Poate că ai fost o persoană curioasă să lucreze în sănătate, dar facultatea de medicină n-a fost pentru tine. Poate ți-ai dorit să-ți folosești abilitățile de management într-un domeniu în care poți face o carieră semnificativă. Sau poate ai absolvit o facultate de profil medical și ți-ai dat seama că vrei să ai grijă de un business.
Cert este că știi că managementul medical este alegerea perfectă pentru tine. Dar cum găsești primul tău job ca manager de spital sau de clinică, mai ales dacă nu ai experiență în domeniu? În fond, a fi manager implică adeseori câțiva ani de experiență anterioară pe acest post.
Noi, cei de la MEDIjobs, ți-am pregătit un ghid care să te ajute să faci primii pași spre un job de manager medical chiar și când nu ai mai lucrat în acest rol înainte, ca să te orientezi ușor și sigur spre ceea ce-ți dorești.
Ce înseamnă să fii manager medical?
Orice sistem de sănătate performant are nevoie de medici și chirurgi, de asistenți medicali și infirmieri și brancardieri, de cercetători medicali pasionați și dedicați. Și, bineînțeles, pentru ca totul să funcționeze, este nevoie și de administratori și manageri competenți care să țină lucrurile în echilibru, astfel încât fiecare specialist să se ocupe în tihnă de sarcinile sale.
Rolul de manager medical reprezintă o funcție de conducere de care orice echipă are nevoie pentru a funcționa optim. Cum se întâmplă cu majoritatea tipurilor de roluri, descrierea jobului și lista de responsabilități diferă de la o companie sau facilitate la alta.
În general, managerul în sănătate este cel care monitorizează, organizează și evaluează activitățile desfășurate de către echipa medicală, cât și resursele disponibile, pentru a spori productivitatea și performanța la nivel de companie.
De cele mai multe ori, printre atribuțiile unui manager medical se numără:
- Recrutarea, organizarea și evaluarea membrilor echipei
- Coordonarea echipei și menținerea unei comunicări eficiente
- Îmbunătățirea și stabilirea modelelor de practică, dar și a politicilor și procedurilor interne, pentru a crește satisfacția colegilor și conducerii, cât și a pacienților și partenerilor
- Gestionarea resurselor financiare și monitorizarea cheltuielilor și a veniturilor
- Gestionarea proceselor de lucru – de la programările pacienților la evidențele medicale, task-uri administrative, procesarea datelor etc.
- Menținerea comunicării eficiente cu partenerii și colaboratorii companiei, cât și identificarea și contactarea unor potențiali parteneri de business
- Întocmirea de rapoarte de evaluare și de activitate etc.
Poți afla mai multe despre sarcinile unui manager medical și abilitățile necesare, în acest articol.
Un manager bun nu este persoana care are neapărat cunoștințe medicale de bază, ci pasiune pentru management și, ideal, cunoștințe de resurse umane, economie sanitară, organizare etc.
Care sunt condițiile pentru a deveni manager, în România?
Trebuie explicat aici și faptul că, în țară cel puțin, există mai multe tipuri de manageri medicali – manageri de spitale cu peste 400 de paturi sau cu mai puțin de 400 de paturi, manageri generali de la servicii de ambulanță.
Spre exemplu, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății are un capitol dedicat conducerii spitalelor publice, care menționează că managerul de spital trebuie să bifeze una dintre următoarele condiții pentru a fi angajat (Art 176):
- să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
- să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii.
În cazul spitalelor clinice în care se desfășoară și activități de învățământ și cercetare științifică medicală, “managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar și să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății.” (Art. 176)
În cazul facilităților medicale private, cerințele privind studiile în domeniile cheie nu sunt obligatorii, dar cu siguranță sunt binevenite.
De asemenea, aici poți afla grila de salarizare pentru posturile de conducere la unitățile de stat din țară – inclusiv pentru cele de manager, de director sau de asistent șef.
5 pași siguri spre primul tău job ca manager în sănătate
1. Alege educația potrivită
Așa cum e menționat și în lege, persoanele care au funcția de manager pot desfășura și activitate medicală la instituția respectivă. Însă nu doar medicii sau cadrele universitare pot prelua această funcție, pentru că un manager bun și competent nu este neapărat un specialist medical, managementul spitalicesc fiind o meserie în adevăratul sens al cuvântului.
Dacă ești student la medicină și încă nu ți-ai ales specialitatea, dar știi sigur că ți-ai dori o carieră în management sanitar, poți opta la rezidențiat pentru sănătate publică și management sau poți alege un program de master, precum cel în managementul serviciilor de sănătate sau în medicină socială și management sanitar (depinde de facultatea aleasă) – un win-win care îți oferă și cunoștințe despre activitatea medicală dintr-o unitate medicală, dar și cunoștințele necesare de management sanitar.
Până în anii trecuți, pentru a ocupa un post de manager de spital sau de clinică trebuia să fii medic (sau cadru universitar). Însă acum poți fi absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic. Dacă știi sigur că managementul sanitar este pentru tine, oricare dintre diplomele în facultățile de profil de mai devreme te vor ajuta să-ți găsești un job în domeniu.
2. Optează pentru cursuri și certificate relevante
Dacă nu dorești să urmezi o facultate care te-ar califica pentru poziția de manager medical – sau dacă ai făcut deja o facultate de alt profil, orice curs de perfecționare, program de formare ori certificare în domeniul medical te poate ajuta să-ți sporești șansele de-a găsi primul tău job (cum este cazul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București,).
Majoritatea angajatorilor caută candidați care să aibă studii superioare – cu cât sunt mai aproape de domeniul medical cu atât mai bine, iar un masterat în management este deja un atu excelent. Însă, pentru posturile de manager medical în companii private, studiile în domeniu nu sunt neapărat o cerință obligatorie. În schimb, se cere fie experiență în management, fie finalizarea unor cursuri sau programe speciale, care de obicei sunt și mai scurte decât cele tradiționale.
Mărește-ți șansele de a-ți găsi jobul dorit alegând să investești într-un curs de formare – sau mai multe! – și de perfecționare în management sau administrație, care să-ți ofere pregătirea și cunoștințele necesare, chiar și dacă nu ai experiență.
Orice oportunitate de învățare, fie la facultate sau nu, te va ajuta să înțelegi bazele industriei medicale, reglementările și procedurile, etica medicală, informatica medicală și alte concepte despre care e bine să știi.
Te va ajuta foarte mult și să fii la curent cu cele mai potrivite resurse și noutăți dedicate celor interesați sau care lucrează în management medical. Urmărește blogul MEDIjobs ca să înveți și să descoperi lucruri noi despre cum să fii un manager bun, fie că ești la început de carieră sau un profesionist cu experiență, cum să evoluezi în carieră și cum să ai grijă de echipa ta.
3. Mizează pe abilitățile transferabile
Dacă tot am adus vorba de competențele și cunoștințele necesare în domeniu, mai există niște atuuri de care este important să profiți când îți cauți un job în management medical, pe lângă o diplomă sau un certificat profesional.
Mai întâi, analizează ce caută angajatorii medicali la managerii pe care și-i doresc. Observă ce task-uri și responsabilități există în descrierea joburilor acestea, cât și ce fel de profesionist caută. De asemenea, anunțurile de joburi includ și descrierile echipelor și ale culturii organizaționale. Folosește-te de cuvintele-cheie și află ce abilități contează pentru angajator cel mai mult, apoi scoate-le în evidență dacă le împărtășești.
Dacă ai avut alte experiențe profesionale sau știi că ai anumite abilități relevante în acest caz, folosește-te de ele ca de niște atuuri. Poate ai participat la diferite proiecte în care ți-ai demonstrat veleitățile de lider sau spiritul de echipă, ori poate ai dat dovadă de putere de decizie. Dacă știi că:
- ești o persoană deschisă și receptivă la nou, care își asumă responsabilitatea și nu se teme să ia decizii pe bază de date și feedback
- care poate rezolva diferite probleme și conflicte interne ori neînțelegeri cu o gândire critică, logică și empatică deopotrivă
- care este un bun organizator și motivator și pe care nu o deranjează să lucreze sub presiune și să se ocupe și de lucruri administrative
- totul pentru binele organizației,
atunci pregătește-te să treci în CV și să discuți la interviu despre toate aceste lucruri.
Multe abilități folosite la alte locuri de muncă, în proiecte de echipă (în viața privată ori profesională) sau alte demersuri pot să convingă angajatorul că ești omul potrivit, chiar dacă nu ai experiența necesară: leadershipul, buna organizare, gândirea logică, empatia și flexbilitatea, abilitățile excelente de comunicare și ascultare activă, alfabetizarea digitală – toate sunt importante.
Citește și: 5 strategii pentru a construi o echipă medicală puternică
4. Fii activ pe platformele de joburi medicale
Ca să îți poți găsi un job în managementul sanitar, trebuie să știi și unde poți găsi astfel de locuri de muncă. Cele mai accesibile surse sunt:
- Site-urile spitalelor sau ale clinicilor din zona în care vrei să lucrezi
- Site-ul Ministerului Sănătății
- Grupurile de pe social media și pagini oficiale ale companiilor care recrutează în domeniul medical
- Platformele de joburi
Pentru a fi la curent cu toate pozițiile disponibile în management medical, creează-ți cont pe platforma de recrutare MEDIjobs pentru a-ți pregăti profilul de candidat și pentru a fi la curent cu toate ofertele de muncă în domeniul medical. Contul este gratuit, iar tu vei primi oferte personalizate în funcție de nevoile tale.
5. Aplică la primul tău job!
Nu uita să îți pregătești resursele necesare în procesul de recrutare pentru poziția de manager începător:
- CV-ul care să conțină studiile și certificatele primite, cât și abilitățile dobândite și cele transferabile
- Orice dovadă a programelor sau ale cursurilor de management sau relevante, care te pot ajuta să arăți angajatorilor că ești cu adevărat dedicat și pregătit de provocări
- Scrisoare de intenție (opțional)
- Scrisori de recomandare (opțional)
- Actualizarea profilului de LinkedIn astfel încât să arate profi și clar (și recomandări de la colegi sau foști angajatori)
De asemenea, încearcă să folosești, pe cât posibil, cuvinte-cheie în textele documentelor trimise pentru fiecare job în parte (poți personaliza CV-ul și scrisoarea de intenție în funcție de jobul la care candidezi).
Acum ești pregătit să ajungi mai aproape de jobul dorit! Fie că te decizi să urmezi un curs de pregătire sau un program universitar sau să îți actualizezi CV-ul pentru a aplica la rolurile entry-level de manager medical, noi îți dorim mult succes și încredere în determinarea ta!
Ești manager medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.