Site icon MEDIjobs

Proiect: Rezidenții care nu susțin examenul de specialitate ar putea fi angajați în spitalele cu deficit de personal

rezidenti

Deficitul de personal din spitalele defavorizate ar putea fi rezolvat provizoriu prin ocuparea posturilor libere de către medicii rezidenți care nu susțin examenul de specializare. Cel puțin asta propune un proiect al Ministerului Sănătății, publicat în dezbatere publică. Dacă va fi aprobat, proiectul de modificare și completare a Ordonanței nr. 18/2009 ar putea permite și încadrarea medicilor rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialitate. 

În momentul de față, conform Ordonanței actuale nr. 18/2009, rezidenții care nu au promovat examenul final pot fi încadrați în muncă în orice unitate medicală timp de trei ani. Noul proiect propune ca medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul final de specialist să poată fi încadrați în câmpul muncii, însă doar pe o perioadă de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic și salarizarea corespunzătoare ultimului an de pregătire, în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Citește și Controverse în jurul proiectului de lege ce prevede mutarea organizării concursului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației

Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2, în scopul asigurării asistenței medicale, în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită, conform legii, rezidenții au fost detașați în alte unități sanitare ori au întrerupt stagiul în care se aflau, fiind în prima linie alături de ceilalți profesioniști pentru asigurarea sănătății populației. În aceste condiții se impune emiterea a unui act normativ care să permită adaptarea curriculumului de pregătire astfel încât această categorie să poată susțină examenul pentru obținerea titlului de specialist la finalizarea ciclului de pregătire. În acestă situație se află un număr semnificativ de rezidenți care urmează să susțină examenul în primul trimestru al anului 2022, promovarea examenului le va permite acestora să intre pe piața muncii ca specialiști cu drepturi depline”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Lista unităților sanitare în care medicii rezidenți vor putea profesa va fi publicată pe site-ul direcțiilor de sănătate publică și va fi actualizată trimestrial.

Te-ar putea interesa și Medicii rezidenți sunt un atu important în echipa medicală

Începând din acest an se modifică cifra de școlarizare pentru rezidențiat. Pentru domeniul medicină, ea va fi egală cu numărul absolvenților de licență din promoția anului în curs.

Se modifică termenul de solicitare pentru modificarea specialității 

Conform modificărilor aduse, medicii rezidenți pe loc vor putea solicita schimbarea specialității alese în urma concursului, în termen de maxim trei ani de la data începerii pregătirii. Aceștia trebuie să primească un aviz de primire al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregătire, iar punctajul obținut la concursul de rezidențiat să fie cel puțin egal cu punctajul la specialitatea solicitată. De asemenea, rezidenții de Medicină dentară și Farmacie vor putea solicita schimbarea specialității în termen de maximum 18 luni. 

Mai mult, rezidenții care își schimbă specialitatea au obligația de a comunica Ministerului Sănătății dovada încheierii noului contract individual de muncă în termen de 45 de zile de la data emiterii ordinului ministrului sănătății.

Totodată, începând cu ultimul trimestru al anului 2022, prezentarea la concursul de rezidențiat se va putea face numai cu cel mult zece ani înainte de vârsta de pensionare, ceea ce înseamnă că persoanele care au mai puțin de zece ani până la pensionare nu vor mai putea da examenul de rezidențiat.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version