Surprinzător sau nu, există sancțiuni pentru medici și printre prevederile Codului Rutier, iar acestea nu se referă la încălcarea regulilor de circulație atunci când ei conduc un autoturism. Un medic poate fi sancționat dacă nu se autosesizează atunci când un șofer din evidență sa suferă de o boală care nu permite obținerea sau chiar reînnoirea permisului de conducere. Aceasta este, astfel, o obligație legală a cadrelor medicale.
Ce spune Codul Rutier
Articolul 40 din Codul Rutier arată că pentru „neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2)” acesta poate primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Este vorba despre amendă cuprinsă în clasa IV de sancțiuni, adică de la 9 la 20 puncte-amendă (punctul de amendă este de 145 de lei).
Alineatul 6 din articolul 22 la care se face referire arată că medicul este obligat să emită un bilet de trimitere către o unitate medicală pentru șoferul pentru care constată că prezintă afecțiuni medicale care îl împiedică să mai conducă pe drumurile publice.
Acest bilet de trimitere emis de medic va cuprinde, potrivit legii, „diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare”. Șoferul are le dispoziție trei zile pentru a se prezenta la spital.
Totodată, alt alineat arată aici că („6^1) În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră”.
Te-ar putea interesa și Colegiul Medicilor vrea să schimbe sistemul de gestionare a erorilor medicale
Afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de șofer au fost incluse într-o anexă a Ordinului Ministrului Sănătății 1162/2010 și cuprinde, printre altele: handicap locomotor, probleme privind auzul, vederea, anumite boli cardiovasculare, diabet zaharat, epilepsie, tulburări mintale, dependența de alcool, droguri sau alte medicamente etc.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.