Site icon MEDIjobs

Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale

tichete rezidenti

Peste 97% dintre medicii rezidenți din România nu beneficiază de tichetele de vacanță pe anul 2022 din partea unităților angajatoare. Este concluzia unui sondaj efectuat de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) în intervalul martie – mai 2022. 

Clinicile și spitalele angajatoare au invocat, drept motiv pentru neacordarea voucherelor de vacanță, mai multe aspecte ce țin de legislație, dar mai ales de contradicțiile prevederilor legale. Având în vedere procentul mare de rezidenți care nu primesc aceste beneficii (97.1%), SMMR a analizat pe larg toate motivele invocate de angajatori. 

Citește și Este obligatorie înscrierea medicilor rezidenți în Colegiul Medicilor din România?

Motiv invocat: Instituțiile publice nu sunt obligate să acorde tichete de vacanță tuturor angajaților 

Potrivit legii, instituțiile publice din țară acordă anual vouchere în valoare de 1.450 lei pentru un salariat. În această categorie intră și spitalele de stat, care pot acorda acest drept și medicilor rezidenți. Însă o instituție nu este obligată să acorde aceste beneficii, ci poate face acest lucru dacă situația financiară îi permite, în funcție de alocările bugetare.  

„Cu toate acestea, marea majoritate a unităţilor sanitare alocă fonduri pentru voucherele de vacanţă în bugetele lor anuale, însă medicii rezidenţi sunt excluşi de la acordarea acestora, deşi sunt angajaţi ai acelor unităţi sanitare, lucru care nu este în conformitate cu legea”, se arată în raportul întocmit în urma sondajului. 

Motiv invocat: Medicii rezidenți angajați pe perioadă determinată nu pot primi tichetele

Potrivit sursei citate, acest argument este în mod automat demontat deoarece nu există o prevedere legală care să arate că voucherele de vacanță sunt acordate exclusiv angajaților cu contract pe durată nedeterminată. 

„Pe lângă acest lucru, exemplul pozitiv al spitalelor care acordă vouchere de vacanţă medicilor rezidenţi cu loc arată faptul că această percepţie nu este una universală sau susţinută de vreun act legislativ”, mai arată Societatea Multidisciplinară a Rezidenților. 

Te-ar putea interesa și 5 sfaturi pentru a-ti gasi repede un job dupa rezidentiat

Motiv invocat: Ministerul Sănătății nu a acordat fonduri pentru voucherele pentru rezidenți

Rezidenții nu primesc tichetele de vacanță deoarece există o posibilă contradicție între ordonanțele de urgență care vizează această situație. Concret, cheltuielile de personal privind rezidenții sunt acoperite de Ministerul Sănătății, iar tichetele de vacanță sunt acoperite de unitatea angajatoare, adică spitalul unde lucrează aceștia. 

„În opinia noastră, această contradicţie este motivul principal pentru care marea majoritate a medicilor rezidenţi nu primesc vouchere de vacanţă, deoarece unităţile sanitare preferă a doua interpretare, cea bazată pe OG nr. 18/2009, unde toate cheltuielile referitoare la medicii rezidenţi ar proveni de la bugetul de stat. Iar atunci când se ridică problema voucherelor de vacanţă pentru medici rezidenţi, este invocată lipsa atribuirii speciale de fonduri în acest sens de la Ministerul Sănătăţii”, mai este subliniat în raport. 

Pe de altă parte, în acest sens s-au exprimat, de-a lungul ultimilor ani, instanțele din România. Există mai multe decizii care au dat câștig de cauză rezidenților. 

De exemplu: există decizia din decembrie 2021 a Tribunalului București, care i-a dat dreptate unui medic rezident specializat în Ortopedie Pediatrică. Unitatea sanitară din București a fost obligată la achitarea contravalorii voucherelor de vacanță pentru anii 2018, 2019 și 2020. Decizia a venit chiar dacă unitatea sanitară a explicat în instanță că nu au fost alocate fondurile necesare din partea Ministerului Sănătății. 

„Aşadar, există decizii multiple ale unor tribunale din ţară cu privire la problema acordării voucherelor de vacanţă către categorii de personal pentru care cheltuielile sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii, decizii care obligă angajatorul şi nu Ministerul Sănătăţii, la acordarea acestora”, mai spune sursa citată. 

Vezi și Cum să te angajezi ca medic rezident | condiții de angajare și acte necesare

Concluzii 

Având în vedere consultarea efectuată de Societatea Multidisciplinară a Rezidenților, raportul întocmit de aceasta arată că nu există o baza legală care să excludă medicii rezidenți de la acordarea acestor tichete de vacanță. 

Spitalele de stat își pot rezerva dreptul de a nu aloca fonduri pentru vouchere niciunui angajat, însă acest lucru trebuie să fie adoptat pentru toți salariații, în mod nediscriminatoriu. 

„Luând în considerare toate acestea, vă invităm să continuaţi să vă cereţi dreptul de a primi tichete de vacanţă în cadrul spitalelor cu care aveţi contract de muncă, în cazul în care aveţi confirmarea că alte categorii de personal de acolo vor beneficia de acestea iar voi nu”, a încheiat SMMR. 

Ești medic rezident și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version