Site icon MEDIjobs

Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată de Senat

taxare concedii medicale

Plenul Senatului României a votat, în data de 12 februarie 2024, eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale, după ce în spațiul public au fost lansate critici la adresa acestor măsuri. Introducerea acestei taxe a avut drept scop, spun inițiatorii, reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. 

Votul împotriva acestei taxări a fost acordat de comisiile reunite de Muncă și Buget – Finanțe,  în urma unui amendament introdus de senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„Am făcut acest demers ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la români (…) Pe lângă eliminarea impozitării concediilor medicale a pacienților oncologici, ni s-a părut firesc și normal să eliminăm o nedreptate, iar concediul maternal să nu mai fie impozitat. Nu mai trebuie să fie impozitat nici concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. În momentul în care tu soliciți statului, pentru că ai o problemă medicală, este nedrept ca statul să-ți ia 10%. (…) Cred că menirea noastră ca parlamentari este să facem texte de lege și să îndreptăm legea acolo unde este nevoie”, a spus Nicoleta Pauliuc

De altfel, această prevedere a stârnit critici în spațiul public, pacienții fiind una dintre categoriile care și-au exprimat poziția. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a transmis că solicită public autorităților eliminarea impozitării cu 10% pentru pacienții cronici și cu boli rare.

„Reglementarile din România au mers multă vreme pe considerarea pacienților cronici ca fiind asistați social, pensionari, susținut de stat. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu și responsabilități. Acești oameni trebuie încurajați să lucreze, susținuți atunci când au probleme, nu discriminați prin impozitarea veniturilor. Înțelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienților cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luați măsuri și să eliminați impozitarea pacienților cu boli cronice și rare”, a transmis COPAC, printr-o declarație de presă

Care a fost raționamentul acestei taxări?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, explica, la începutul acestui an, că aceste indemnizații de concedii medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. 

„Am ajuns în situația în care în concediul medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi prezent la muncă. De ce? Pentru că noi aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Eu nu vorbesc de cei cu boli cronice, de cei care sunt cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Nu vorbesc de aceste tipuri de concedii. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității într-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Este aceasta o situație normală.? Nu este o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri”, a spus Marcel Boloș, potrivit Digi24

Vezi mai multe despre Concediul în Codul Muncii: Tot ce trebuie să știi când vrei să ceri concediu fără plată

Ce prevedea legea privind taxarea cu 10%?

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență (115 din 14 decembrie 2023) emise de Guvern, se impune taxarea cu 10% a contribuției de asigurări sociale de sănătate, indemnizații de concedii medicale. Astfel, salariații ar fi primit, din anul 2024, indemnizații mai mici (cu excepția celor acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale).

Concret, este vorba despre introducerea unei noi litere la articolul 155 din OUG 115/2023: „La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins: «i) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare »”.

Asta înseamnă că indemnizațiile de concedii medicale ar fi fost trecute în rândul veniturilor ce sunt taxate cu procentul de 10% pentru CASS. Acest lucru ar fi dus la sume mai mici, deoarece angajatorii ar fi fost obligați prin lege să rețină acești 10%. 

Această prevedere li s-ar fi aplicat și celor din următoarele categorii: PFA-uri, profesii liberale, șomerii înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă și altor categorii de persoane fără loc de muncă, dar care au dreptul, în anumite condiții, la indemnizații medicale. 

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.


Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version