Site icon MEDIjobs

Noi modificări fiscale intră în vigoare din 1 ianuarie 2023. Cum sunt vizate profesiile liberale

modificari fiscale

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, intră în vigoare o serie de modificări fiscale care vizează persoanele fizice autorizate și profesiile liberale, aici fiind inclusă o parte din personalul sanitar. Este vorba despre modificările aduse Codului Fiscal (prin Ordonanța de Guvern 15/2022). 

Modificări care vizează veniturile din activități independente

Potrivit actului normativ modificat, este redus plafonul până la care contribuabilii care obțin venituri din activități independente pot determina venituri net pe bază de norme de venit. De la 1 ianuarie 2023, plafonul a scăzut până la 25.000 de euro. În prezent, potrivit actualei legi, acest plafon este de 100.000 de euro. Cursul de schimb valutar utilizat pentru a stabili echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro este cursul BNR de la finalul anului fiscal. 

„Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”, se arată în lege. 

Citește și Bani mai mulți pentru medicii de familie: CNAS vrea să-i convingă să vină în mediul rural

Se schimbă calculul pentru CAS și CASS

Pe lângă aceste modificări, sunt schimbări care vizează și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (art. 148 este, astfel, modificat). Concret, este modificată baza de calcul privind CAS (contribuția de asigurări sociale). Astfel, pentru categorii precum contribuția pentru pensie, persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturile de autor, contractele de activitate sportivă, CAS este datorat conform următorului mod de calcul: 

În același timp, sunt modificări și la baza de calcul pentru contribuțiile sociale de sănătate – CASS. În această categorie, cei care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, cedarea folosinței bunurilor, investiții, agricultură sau au venituri din alte surse ori din afara țării, pentru a fi calculată datoria către CASS se folosește următoarea modalitate: 

Te-ar putea interesa și Șefii secțiilor clinice din spitale vor fi numiți fără concurs

Noi modificări la veniturile asimilate salariilor

Totodată, actul normativ mai cuprinde o serie de prevederi noi care ar putea include, de asemenea, și personalul sanitar. Este introdus plafonul lunar de venit neimpozabil pentru cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (este modificat art. 76). Aici se regăsesc unele beneficii acordate de angajator pe lângă salarii și sunt parțial neimpozabile, ca de exemplu:

 – prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version