Site icon MEDIjobs

PALMED spun că accesul la îngrijiri ar putea fi limitate și cer majorarea tarifelor decontate

palmed

Există riscul ca, anul acesta, accesul la servicii medicale să fie limitat pentru pacienți, deoarece a fost amânată intrarea în vigoare a două măsuri importante pentru sistemul sanitar, atrage atenția Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Reprezentanții Patronatului spun că autoritățile ar trebui să majoreze tarifele decontate, pentru a nu fi copleșit sistemul public de servicii medicale, dar nici cel privat.

Măsurile care au fost prorogate (amânate) sunt: contribuția personală pentru unele acte medicale în regim de ambulatoriu; și posibilitatea ca medicul specialist să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru specialitățile clinice. Prin încheierea unui astfel de contract, medicul specialist ar dobândi dreptul de a elibera bilete de trimitere pentru specialități clinice și de a semna prescripții medicale pentru medicamente.

Citește și Colegiul Medicilor București transmite că medicii au ajuns la limită: Este un strigăt de disperare

Însă reprezentanții PALMED subliniază că printr-o ordonanță de urgență adoptată la finalul anului 2021, cele două măsuri considerate benefice nu vor intra în vigoare, ba chiar au fost amânate pentru anii 2025 și 2023.

„Prorogarea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poates fi plătită de asigurați, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condițiile în care ei optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privați, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este o măsură care are ca efect reducerea accesului la servicii medicale, întrucât furnizorii privați nu pot acoperi costurile reale pe care le implică unele analize și investigații. Implicit, discutăm despre o reducere a numărului furnizorilor care decid să încheie astfel de contracte sau o renunțare a contractării pentru serviciile în cazul cărora diferența dintre costul real și cel decontat este foarte mare”, a subliniat Cristian Hotoboc, președintele PALMED, potrivit unui comunicat de presă.

Aceasta, mai spune Hotoboc, este o situație pe care PALMED o aduce constant în atenția autorităților, „în condițiile în care procesul de actualizare a tarifelor stagnează”.

Sursa citată consideră că autoritățile se bazează pe capacitatea sistemului medical privat de a prelua toți pacienții care nu au acces la spitalele publice din cauza pandemiei. Însă, în același timp, nu sunt alocate și fondurile necesare pentru a fi acoperite serviciile medicale acordate.

De asemenea, tot autoritățile ar trebui să aibă în vedere creșterea tarifelor decontate, în caz contrar existând riscul ca sistemul medical să fie pus în dificultate, mai atrage atenția PALMED.

Creșterea tarifelor decontate ar putea duce la un acces mai bun al populației la servicii medicale, necesare atât pentru prevenirea afecțiunilor, cât și pentru o monitorizare mai eficientă a pacienților cu boli cronice. Aceste lucruri poate însemna – pe termen mediu și lung – degrevarea spitalelor publice, deoarece scade numărul pacienților internați în regim de spitalizare continuă.

Te-ar putea interesa și CNAS: Pensionarii cu venituri mici pot primi medicamente compensate până la 90%

Nouă din zece unități private au capacitatea de a contribui la prevenirea afecțiunilor pacienților

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că sistemul privat este discriminat de către autorități „în mod repetat, întrucât furnizorii privați de servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate nu au, în mod firesc şi normal, acces la FNUASS pentru a acoperi cheltuielile, dar nici nu pot face acest lucru prin încasarea unei sume care să acopere costul real, cu titlul de contribuţie personală, așa cum se întâmplă deja pentru serviciile medicale în regim de spitalizare continuă”, mai arată comunicatul de presă.

În acest context, reprezentanții PALMED mai spun că fac apel la factorii de decizie pentru a fi demarate mai multe discuţii ample, care să conducă la rezolvarea problemei „tarifelor mult prea mici, cu care se confruntă întreg sistemul sanitar”.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version