Site icon MEDIjobs

INTERVIU | Leonard Anghel, analist marketing industria farmaceutică: “Viața mi s-a schimbat complet după ce am trecut printr-o operație de transplant renal […] de atunci nu am mai putut rămâne nepăsător”

Leonard Anghel
AddThis Website Tools

Leonard Anghel, analist marketing în industria farmaceutică împreună cu Mihaela Brebu, specialist nutritie si dietetica, medicul stomatolog Ionela Moraru, Ioana Anghel, studentă la medicină în anul I şi Mihaela Anghel – manager lanturi de farmacii, au ajuns la concluzia că pot schimba destine.

Li s-au alăturat oameni cu suflet mare şi din alte domenii (jurist Oana Tiron, Brebu Mihai – cercetator chimist, Radu Tiron – director de vanzari Chirilă Mihai – economist, Irina Flueraru – inginer, Moraru Vasile -antreprenor). Aşa s-a născut o echipă de voluntari care încearcă să aducă un strop de bine şi de normalitate în viaţa celor mai puţin norocoşi.

Cei care lucrează în domeniul sănătăţii, prin natura profesiei, trebuie să fie mai buni, mai empatici, mai atenți la problemele semenilor. Odată cu sfârşitul programului de lucru îşi agaţă halatele în cui şi, odată cu acestea şi grijile şi problemele celorlalţi.

Ei, bine, nu toţi fac la fel! Sunt foarte mulţi care rămân conectaţi la problemele celor din jur şi chiar încearcă să le rezolve. Din cei foarte mulţi de care spuneam, astăzi o să vă fac cunoştinţă cu o echipă de inimoşi. 

Vă invit să aflăm împreună cum se fac faptele bune!

Citește și INTERVIU | Dinu Maria Costinela, asistent medical, ortopedie: „Asistentul medical ar trebui să aibă o pregătire profesională temeinică”

Leonard Anghel, am aflat că sunteţi direct răspunzător de „Suflet de Vişan”. Aveţi cuvântul!

Mă numesc Leonard Anghel, am 45 de ani şi lucrez ca analist marketing în cadrul unei mari companii farmaceutice din Iaşi. Locuiesc în satul Vișan, comuna Bîrnova, am o familie frumoasă, și de 4 ani m-am născut a doua oară. Spun acest lucru întrucât viața mi s-a schimbat complet după ce am trecut printr-o operație de transplant renal. 

Pot spune că am primit în dar o viaţă nouă de la un pacient în moarte cerebrală, un bărbat din Buzău pe care îl chema Dobre ( „bun” în limba slavă) și din acel moment am simțit că și eu, la rândul meu, sunt dator față de cei din jurul meu.

De atunci nu am mai putut rămâne nepăsător la suferința semenilor mei, mai ales a copiilor. Copiii nu au nici o vină că s-au născut în familii cu greutăți financiare, tocmai de aceea ei trebuie ajutați de comunitate, de noi toți. Am rămas orfan de tată la 14 ani iar viața mea nu a fost tocmai una ușoară.

În echipa de voluntari implicaţi în proiectul “Suflet de Vişan” avem un medic nutriţionist, un medic stomatolog, o studentă la medicină în anul I şi un manager de vânzari într-o companie farmaceutică, dar şi din alte domenii. Avem printre noi un jurist, un specialist în domeniul IT, un manager vânzări fast-food mooving şi un economist.

O familie cu trei copii într-o cameră de cămin

Dând timpul înapoi, îmi amintesc de primul caz, cel al unei familii din Iași, care locuia într-o cameră de cămin din cartierul Bularga (o locuință socială) și risca să fie dată afară în plină iarnă, în stradă, întrucât avea datorii foarte mari la întreținere.

Am aflat de acel caz trist de la Pro TV Iași. Am luat legătura cu familia, am aflat că au trei copii, unul mai mare și doi copii mici, la grădiniță, ambii cu probleme de sănătate (băiatul cel mijlociu chiar avea o problema renală- rinichi polichistic). M-am informat cât am putut mai bine despre situația acelei familii, am făcut cunoscut cazul lor în mediul online și am cerut ajutor oamenilor cu suflet mare.

Astfel, am reușit să mobilizez mulți semeni, atât din țară, cât și români stabiliți în străinătate și, în ajun de Sfântul Nicolae, familia și-a achitat toate datoriile, reușind să prelungească contractul de închiriere.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Acea locuință socială arăta deplorabil, improprie pentru copii cu probleme de sănătate. Toaleta era pe hol, o toaletă comună, cu geamuri sparte și cu apă caldă când și când. Cum să îngrijești copiii în aceste condiții?

Cu ajutorul donațiilor, cu implicarea fizică a mai multor prieteni și cunoștințe, s-a reușit amenajarea unui mini apartament cu tot ce este necesar (izolație, geamuri termopan, mobilier adaptat copiilor, baie cu toaletă, bucătărie, tot ce trebuie, absolut tot).

Înțelegând că familia nu are nici un venit sigur, tatăl a fost ajutat să se angajeze și lucrează și în prezent în același loc de muncă. Mulțumesc din nou, pe această cale, tuturor celor care au întins o mână de ajutor acestei familii și le rămânem profund recunoscători. 

Citește și INTERVIU | Vișan Ionela Florentina, asistent medical ginecologie: “Viața pacientului este mai presus de orice”

În vechea şcoală din sat, un tată cu doi copii, la limita subzistenţei

Un alt caz este cel al unui tată care locuiește cu doi fii minori în satul Vișan, în sediul vechii şcoli. Lor am reușit să le amenajăm acea căsuță astfel încât să poată duce o viață decentă (aveau nevoie de lemne, nu aveau curent electric, nu aveau strictul necesar – haine, alimente, rechizite).

Am scris despre cazul lor pe un site de socializare, iar ajutorul celor din jur a venit foarte repede. Le-am tras curent cu implicarea unui vecin cu suflet, le-am achiziționat mobilier necesar copiilor, apoi le-am organizat casa cu ajutorul mai multor voluntari care au venit într-o zi de sâmbătă și am reușit cu toții să dăm o altă față micii locuințe de pe deal.

Tatăl copiilor are de atunci un loc de muncă, copiii sunt frumoși și deștepți, merg la școală zi de zi, sunt foarte bine îngrijiți, iar noi păstrăm și acum legătura cu ei.

Campanii de întrajutorare pentru copilaşii mai puţin norocoşi

De câțiva ani, în preajma sărbătorilor de Crăciun și de Paște, derulez în mediul online campanii de strângere de fonduri pentru a face cadouri copiilor din satele Vișan și Cercu (comuna Bîrnova, Iași).

Ultima campanie a fost cea din decembrie 2019, când am dus alimente la 125 de copii, atât din comunitatea noastră, cât și din alte sate din județul Iași (Voinești, Șcheia, Scânteia) şi din Vaslui (comuna Ghermăneşti).

Cine sunt cei care au răspuns la apelul dumneavoastră?

Prieteni, cunoștințe dar și persoane necunoscute au donat sau au participat efectiv la această campanie. 

Un bun prieten a gătit mâncare caldă în restaurantul propriu, alt prieten a donat pâinea și plăcintele, altul conserve, colegi de la serviciu împreună cu copiii lor alături de vecini din sat au pregătit împreună peste 350 de pachete cu alimente, apoi caravana a plecat pe drumurile înfundate de noroaie.

Cele trei fetiţe rămase orfane de mamă

Recent, am postat cazul celor trei fetițe din satul Bălăbăneşti, județul  Galați, rămase fără mamă, după un accident auto groaznic.

Mulți oameni de bine au reacționat cu donații și am reușit să ajung în ultima lună de două ori la familia încercată de durere. 

Am contribuit și noi, prin campania noastră, la strângerea de fonduri pentru ca tatăl fetițelor să poată achiziționa o casă a lor (în prezent locuiesc într-o locuință pusă la dispoziție de o vecină).

Citește și INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut: „Ceea ce ma face sa continui zilnic este momentul in care un pacient iti multumeste dupa ce l-ai pus pe picioare la propriu dupa luni de lucru”

 Ce şi cine se ascunde în spatele „Sufletului de Vişan”? 

Moraru Vasile şi Ionela, Tiron Radu şi Oana, Brebu Mihaela, Chirilă Mihai,  Ioana (fiica mea), studentă la medicină, Mihaela (soţia mea), manager vânzări companie farmaceutică, şi Irina Flueraru sunt oamenii frumoşi care îmi sunt alături în această acţiune şi le mulţumesc!

De aproximativ o lună am demarat proiectul „Suflet de Vișan”, un proiect educațional adresat copilașilor care învață la școala din satul nostru. Este un proiect after-school, care deocamdată are loc doar vinerea, timp de 4 ore, în casa unuia dintre voluntarii noștri.

Ne dorim ca în timp, pe măsură ce vom acumula resurse (voluntari, fonduri) și experiență, să putem desfășura aceste cursuri în fiecare zi (luni-vineri). 

Sunt înscriși în proiect 18 copii, cu vârste între 6 și 11 ani. Păstrăm legătura cu familiile lor, colaborăm cu părinții/bunicii (după caz) pentru a fi mai aproape de ei, pentru a le înțelege nevoile. 

Avem două familii cu mari probleme financiare și deja am postat cazurile lor. Este vorba de o bunicuţă care își crește nepoata de 11 ani într-o casă dărăpănată, fără utilități (curent electric, apă) și o mamă cu 4 copii și o bunică grav bolnavă care trăiesc într-o căsuță la fel de instabilă, cu o cameră, și care au rămas fără lemne acum câteva zile. După postare, doar în două-trei zile, s-a reușit strângerea unei sume suficiente pentru lemne, rămânând resurse și pentru achiziția de alimente.

Mulțumesc, prin intermediul MEDIjobs, donatorilor care reacționează atât de repede la postări iar donațiile lor aduc zâmbetele pe chipurile semenilor din satul nostru. 

Revenind la proiectul „Suflet de Vișan”,  suntem așadar după 3 ședințe cu copilașii. Nucleul de bază al proiectului este constituit de 4 familii care locuim în acest sat.

În paralel am pus deja bazele „Asociației Sfântul Ilie-Vișan” prin care vom derula toate proiectele adresate comunității din care facem parte. Însă va dura aproximativ două-trei luni până când asociația va deveni funcțională.

Ne dorim ca toate proiectele să se desfășoare într-o manieră transparentă. Suntem la început de drum, provocările sunt pe măsură, chiar și copiii noștri sunt implicați în acțiuni de voluntariat.

Citește și INTERVIU Florin Dragomir, asistent medical UPU:„Provocări sunt multe și sunt diferite întrucât niciodată nu știm cu ce o să ne confruntăm”

Scopul nostru este de a ajuta comunitatea în care trăim

Discuții în contradictoriu apar, însă sunt constructive și ne ajută să devenim mai buni în ceea ce facem. Scopul nostru este de a ajuta comunitatea în care trăim, în primul rând copiii, familiile cu dificultăți financiare, bătrânii singuri și fără posibilități.

Putem evolua spre mai bine prin implicare, chiar dacă pașii sunt mici iar uneori avem impresia că stăm pe loc.

În final, doresc să mulțumesc tuturor donatorilor care nu au rămas indiferenți la suferința semenilor noștri, și fără de care nimic din ce am prezentat mai sus nu s-ar fi putut realiza, voluntarilor care își rup din timpul lor și petrec timp cu copiii din Vișan, familiei mele care mă încurajează și mă ajută să merg mai departe.

Avem multe modele în jurul nostru care ne inspiră, proiecte similare desfășurate la scară mult mai mare (ex. proiectele părintelui Damaschin). 

Noi suntem la început de drum, însă suntem determinați să continuăm, cu dorința de a aduce bucurie pe chipurile semenilor noștri care au nevoie de noi.

„Nu există nimic mai dumnezeiesc în om decât a face fapte bune” spunea Sfântul Grigore de Nazianz. Vă îndemn pe toţi să ne aplecăm mai mult spre nevoile celor de lângă noi: copii, bătrâni, mame sau taţi care îşi îngrijesc singuri copiii.

Să nu uităm că suntem trecători prin viaţă şi vom lua cu noi doar faptele bune. Pentru cei care ne-au sprijinit în derularea proiectelor noastre şi pentru cei care ne vor fi alături de acum înainte, vă asigur că faptele bune sunt izvor de fericire!

Leonard Anghel, mulţumim pentru această lecţie de omenie!

AddThis Website Tools
Exit mobile version