Vara se apropie, deci urmează perioada sesiunilor și a practicii de vară pentru studenți și admiterea în centrele universitare pentru viitorii studenți. Dacă ești hotărât că vrei să lucrezi în medicină atunci știi deja cât de multă presiune și concurență este la orice profil medical ai alege să mergi.
La unele facultăți poți intra doar pe baza mediei finale de bacalaureat, însă la medicină nu. Fie că vorbim de medicină generală, dentară, farmacie, recuperare medicală, laborator clinic sau asistență, vei da examen de admitere. Înainte să ajungi să dai examenul fizic, uite o listă de lucruri utile de știut, care să te ajute cu organizarea din timp.
Ce materii se dau la admitere
În funcție de specialitatea pe care o alegi, tematica poate să difere, dar nu substanțial. Biologia este baza, în special ”Anatomia și Fiziologia” din clasa XI. Manualul preferat atât de ”Carol Davila” din București cât și de restul Facultăților de Medicină, este Manualul de Biologie pentru clasa a XI-a al Editurii Corint.
La medicină generală vei avea un examen bazat pe biologie umană (anatomie și fiziologie) și chimie organică sau fizică (sau toate trei în cadrul UMF ”Carol Davila”). În general, numărul total de întrebări din cadrul examenului de admitere la medicină, este între 90-100, dintre care peste 50% biologie.
Un alt lucru important de știut este faptul că fiecare Facultate de Medicină are o carte cu variante de examen. Acesta te ajută în familiarizarea cu modul de scriere a întrebărilor și a variantelor de răspuns.
Citește și: Ghid 2022 | Simularea examenului de admitere la medicină
Medicina dentară are aceleași materii ca medicina generală: biologie obligatoriu, chimie organică sau capitole din fizică. UMF ”Carol Davila” are toate cele 3 materii în examen, dar întrebările de biologie sunt în număr mai mare.
La specializarea de farmacie materia obligatorie este chimia organică și poți alege dintre biologie vegetală sau umană.
La asistență medicală și moașe, balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală admiterea este bazată exclusiv pe biologie umană de clasa a XI-a. Numărul întrebărilor de concurs este mai mic și în unele centre universitare sunt excluse câteva capitole față de medicină generală.
Te-ar putea interesa și: Școala Postliceală sau Facultatea de Asistență Medicală: avantaje și dezavantaje
Actele necesare pentru a putea susține examenul de admitere
Dosarul de înscriere este prima etapă pentru a putea participa la examen. Actele din dosarul de înscriere sunt în general aceleași, dar depinzând de facultatea la care vrei să mergi, pot apărea particularități. Recomandarea este să urmărești constant site-ul facultății de medicină la care vrei să dai examen pentru a te asigura că vei avea toate actele necesare din prima.
- Cerere de înscriere – aceasta se găsește în general la secretariat sau pe site-ul facultății și o completezi în momentul când mergi cu restul actelor;
- Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta în original sau copie legalizată însoțită de o adeverință care dovedește că originalul se află în păstrare la instituția emitentă a adeverinței. După ce vei fi admis, ești obligat ca în termen de 10 zile să duci diploma în original la facultate.
- Adeverință din care să rezulte calitatea de student integralist, dacă este cazul. Nu toate universitățile o cer, însă dacă faci în mod activ o facultate, trebuie să te interesezi de politicile interne ale facultății unde vrei să aplici.
- Diploma de licență sau diploma echivalentă cu aceasta dacă ai terminat deja o facultate și vrei să începi alta.
- Certificatul de naștere, în copie legalizată;
- Certificatul de căsătorie dacă este cazul, tot în copie legalizată;
- Copie a buletinului sau cărții de identitate – dar să ai cartea de identitate și în original la tine;
- Adeverință medicală tip eliberata de cabinetele medicale școlare sau de medicii de familie din care reiese că ești apt pentru facultatea de medicină;
- în cazul participanților cu deficiențe sau afecțiuni cronice grave, este nevoie de adeverințe medicale vizate de comisiile de specialitate din județul de reședință;
- Trei fotografii tip buletin;
- Dovada de plata a taxei de înscriere pentru examen sau acte doveditoare de scutirea plății acesteia;
- Dosar plic.
Poți opta pentru să dai examenul în mai multe centre universitare
Cu ani în urmă Facultățile de Medicină aveau zile proprii când dădeau examenul de admitere. Acum în general, există două zile în care toate centrele dau admiterea la medicină generală și alte două-trei pentru celelalte specializări. Dacă vrei să dai examen de admitere la două centre, nu uita că asta înseamnă două dosare de înscriere, două taxe, dar în principiu aceeași materie de învățat.
Un alt lucru cunoscut deja este faptul că poți da admitere la o altă specializare față de cea pe care o vrei de fapt. De exemplu, dacă vrei să dai admitere la medicină generală la Brașov, poți opta și pentru a da concursul de admitere la balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală a doua zi, tot la Brașov. Astfel rămâi în centrul universitar dorit în mod cert.
Citește regulamentul intern și află dacă optând pentru o altă specializare, într-un an următor te poți transfera la specializarea dorită. Această practică nu prea se mai întâlnește decât în cazul în care transferul este pe aceeași specializare, dar la o altă facultate.
Poți cere cazare în căminele studențești
Majoritatea centrelor universitare oferă cazare gratuit sau la un preț accesibil, pentru două-trei zile celor care vor să susțină examenul. Caută informații pe site-urile lor și află procedura de înscriere. Poate fi prima ta șansă de a vedea viața la căminul pe care îl vei avea drept casă pentru următorii ani.
Ce faci daca una dintre întrebările de examen este greșită?
Nu ai de ce să îți faci probleme legate de asta. Extrem de rar se întâmplă să fie întrebări greșite în grilele examenului de admitere. Dacă există totuși și o observi în examen, o poți semnala unuia dintre supraveghetori. Dacă nu îți dai seama de ea și răspunzi, aceasta o să fie punctată la toată lumea indiferent de răspunsul dat.
Fii cu ochii pe liste indiferent dacă ai intrat unde ți-ai dorit sau nu!
Dacă planificarea permite elevilor să susțină examene în mai multe centre, sau la mai multe specializări din cadrul aceleași facultăți, fii sigur că listele se vor modifica.
Poți intra la profilul dorit și din a doua sau a treia triere după ce se retrag dosarele celor care au aplicat la mai multe centre universitare.
Citește și: Ce podcast-uri să asculți dacă ești medic dentist sau student la medicină dentară
Ai intrat la profilul dorit, în centru universitar dorit? Urmărește în continuare lista! Pot exista modificări și retrageri de dosare ale candidaților dinaintea ta. Așa vei intra la buget sau vei beneficia de bursa de merit, și vei intra printre primii pe locurile de la cămin.
În unii ani, când nu se completează toate locurile disponibile, se face o sesiune de toamnă. Sesiunea de toamnă are aceleași materii, același dosar de înscriere și pași pentru examen. Dacă nu ai luat bacul din prima sau nu ai intrat deloc la profil dorit, poți încerca din nou în sesiunea de toamnă. Însă ține cont că nu este mereu valabilă datorită numărului mare de candidați din sesiunea de vară, care ocupă din start toate locurile.
Examenul o să fie greu, dar nu imposibil. Te-ai pregătit destul de mult timp pentru el, presiunea și așteptările sunt mari, însă majoritatea sunt din partea ta. Încearcă să te relaxezi și să nu te gândești la tot ce ar putea merge rău. Gândește-te la tot ce va merge bine, la cum o să fie să fii student medicinist și la cum te vei implica în proiecte care îți vor schimba viitorul. Nu în ultimul rând, imaginează-ți ce vară palpitantă vei avea, înaintea verilor cu practică și TransMed!
Îmi place să (mă) informez, să scriu și să învăț cât de mult pot, în orice domeniu activez. Am terminat masterul de Medicină Tradițională Chineză în cadrul Facultății de Medicină (Uni. Transilvania) și am un pisoi portocaliu care îmi verifică textele înainte să le trimit