Ministerul Sănătății a amendat în ianuarie 284 de unități sanitare pentru nerespectarea normelor, iar pentru 8 dintre ele le-a fost suspendată activitatea. Direcţiile de sănătate publică – Serviciile de Control în Sănătate Publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti, prin inspectorii sanitari au efectuat controale privind produsele şi obiectivele cu impact asupra sănătăţii publice în domeniile de competenţă. Raportul complet a fost publicat recent de către Ministerul Sănătății.
S-au efectuat un număr total de 2.458 controale și 31 recontroale.
Pentru nerespectarea normelor legale de igienă şi sănătate publică au fost aplicate un număr de 284 sancțíuni contravenționale, din care: 174 avertismente, 110 amenzi contravenţionale în valoare totală de 612.600 lei. Mai mult, s-au luat 8 decizii de suspendare a activităţii (1 în județul Olt, 1 în București, 1 în județul Harghita, 1 în județul Galați, 4 în județul Bihor). De asemenea, nu mai puțin 737 de sesizări s-au rezolvat.
Citește și Ministerul Sănătății începe evaluarea spitalelor
Nereguli depistate în secțiile de spitale
Pentru secțiile medicale s-au efectuat un număr de 235 controale, unde s-a aplicat un număr total de 72 sancțiuni. Dintre neregulile identificate reaminim: neîntocmirea fișei de IAAM pentru un pacient internat pe una dintre secții; necompletarea datelor pacienților în platforma CORONA FORMS; nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar; neîndeplinirea măsurilor, a recomandărilor și a termenelor stabilite de către persoanele împuternicite din cadrul autorității de sănătate publică teritoriale sau existența și/sau utilizarea a medicamentelor și/sau substanțelor terapeutice cu termen de valabilitate expirat.
Nici unitățile de asistență medicală ambulatorie nu au scăpat fără sancțiuni. La nivelul acestora s-au efectuat un număr total de 36 de controale, unde s-au aplicat 5 amezi în valoare de 55.400 lei. Neregulile subliniate au fost: neîndeplinirea măsurilor, a recomandărilor şi a termenelor stabilite de către persoanele împuternicite din cadrul autorităţii de sănătate publică teritoriale, neefectuarea sterilizării și activității conexe privind clătirea instrumentarului după dezinfecția de nivel înalt cu apă sterilă, nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical.
Citește și Spitalele și clinicile românești au angajat cu peste 40% mai mult în 2021 față de 2020
În luna ianuarie 2022, au fost generate 135.926 sancțiuni contravenționale persoanelor fizice pentru nerespectarea OUG nr.129/2022, în valoare de 330.059.000 lei. Totodată, au fost efectuate de către inspectorii sanitari 2255 anchete epidemiologice.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.