Peste 85% dintre medicii rezidenți din România spun că, zilnic, lucrează mai multe ore decât presupune programul normal, iar 70% dintre aceștia prezintă simptome specifice sindromului de burnout. Totodată, mai mult de jumătate dintre rezidenți raportează că nu li s-a permis să își ia o zi liberă după gardă.
Cifrele reprezintă rezultatele preliminarii ale unei analize realizate de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți și de Asociația Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România. Aceste două entități au evaluat, prin oferirea unui chestionar, nivelul burnout-ului medicilor rezidenți, dar și percepția acestora asupra sistemului de sănătate de stat din țară.
Rezultatele preliminarii ale analizei la care au răspuns peste 1.000 de rezidenți sunt următoarele:
- Peste 70% dintre medicii rezidenți au raportat simptomatologie definitorie pentru sindromul de burnout.
- Peste 38% dintre medicii rezidenți au raportat simptomatologie ce se încadrează într-un burnout de nivel moderat-sever.
- Peste 85% dintre medicii rezidenți au raportat că lucrează mai multe ore decât în programul oficial de lucru.
- Peste 72% dintre medicii rezidenți efectuează mai mult de o gardă pe lună (aceasta reprezentând contractul de muncă) și peste 34% efectuează 4 sau mai multe gărzi pe lună.
- Peste 64% dintre medicii rezidenți au raportat că le este îngrădit dreptul legal de a-și lua o zi liberă după gardă (conform Ordinului nr. 1.375 din 6 decembrie 2016).
Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea
„Subliniem faptul că datele se referă la perioada de rezidenţiat (care are particularităţile ei, în special educaţionale) şi că ele nu sunt identice cu satisfacţia profesională sau cu nivelul de burnout întâlnit per total în specialităţile respective”, arată Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, în informarea care însoțește rezultatele.
Rezultatele definitive ale cercetării vor fi publicate „într-un cadru” academic, iar ulterior, medicii rezidenți vor putea participa la programe de dezvoltare personală (detaliile organizării acestor cursuri vor fi făcute publice în următoarea perioadă).
Datele urmează a fi comunicate și Ministerului Sănătății, cu „insistența aplicării legislației prevăzută în Codul Muncii”.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.