vaping.
Procentul adolescenților care au raportat ca au vapat marijuana în luna decembrie a anului 2019 a crescut de la 2.6 la 3.9 % în cazul elevilor de clasa a VIII-a, de la 7.0 la 12.6% în cazul elevilor de clasa a X-a și de la 7.5 la 14.0 % în cazul elevilor de clasa a XII-a. Această creștere a vapării de marijuana din luna trecută în cazul liceenilor de clasa a XII-a este a doua cea mai mare creștere pe parcursul unui an, măsurată vreodată în istoria de 45 de ani a sondajelor MTF și a fost depășită doar de creșterea vapării de nicotină între 2017 și 2018.
Este important de menționat că elevii nu știu întotdeauna ce este în lichidul pe care îl vapează, iar etichetarea este ambiguă. Cele mai populare mărci de pe piață nu oferă opțiuni care nu conțin nicotină, iar cercetările arată că adolescenții sunt atrași de vaporii de nicotină prin produsele aromate pe care le oferă.
Alte forme de consum de nicotină și tutun
Fumatul țigărilor a continuat o tendință descendentă și a scăzut semnificativ în rândul elevilor de clasa a XII-a care au raportat consumul, utilizarea zilnică sau consumul de o jumătate de pachet sau mai mult pe zi. Conform sondajului din decembrie 2019, fumatul țigărilor a fost raportat de 2.3 % din elevii de clasa a VIII-a intervievați, de 3.4 % din elevii de clasa a X-a intervievați și 5.7 % din elevii de clasa a XII-a intervievați. Doar 2.4% din cei din clasa a XII-a au declarat că au fumat țigări zilnic, o scădere semnificativă față de 2018. Cu toate acestea, această veste încurajatoare este temperată de 11.7% dintre elevii de clasa a XII-a care au declarat că au vaporizat nicotină zilnic în anul 2019, primul an în care a fost monitorizat vapatul zilnic.
Scăderi semnificative pe o perioadă de cinci ani ale fumatului de țigară au fost raportate în cazul elevilor din toate clasele și de-a lungul tuturor perioadelor de prevalență, inclusiv de-a lungul vieții. O scădere de 26 % a fost observată în rândul elevilor a VIII-a care au raportat utilizarea pe parcursul vieții, de la 13.5 % în 2014 la 10% în 2019. Printre elevii de clasa a X-a, a existat o scădere de 37 % în aceeași perioadă de cinci ani, de la 22.6 la 14.2 %. În rândul elevilor de clasa a XII-a, consumul a scăzut de la 34.4 % în 2014 la 22.3 la sută în 2019.
Utilizarea raportată a trabucurilor sau a țigaretelor aromate a scăzut în ultimii cinci ani în cazul tuturor claselor de liceu, cu 2.2, 3.7 și, respectiv, 7.7 la sută în cazul elevilor din clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a, care au raportat utilizarea în ultimele luni.
Luna trecută, consumul de tutun în narghilea a fost raportat în cazul a 1.3, 2.4 și 4.0 % dintre elevii din clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a, o scădere, comparativ cu maximele înregistrate în anul 2016, în cazul tuturor celor trei clase de elevi.
Bibliografie:
Monitoring the Future (MTF) Survey
Drugabuse.gov
Citeste si: Statistici din ultimele două decade referitoare la consumul de alcool și droguri de către tineri
Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.