Site icon MEDIjobs

Cele mai mari provocări în cariera de asistent medical debutant și cum să le depășești

provocari-asistent-medical-debutant

Ești asistent medical debutant, dar îți dorești să ai cât mai repede o carieră de succes? E normal să aspiri la reușită, indiferent de traseul care te așteaptă. Industria medicală este una dintre cele mai dinamice sectoare de activitate. Așadar, evoluția este obligatorie pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, dar și a interacțiunii cu pacienții. 

Vezi și: 7 pași pentru a-ți îndeplini dorințele în cariera de asistent medical

Orice început e greu, dar obstacolele nu fac decât să-ți testeze limitele și să-ți ofere încrederea de care ai nevoie pentru a trece mai departe. Dacă ai nevoie de un impuls pentru ceea ce urmează, te afli în locul potrivit. Rămâi până la final și descoperă câteva sfaturi utile pentru cele mai întâlnite provocări ca asistent medical debutant.

Top provocări din viața unui asistent medical debutant 

Viața unui asistent medical nu este deloc ușoară. O spun chiar cei cu experiență, care au trecut deja prin multe situații și momente dificile. 

O zi din viața mea de asistent medical? Nici una nu a semănat cu alta, mărturisește Daniela Dunca, clinical placement coordinator Academia Europeană pentru Asistenți Medicali.

Lucrurile se complică mai ales în cazul celor aflați la început de carieră. De ce? Emoțiile își spun cuvântul în situațiile urgente, care necesită intervenție imediată și un nivel ridicat de adaptabilitate. Nu trebuie să te descurajezi, însă.

Provocări vei întâlni aproape zilnic, ceea ce trebuie să reții este că pentru orice situație există o soluție. Iată doar câteva dintre cele mai întâlnite: 

1. Intimidare din partea colegilor

Chiar dacă munca în industria medicală presupune lucru în echipă și colaborare armonioasă între colegi, lucrurile nu stau mereu așa. Conform sondajului Sondajul AMN Healthcare realizat în 2019 pe un eșantion de asistenți medicali, 41% dintre respondenți au afirmat că s-au confruntat cu ostilitate la muncă. Mulți dintre ei s-au simțit chiar intimidați de cei cu mai multă experiență, ceea ce nu a făcut decât să le afecteze nivelul de încredere. 

Te-ar putea interesa și: Află acum dacă ești pregătit să fii asistent medical

Pentru rezolvarea unor astfel de situații sunt responsabili liderii, așa că cel mai bun sfat ar fi să sesizezi probleme imediat. Nu ar trebui să te descurajezi sau să te izolezi de ceilalți, ci să-ți demonstrezi abilitățile și să fii cât mai deschis către a asimila lucruri noi. 

2. Salariul mic ca asistent medical debutant

În domeniul asistenței medicale, compensațiile nu sunt cele mai motivante. Un salariu asistent medical debutant poate ajunge la 2.574 lei. Mulți dintre cei care termină școala se orientează către instituțiile private, acolo unde remunerația și bonusurile sunt mai mari. De asemenea, condițiile de lucru sunt mai bune – factorii de stres și implicit riscul de burnout nu sunt atât de pronunțate. Nu este o regulă general valabilă – contează foarte mult și locul de muncă pe care ți-l alegi. 

Citește și: Cum să câștigi mai mulți bani ca asistent medical

Dacă ești în căutarea unui job asistent debutant, MEDIjobs este locul ideal unde poți găsi cele mai bune oferte. Platforma funcționează pe baza unor algoritmi care personalizează căutarea și filtrarea joburilor în funcție de profilul tău. 

3. Decesul unui pacient

Nimeni nu te poate pregăti corespunzător pentru situația în care pacientul pe care îl îngrijești moare. Este unul dintre cele mai rele scenarii pe care un specialist medical trebuie să le gestioneze. Totuși, în cazul asistenților, lucrurile ajung la o intensitate acută, tocmai pentru că ei interacționează mai mult cu pacienții și familiile lor.

Oricât de mult te-ai pregăti mental, tot îți va fi greu, mai ales dacă e prima dată când experimentezi sentimentul. În general, personalul medical creează o legătură emoțională cu pacienții, așa că orice pierdere devine un șoc.

Citește și: Meseria de asistent medical: Ce presupune lucrul cu vârstnicii?

Se spune că experiențele acumulate în timp te fac mai puternic, dar cel mai bine ar fi să adopți o atitudine cât mai detașată. Tratează cu empatie familiile și ai grijă cum oferi veștile, dar nu pleca acasă cu problemele celorlalți. 

4. Echilibrul viață profesională-viață privată

Ca asistent medical debutant, primul impact pe care îl vei resimți va fi cel asupra vieții personale. Din dorința de a ajunge la o versiune cât mai bună din punct de vedere profesional, timpul petrecut alături de cei dragi este limitat. De asemenea, turele de noapte pot fi destul de obositoare, așa că timpul liber este alocat adesea refacerii.

Totuși, chiar și în cazul unui job asistent debutant în spitale, obținerea echilibrului între profesie și viață personală este posibilă. E foarte important să ai o rutină de somn bine stabilită și să duci un stil de viață sănătos – numai așa poți avea energie pentru toate. Alocă zile pe care să le petreci doar cu familia și cu prietenii, dar nu uita de tine. 

5. Presiunea cu care vine prima greșeală

Dacă abia te-ai angajat, probabil îți dorești ca totul să iasă perfect. Însă, greșelile sunt perfect normale, chiar și în sectorul medical. Trebuie să-ți reamintești constant că te afli într-un continuu proces de învățare. Cu timpul va veni expertiza și capacitatea de a răspunde prompt cazurilor complicate.

Așadar, nu trebuie să te învinovățești. Gândește-te că și cei care practică de mai mulți ani meseria de asistent medical comit greșeli. Reflectă atent asupra incidentului și vezi unde e loc de îmbunătățiri.

Învață din fiecare experiență și nu-ți fie teamă să întrebi acolo unde nu ești cu adevărat sigur/ă. Însă, la fel ca în cazul celorlalte provocări, presiunea poate apărea și din cauza mediului de lucru. Dacă te afli în echipa nepotrivită, prima greșeală poate fi devastatoare pentru psihicul tău.

Jobul de asistent medical lasă loc de mai bine? Iată cum îți dai seama că ești omul potrivit la locul (de muncă) potrivit!

Concluzii provocări asistent medical debutant

Cu siguranță mai ai multe de învățat ca asistent medical debutant. Cariera ta abia începe, dar nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește viitorul. E esențial să te înarmezi cu multă răbdare, empatie și deschidere către nou.

Nu poți fi perfect din prima, mai ales într-un domeniu atât de versatil și imprevizibil cum este medicina. La început s-ar putea să ți se pară că nu știi nimic, tocmai de aceea primul eșec va cântări mult. Totuși, dacă vrei să devii un asistent medical de succes, trebuie să știi cum să manageriezi fiecare provocare. Te așteaptă multe situații surprinzătoare, dar important e să te adaptezi.

Caută un job care oferă un salariu asistent debutant motivant și fii gata să-ți depășești limitele ca profesionist. Pe platforma MEDIjobs poți găsi multe oferte de angajare personalizate.

Chiar dacă vrei să devii cel mai bun/ă, nu uita de viața personală și de micile bucurii ale vieții, care îți oferă energie să continui.

Provocările sunt inevitabile, însă succesul traseului ca asistent medical debutant e în mâinile tale!

Ești asistent medical debutant și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version