Site icon MEDIjobs

Cum să-ți păstrezi motivația chiar și după 20 de ani de carieră medicală

medicină

O carieră lungă în medicină înseamnă în primul rând multe experiențe și cunoștințe acumulate în palmares. 20 de ani de muncă este fără îndoială o perioadă frumoasă, presărată de performanțe și rezultate extraordinare, dar și numeroase oportunități de evoluție. Dacă ai ajuns într-un asemenea stadiu al vieții profesionale probabil că simți din plin bucuria pe care o presupune acumularea experienței. Este un proces revelator, în care te descoperi constant și înveți cum să-ți valorifici eficient resursele.

Totuși, există și un revers al medaliei, un subiect pe care nu mulți au curajul să-l abordeze cu superiorii sau cu ei înșiși. Mai este loc de motivație după ani întregi de muncă? Mai există ceva care să te surprindă, să-ți pună la încercare abilitățile sau să te determine să devii din ce în ce mai bun? 

Să-ți găsești motivația după mulți ani de muncă nu-i tocmai o treabă ușoară. Nu este nici imposibil, dacă ai în vedere câteva aspecte importante. 

Când intervine monotonia în planul profesional? 

Chiar dacă domeniul medical este unul al situațiilor neprevăzute și al momentelor tensionate, există șanse destul de ridicate să apară monotonia, după mulți ani de muncă. Radiologia se numără printre ramurile cele mai vizate de instalarea monotoniei, tocmai pentru că presupune o serie prestabilită de activități. Totuși, există la fel de multe șanse să intervină obișnuința și în cazul medicilor patologi sau chirurgi. Când ești supus aceluiași program sau ritm de lucru inevitabil intervine rutina. 

Ajungi într-un stadiu în care simți că nu mai poți descoperi nimic, că totul este perfect uniform. Nu mai există lucruri noi pe care nu le-ai parcurs încă sau situații urgente care să te surprindă. Cariera de medic devine așadar un drum lin, previzibil, care ajunge într-un punct de stagnare, ceea ce poate deveni de cele mai multe ori frustrant. 

De asemenea, poate deveni o sursă constantă de neliniște. Ajungi să privești munca dintr-o altă perspectivă – una mult mai superficială. Ți se pare că nu mai poți evolua, ceea ce poate duce la apariția stresului, lipsei de concentrare, insomniilor sau chiar a burnout-ului. Zilele de muncă trec mult mai greu și parcă nu mai au același farmec. 

Citește și: Cum să nu te plafonezi în carieră

Drumul de la monotonie la motivație nu este deloc ușor. Totuși, există câteva strategii care te vor ajuta să-ți recalibrezi resursele și oferi o nouă definiție parcursului evoluțional. 

Sfaturi pentru a-ți păstra motivația chiar și după 20 de ani de experiență

Dacă ai atins suficientă experiență în medicină pentru a te considera un profesionist nu înseamnă că nu mai poți găsi surse de motivare. 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții motivația de care ai nevoie chiar și după 20 de ani de carieră medicală: 

Te-ar putea interesa și: Cum să-ți construiești o carieră internațională în calitate de medic?

Concluzii 

Să-ți găsești motivația chiar și după 20 de ani de muncă în domeniul medical este destul de greu. După ani de lucru și sute de cazuri tratate ți se pare că nimic nu te mai poate surprinde. Intervine așadar monotonia și imposibilitatea de a depăși pragul de stagnare din parcursul profesional. Începi să desfășori cu superficialitate activitățile de lucru și riști să te confrunți chiar cu stări de anxietate și lipsă de implicare. 

E adevărat, avântul nu mai este același ca la început. Și este perfect normal. Însă, lucrurile nu trebuie să rămână așa. Încearcă să schimbi strategia, să adaugi un strop de nonconformism activităților derulate. Încarcă-te emoțional din poveștile pe care le întâlnești zilnic pe holurile spitalelor și acceptă provocarea unui caz dificil. Fă mereu research și nu opri niciodată procesul de educare. Te va ajuta să-ți dai seama că mai există aspecte încă nedescoperite. Încă un lucru pe care merită să-l faci dacă ai în spate aproape 20 de ani de carieră medicală este să dai mai departe informațiile acumulate. Există medici la început de drum sau care vor să se perfecționeze, dar nu știu pe ce drum să o ia. Tu poți deveni punctul lor de stabilitate. 

Găsește-ți motivația în lucrurile care contează cu adevărat și bucură-te de o carieră medicală împlinită!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bun? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version