Un cabinet de medicină de familie va avea posibilitatea să deschidă mai multe puncte de lucru în mediul rural, în zone unde nu există astfel de unități și pentru a acoperi nevoia populației. Acest lucru va fi posibil după ce a fost aprobat recent un act normativ în Parlament care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Legea merge acum la președintele României pentru promulgare, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial și va produce efecte.
Medicii de familie, așa cum este Raluca Zoițanu, care s-a exprimat deja pe rețelele sociale, nu consideră oportună această lege. Potrivit specialistului, inițiativa nu va ajuta pacienții, ci autoritățile din respectivele sate, care vor avea, astfel, mai mult control asupra cabinetelor.
Citește și Președintele Colegiului Medicilor: Nu avem deficit de medici, problema e că sunt concentrați în câteva județe
Ce spune noua lege
Potrivit noului act normativ, un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet. Însă noile prevederi arată că aceste cabinete pot deschide până la alte două puncte secundare, dacă este asigurat un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână (în cadrul sau în afara normei de bază). Aceste puncte secundare de lucru sunt deschise atunci când vine solicitarea din partea cabinetelor medicale.
Punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural, în aceeași unitate administrativ-teritorială sau în alte unități unde există deficit de medici, pe care îl stabilește o comisie formată din următoarele persoane: un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică și o persoană din partea Colegiului Medicilor. Forma pentru promulgare încă nu conține detalii cu privire la momentul când este întrunită această comisie pentru a evalua justificarea unui nou punct de lucru.
Toate serviciile medicale oferite pacienților sunt decontate integral, chiar dacă au fost prestate de medicul de familie titular sau specialiștii angajați ai cabinetului. De asemenea, potrivit noilor prevederi, autoritățile pot oferi facilități și stimulente pentru înființarea și funcționarea punctelor secundare de lucru. Aceste facilități nu sunt specificate în lege, însă se menționează că sprijinul este acordat conform legislației în vigoare.
Inițiatorii legii spun, în expunerea de motive, că autoritățile locale din mai multe zone ale țării au fost sesizate, în repetate rânduri, cu privire la insuficienta sau slaba calitate a serviciilor medicale, generate de existența unui singur cabinet de medicină de familie, ce nu poate acoperi toate nevoile comunității.
„Dacă numărul de potențiali asigurați nu este suficient de mare pentru a justifica deschiderea mai multor cabinete medicale de familie, dar este suficient pentru a deschide un sediu secundar, deschiderea acestui sediu secundar ar trebui să fie posibilă atunci când autoritățile locale decid acest lucru în considerarea interesului social local”, mai arată expunerea de motive.
Te-ar putea interesa și Prima platformă pentru afecțiuni pulmonare, la care au lucrat 20 de medici, a fost lansată la Timișoara
România, deficitară în ce privește cabinetele medicilor de familie
Peste 200 de localități din țara noastră nu au medici de familie, notează Avocatul Poporului într-un raport din 2021. La acel moment, analiza a arătat că peste 210 de localități nu aveau deloc un medic de familie, iar 665 de posturi erau vacante. Sălaj, Caraș Severin și Albă sunt județele fruntașe în ce privește absența medicilor de familie. De exemplu, în Sălaj sunt 16 localități fără niciun specialist care să îngrijească pacienții din respectiva comunitate.
Există, de asemenea, și zone din România unde nu sunt semnalate astfel de probleme. Călărași, Ilfov, Sibiu și Arad sunt județele unde își desfășoară activitatea câte un medic de familie în fiecare localitate.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.