Rezidențiatul este fără îndoială un moment decisiv în cariera ta ca medic specialist. Este perioada care urmează după terminarea facultății și obținerea licenței. Poate dura între trei și șase ani, în funcție de caracteristicile specializării alese, dar și de complexitatea abilităților pe care trebuie să le dobândești.
Este un proces lung, presărat de obstacole și momente nu tocmai ușoare. Ca proaspăt absolvent îți va fi destul de greu să te obișnuiești în primă fază cu programul și modalitatea de realizare a gărzilor. De asemenea, stresul aferent derulării activităților propriu-zise, dar și solicitările numeroase din partea pacienților pot deveni probleme dificil de gestionat.
Oricât de eficient ar fi, nimeni nu te pregătește îndeajuns pentru rezidențiat. Profesorii nu te vor familiariza cu emoția intensă trăită în situațiile urgente sau cu presiunea de a face totul bine. Viața ca rezident chiar poate deveni epuizantă, o spun chiar cei care au trecut deja prin acele momente. Există totuși câteva trucuri pe care le poți lua în calcul pentru a transforma perioada alocată obținerii unei specializări într-o experiență unică.
Iată câteva sfaturi de la rezidenții care au trecut deja prin una dintre cele mai importante perioade din viața unui medic:
- Nu uita de ce te afli acolo
Acomodarea va veni destul de greu, tocmai datorită ritmului alert de desfășurarea a sarcinilor. Vei avea de înfruntat probleme organizatorice, dar și eventuale nemulțumiri din partea pacienților. Va fi un adevărat carusel al emoțiilor negative și fricilor necontrolate. Un sfat pe care un rezident cu experiență ți-l poate oferi și te va ajuta enorm este să nu îți pierzi speranța. Nu te afunda în probleme și nici nu îți pierde motivația. Da, e greu, dar gândește-te la avantajele de care te vei bucura când vei ajunge la final. Satisfacția profesională va fi pe măsura eforturilor depuse în timpul rezidențiatului.
- Ascultă
Rezidențiatul este dedicat perfecționării și acumulării de cunoștințe și experiențe. Devine esențial așadar să asculți sfaturile primite din partea celor mai pregătiți decât tine. Acordă atenție fiecărui detaliu. Implică-te, ia inițiativă și pune întrebări pertinente. Ia-ți câteva repere și urmează-le pentru a-ți forma cu ușurință obiceiuri profesionale demne de apreciat. De asemenea, nu te concentra doar pe relația cu superiorii. Poți învăța foarte multe lucruri și de la colegi. Vei fi cu siguranță surprins/ă de poveștile de viață pe care le vor împărtăși cu tine. Schimbul constant de experiențe și idei te va ajuta să capeți o perspectivă mult mai nuanțată despre rolul tău ca medic. În plus, îți va fi de mare folos în interacțiunea cu pacienții pentru că un medic trebuie să știe să și asculte, nu numai să ofere informații.
- Ai grijă de tine
Tocmai pentru că programul tău se va schimba radical după începerea rezidențiatului nu vei mai găsi atât de ușor timp pentru tine. E un lucru pe care îl vei observa chiar din primele luni de lucru. Totuși, oricât de dedicat/ă ai fi și oricât de mult ți-ai dori să-ți îndeplinești visul nu te pune niciodată pe ultimul loc. Timpul pe care îl petreci tu cu tine este extrem de important. A avea grijă de propria persoană devine una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți elimina riscurile asupra sănătății mentale. Nu te vei mai confrunta așadar cu stări constante de anxietate sau depresie, probleme de concentrare sau oboseală cronică. Însă, oricât de mult îți vei dori să aloci timp doar pentru tine, vei avea nevoie de un plan bine organizat. Pentru a te bucura de rezultatele dorite e esențial să iei în calcul cele opt dimensiuni ale bunăstării stabilite de Administrația națională pentru abuz de substanțe și servicii de sănătate mintală (SAMHSA): 1. emoțional, 2. de mediu, 3. financiar, 4. intelectual, 5. ocupațional, 6. fizic, 7. social și 8. spiritual. E indicat ca în elaborarea planului să incluzi toate cele opt categorii. Spre exemplu, în ceea ce privește partea emoțională, poți vorbi cu cineva drag, poți petrece câteva ore singur/ă sau poți practica un hobby.
Te-ar putea interesa și: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți
- Nu te teme de greșeli
Dacă vei sta întotdeauna cu frica de a nu greși nu vei ajunge niciodată la performanțe notabile în carieră. Greșelile sunt firești și au un rol semnificativ în dezvoltarea ta ca profesionist. Cu ajutorul lor îți dai seama de propriile limite. Vei învăța de asemenea să gestionezi cu eficiență situațiile neprevăzute și să-ți dorești din ce în ce mai multe de la tine. Ești într-o continuă competiție cu tine și cu ceea ce poți. Nu privi provocările ca pe momente de cumpănă, ci ca pe strategii eficiente prin care te poți dezvolta. În cariera care te așteaptă vei avea parte atât de suișuri, cât și de coborâșuri. E normal, nu ai cum să le faci pe toate bine, mai ales când te afli la început de drum. Așadar, greșelile sunt binevenite.
- Nu te compara cu ceilalți
Fiecare este special în felul său. Este foarte posibil ca printre colegii tăi să se afle și persoane care asimilează mult mai repede informațiile. Amintește-ți, nu ești într-o competiție cu ceilalți. Trebuie să înveți să te pui în valoare, nu să copiezi ce fac alții. Fiecare învață și acționează în felul său. Nu te îngrijora însă. Dacă ești pasionat/ă de ceea ce faci și nu încetezi să acumulezi din ce în ce mai multe informații rezultatele de succes nu vor întârzia să apară. Dacă vei trăi mereu pentru a vedea ce au obținut ceilalți nu vei face altceva decât să-ți faci și mai mult rău. În plus, proverbul Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face se aplică foarte bine și în medicină.
Concluzii
Perioada rezidențiatului este una dintre cele mai importante din viața oricărui medic. Este momentul în care obțin specializarea la care au visat dintotdeauna. Evident, este un drum complex și dificil de gestionat. Nimeni nu te pregătește cu adevărat de ceea ce va urma, însă, sfaturile primite din partea rezidenților îți vor fi de mare folos.
Experiențele celorlalți îți vor oferi o perspectivă mult mai nuanțată asupra felului în care se va derula rezidențiatul. Setează-ți cu atenție obiectivele, fă-ți timp pentru tine, ascultă, găsește-ți motivația de a continua – sunt doar câteva dintre aspectele pe care nu ar trebui să le scapi din vedere.
Ești specialist medical și vrei să fii la curent cu ofertele de muncă? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.