Exista medici care sa nu fi cunoscut stresul la locul de munca? Medicul de astazi se confrunta cu stresul cauzat de multitudinea de activitati, de personalul redus, de neintelegerile care apar intre colegi etc.
Cu totii experimentam stresul la un moment dat in viata noastra, indiferent daca suntem medici sau nu, in situatii precum sustinerea unui examen, o prima intalnire si multe alte activitati care ne fac sa intelegem ca stresul este doar o parte normala a vietii, pe care trebuie sa il gestionam pentru a avea o sanatate buna.
Iata 10 metode prin care puteti elimina stresul daca sunteti medic si va confruntati cu situatii tensionate la locul de munca in anul 2020:
1.Evitati sa mancati in cabinet
Chiar si in cele mai intense zile, este important sa incercati sa va consumati pranzul departe de cabinet. Este indicat sa va faceti timp pentru a va savura masa fara sa va ganditi la activitatile pe care le aveti de realizat sau la alte probleme.
2. Iesiti din rutina zilnica
Cu totii avem nevoie de o mica pauza mentala din rutina noastra de zi cu zi. Daca aveti o zi aglomerata, incercati sa va pastrati macar cateva minute pentru a citi cateva pagini din cartea preferata. Pentru a va simti bine, alegeti sa faceti un lucru diferit in fiecare zi si va veti elibera de stres.
3. Scrieti in jurnal
Jurnalul este un mod fantastic de a va elibera de stres. La sfarsitul zilei, punand pe hartie propriile ganduri – bune si rele – va veti elibera de tensiunile acumulate si va veti simti mult mai bine. Chiar daca va ganditi ca nu aveti timp, va puteti rezerva cateva minute pentru a scrie macar cateva randuri.
4. Incercati aromaterapia
Mirosul este inseparabil de memorie. Poate ca mirosul de floricele va va duce cu gandul la un carnaval la care ati mers in copilarie sau iasomia va aminteste de o cabana de pe malul lacului unde mergeti in vacanta. Puteti utiliza aceasta conexiune pentru reducerea stresului.
Aromaterapia foloseste plante si uleiuri esentiale pentru a produce stari fiziologice si psihologice dorite in organism.
Citeste si: 5 motive pentru care sa profesezi intr-un oras mic
5. Faceti exercitii de respiratie
Simplul act de a respira intr-o maniera lenta si deliberata s-a dovedit ca reduce stresul. Acest studiu, publicat in 2005, a aratat ca participantii ar putea imbunatati functia cardiovasculara si respiratorie si reduce efectul stresului folosind tehnica de respiratie yoghina, pranayama.
Participantii la studiu au facut 6 exercitii de respiratie profunde fiecare avand 30 de secunde. In acest timp, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 3,4-3,9 unitati in comparatie cu cea a unui grup de oameni care stateau linistiti si respirau normal.
6. Pictati
Nu trebuie sa fiti un Kahlo sau un Rembrandt pentru a va ocupa timpul folosind culorile. Actul de colorare, simplu si linistitor este suficient pentru a reduce sentimentele de stres sau anxietate.
Un studiu publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Terapie prin Arta a demonstrat ca aceasta tehnica functioneaza. Un grup de studenti a primit mandale pentru a le colora. Al doilea grup a primit un model in carouri. Al treilea a primit o bucata de hartie goala si i s-a spus sa deseneze orice.
Primele doua grupuri au raportat scaderea nivelului de anxietate, ceea ce sugereaza ca pictarea unui model geometric complex poate induce o stare meditativa.
7. Rasul binedispune
Chiar daca sunteti medic trebuie sa stiti ca rasul este cel mai bun medicament. Desi nu va vindeca nicio infectie din corp sau alte afectiuni, cu siguranta va ajuta la ameliorarea stresului si a tensiunii. Rasul poate elimina stresul, scazand ritmul cardiac. Rasul poate ajuta chiar si la ameliorarea simptomelor stresului fizic din organism.
Cercetarile au descoperit ca rasul poate scadea hormonii de stres, poate reduce inflamatia arterei si poate creste HDL, colesterolul „bun”.
8. Stati in preajma animalelor
Cel mai bun prieten al omului poate fi si cel mai bun terapeut al omului. Frontierele in psihologie au revizuit aproape 70 de studii asupra interactiunilor om-animal. S-a demonstrat ca interactiunea cu un animal de companie imbunatateste nivelul cortizolului, ritmul cardiac, tensiunea arteriala, sentimentele de teama sau anxietate, precum si sanatatea mintala generala, pe langa alte imbunatatiri ale sanatatii fizice.
9. Treziti-va dimineata
Trezitul de dimineata nu este pentru toata lumea, dar daca sunteti o persoana matinala, atunci incepeti sa va treziti chiar mai devreme. Veti fi surprins de mult mai multe lucruri pe care le veti realiza inainte ca toti ceilalti sa se trezeasca, iar acest lucru va va oferi o stare de bine. S-ar putea sa vreti sa cititi, sa faceti miscare, sa raspundeti la e-mailuri sau chiar sa pregatiti micul-dejun.
10. Dormiti suficient
Somnul este o componenta esentiala pentru a ramane sanatos si puternic si va poate ajuta sa gestionati mai bine situatiile stresante de a doua zi.
Tineti cont de faptul ca doar pentru ca stati in pat timp de opt ore nu inseamna ca veti avea un somn de calitate. Asigurati-va ca veti avea un somn odihnitor in fiecare noapte, avand in camera un mediu rece, intunecat si linistit.
Incepeti anul 2020 cu schimbari in bine, pregatiti-va corpul si psihicul pentru a face fata situatiilor stresante si veti desfasura activitatile de la cabinet mult mai usor, fara a va tensiona.
Citeste si: 4 motive pentru care medicii ar trebui sa lucreze in propria clinica
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).