Mai mulți reprezentanți ai medicilor care nu au reușit să ocupe un loc în urma sesiunii suplimentare a concursului pentru ocuparea unui loc în rezidențiat au avut o întâlnire la sediul Ministerului Sănătății. Aceștia au solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății să suplimenteze locurile pentru candidații care au obținut, la sesiunea suplimentară din data de 14 mai, un punctaj de peste 484 de puncte.
„Ministerul Sănătății va analiza cererea și va păstra legătura cu absolvenții, astfel încât să fie identificate soluții care să ofere posibilitatea instruirii corespunzătoare și menținerea calității pregătirii”, se arată într-o informare transmisă de minister pe site-ul oficial.
În data de 14 mai, Ministerul Sănătății a organizat o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în rezidențiat, pentru a fi ocupate cele 628 de locuri rămase vacante după examenul din noiembrie 2022. Decizia a fost adoptată pentru „a veni în sprijinul tinerilor medici”.
La concursul din luna mai s-au înscris 962 de candidați care, potrivit unei informări a Ministerului, „și-au asumat, în momentul înscrierii, prin metodologia de concurs, că vor concura pentru ocuparea locurilor rămase neocupate”.
Rezultatele arată că 863 de candidați au obținut peste punctajul minim pentru a fi admiși (60% din nota cea mai mare obținută în această sesiune, adică între 484 și 807). Art. 24 din metodologia de concurs subliniază faptul cei „care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declarați respinși”, punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post.
„Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. În ultimii 7 ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamnă a concursului de rezidențiat au fost situate în intervalul 559-567, respectiv, 565 în sesiunea din noiembrie 2022”, a transmis Ministerul Sănătății.
După repartizarea și ocuparea ocupării tuturor locurilor și posturilor scoase la concurs, 208 candidați au fost respinși, deoarece au obținut punctaje între 484 și 528. Ei s-au situat, astfel, mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri și posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toți anii precedenți.
Te-ar putea interesa și Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant
„Menționăm că dintre aceștia, numai 29% au vârste cuprinse între 25 – 30 de ani, fiind absolvenți ale ultimelor 5 promoții ale Facultăților de Medicină. Restul au vârste de peste 30 de ani și chiar peste 50 de ani (14%). Nu este vorba despre medici rezidenți, ci despre absolvenți ai Facultăților de Medicină care nu au reușit să devină rezidenți după terminarea studiilor medicale”, mai arată Ministerul.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.