Dacă ai visat mereu să devii medic specialist practicant, ar trebui să-ți proiectezi viitorul în așa fel încât să găsești constant oportunități de evoluție. Nu-i de ajuns să visezi la o carieră de succes, ci e important să-ți alegi cu atenție mediul de lucru.
Aici intervine o problemă, resimțită de mulți ani la nivel național. Conform studiilor, România e fruntașă în clasamentul țărilor europene la numărul absolvenților de medicină. Totuși, fenomenul migrării este încă foarte actual. Aproximativ 75% dintre cei care își încheie studiile și rezidențiatul aleg să plece în altă țară pentru a munci.
Și astfel intervine întrebarea: merită sau nu să fii medic specialist practicant în România? Nu există neapărat un răspuns clar, ci doar o serie de factori care te pot ajuta să iei o decizie bună. În rândurile de mai jos, vei afla tot ce te interesează despre salarii, mediu de lucru și posibilități de atingere a obiectivelor.
1. Beneficiile de a fi medic specialist în România și de a practica medicina în țara ta
Chiar dacă mulți aleg să privească partea nu tocmai plăcută a situației, există oportunități diverse pentru medicii care vor să profeseze pe plan local. De-a lungul anilor, sistemul medical din România a înregistrat îmbunătățiri substanțiale, ceea ce a creat contextul ideal dezvoltării și afirmării pe plan profesional. Nu toate problemele au fost rezolvate, dar plecatul în afară nu mai reprezintă unica soluție pe care ar trebui să o iei în considerare.
Mai jos poți descoperi o listă cu cele mai evidente beneficii de care te poți bucura dacă alegi să practici în continuare medicina în România.
I.1. Poți participa la evenimente de networking
Există multe conferințe și workshop-uri cu tematică medicală. Lista celor mai așteptate evenimente medicale pentru 2024 a fost întocmită deja, iar ție nu-ți rămâne decât să alegi varianta potrivită intereselor și preocupărilor profesionale.
Networkingul este o parte esențială din procesul de evoluție, tocmai pentru că îți oferă șansa de a-ți extinde lista de contacte. Interacțiunea cu specialiști care activează de mai mult timp în domeniu sporește procesul de perfecționare a abilităților. Tot de la ei poți învăța secrete sau sfaturi utile pentru a scăpa de presiunea stresului și a epuzării psihice.
De asemenea, participarea periodică la congrese și conferințe din industrie te ajută să rămâi la curent cu noile tendințe și practici medicale.
I.2. Te bucuri de o cultură a colectivității și a ajutorului reciproc între medici
Un alt beneficiu pe care îl vei resimți din start dacă alegi să profesezi în România este durabilitatea conexiunilor cu ceilalți medici specialiști practicanți. Pe plan național, ideea de comunitate nu rămâne doar la stadiul de concept. Majoritatea echipelor medicale pun accent pe importanța prieteniei și a comunicării deschise. Mulți dintre ei păstrează legăturile, chiar și după terminarea programului sau schimbarea locului de muncă.
Este un aspect care ține foarte mult de bagajul cultural și identitatea cetățenilor români. Spre deosebire de alte țări europene, mai cu seamă cele din Vest, România este o țară colectivă. Aici, integrarea într-un grup se face firesc, iar raporturile de colegialitate se transformă rapid în conexiuni de lungă durată.
I.3. Ai oportunitatea de a lucra în spitale private
În comparație cu instituțiile de stat, spitalele private sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, care îți oferă șansa de a practica medicina la nivel avansat. Spre exemplu, chirurgia robotică este o realitate și în țara noastră. Mai mult, protonoterapia va putea fi realizată pentru prima oară și în România.
Pe de altă parte, există cabinete și clinici de stomatologie sau clinici de înfrumusețare care folosesc aparatură modernă, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale. Dacă visul tău este să lucrezi cu tehnologii moderne, ai posibilitatea să faci asta și în unitățile medicale din țara noastră.
Nu doar în străinătate se lucrează la nivel profesionist și se îmbunătățesc constant activitățile de lucru. Și în România există preocupare pentru dezvoltarea pe termen lung a serviciilor și tratamentelor medicale.
I.4. Ai satisfacția de a-i ajuta pe oamenii nevoiași din țară
Chiar dacă meseria de medic nu trebuie exercitată preferențial, în funcție de naționalitatea, genul sau vârsta pacienților, satisfacția de a-ți ajuta semenii este evidentă.
Pe lângă vârstnici cu boli incurabile, în România s-au înmulțit cazurile copiilor cu probleme grave de sănătate. Strigătul lor de ajutor se adresează medicilor, singurii eroi care îi pot salva cu adevărat și care le pot oferi o șansă la un viitor normal.
Tu ești singurul care le poate oferi speranță și care poate contribui la dezvoltarea centrelor de specialitate. Mai rămâne plecatul în afară singura opțiune într-o astfel de situație?
I.5. Există multe joburi și oportunități de recrutare medici
Dacă ești în căutarea unui job medic specialist practicant, află că în România ai de unde să alegi. Există destule posturi medici disponibile, dar și platforme specializate de recrutare.
Există destule posturi medici disponibile, iar cu platforme specializate de recrutare, așa cum este MEDIjobs, te poți angaja într-un timp mult mai scurt.
Dacă îți creezi un profil de candidat pe MEDIjobs, algoritmii inteligenți ai platformei vor potrivi experiența ta cu cerințele angajatorilor. Tu vei primi în cont oferte de angajare de la clinici medicale și spitale de top din România. Alegi oferta care îți place și participi direct la interviu.
Te-ar putea interesa și: Ești medic specialist și vei merge la interviu pentru un nou job. Acum ce urmează?
Astfel, nu mai pierzi timp căutând locuri de muncă medici sau locuri de muncă spital, ci ai garanția că primești doar oferte de angajare care bifează interesele tale, cu un salariu medic specialist pe măsura așteptărilor tale.
Platforma noastră este destinată atât profesioniștilor medicali, cât și instituțiilor care vor să recruteze activ personal talentat.
2. Dezavantajele de a fi medic specialist în România
Înainte de a visa la un job medic specialist în străinătate, ar trebui să iei în calcul că și în țara noastră au loc schimbări de bun augur pe piața medicală. Probleme există, dar cu cât apare mai multă implicare din partea profesioniștilor pe plan național, cu atât lucrurile se vor mișca mai repede.
Cum spuneam, să fii medic specialist în România nu vine doar cu plusuri. Există și câteva dezavantaje de luat în considerare. Iată care sunt acestea.
II.1. Inegalitate de gen
România este un paradox în ceea ce privește diferențele de gen resimțite la locul de muncă. În domeniul medical, există mai multe femei decât bărbați – 70% dintre medici sunt femei.
Majoritatea activează preponderent în medicina de familie și în stomatologie. Totuși, bărbații rămâne la conducere. Ei sunt desemnați șefi de secție sau manageri de clinică.
Nu este o situație specifică doar României – la nivel global, bărbații conduc instituțiile de sănătate. În 69% dintre cazuri se resimte inegalitatea, o statistică destul de îngrijorătoare.
II.2. Salarii potențial mai mici, comparativ cu alte țări
Un salariu medic specialist variază în funcție de unitatea medicală în care lucrează, dar și de anii de experiență. Conform cadrului legislativ, un medic specialist poate încasa un venit de bază de:
- 9.900 RON – pentru unitățile clinice
- 12.870 RON – pentru anatomie și medicină legală
- 10.563 RON – pentru servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe
- 9.702 RON – pentru unități sanitare, cu excepția celor cuprinse în unități clinice
Citește și: Specialiștii medicali cer salarii cu 45% mai mari decât oferă angajatorii
Totuși, la nivel european, medicii sunt plătiți mult mai bine. Spre exemplu, un raport din 2020 arăta că în Polonia, salariul brut anual pe care îl obține un medic specialist este de 20.200 de euro. În clasament se află și: Regatul Unit, Germania, Islanda, Danemarca, Țările de Jos, Irlanda și Danemarca.
II.3. Spitale neconforme
Poate cele mai mai probleme se resimt în cazul locurilor de muncă în spital. De ce? Infrastructura sistemului medical românesc lasă de dorit. Tocmai de aceea, mulți medici aleg să plece, convinși că nu se pot dezvolta profesional mai mult, dacă nu au la îndemână echipamente moderne și aparatură de ultimă generație.
Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă: o treime din spitalele din România au probleme grave din punct de vedere financiar. Mulți medici s-au plâns că au fost nevoiți să improvizeze spații de internare pentru pacienți.
Concluzii
Vrei să devii medic specialist practicant în România? Vestea bună e că ai numeroase beneficii pe plan național: lucrul în spitale private, satisfacția de a-ți ajuta semenii sau participarea la evenimente de networking.
Locuri de muncă medici există din plin, iar MEDIjobs îți vine în ajutor pentru a găsi cea mai bună variantă.
Există însă și lucruri mai puțin plăcute. Spitalele au datorii de milioane de lei, iar salariile nu sunt la fel de mari ca în afară.
Dar tu poți face parte din schimbare. Exodul profesioniștilor medicali este un fenomen încă actual, care a afectat semnificativ rețeaua medicală românească. E nevoie de oameni implicați pentru a aduce o nouă perspectivă asupra serviciilor și tratamentelor efectuate.
Fii și tu parte din schimbare, în calitate de medic specialist!
Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.