Atunci cand iti doresti sa devii pe zi ce trece mai bun, cand consideri ca medicina este o menire, este de la sine inteles ca iubesti oamenii, ii respecti si pui pe primul loc sanatatea lor. Fiind ghidata de astfel de ganduri si principii, Dr. Cristina Tanase isi desfasoara activitatea cu drag si pasiune, fiind constienta de faptul ca fiecare decizie luata poate schimba o viata.
Considera stomatologia un mix de medicina, arta si inginerie si, chiar daca a fi medic presupune eforturi si sacrificii, toate merita cand rasplata se transforma in fericirea de pe chipul pacientului caruia ai reusit sa ii redai zambetul.
In calitate de coordonator de cazuri clinice, Dr. Tanase numeste printre provocari responsabilitatea de a tine echipa aproape, de a mentine o legatura care sa permita o colaborare de succes. Pentru ca patologia in domeniul sau de activitate este variata, iar diferenta dintre un rezultat bun si unul remarcabil este data de detalii de finete, doamna doctor gaseste esential ajutorul colegilor superspecializati in diferite etape de tratament.
Ce anume v-a determinat sa va indreptati catre stomatologie? Ati avut vreun mentor care v-a inspirat?
Mi-am dorit sa devin medic dintotdeauna, asa imi amintesc de mine. Stomatologia a fost mai degraba o optiune de moment, eu pregatindu-ma in anii anteriori admiterii pentru medicina generala. Privind lucrurile retrospectiv, la cat de multa implinire imi aduce meseria pe care o practic, nu pot decat sa ma bucur ca am fost inspirata cand am ales sa ma inscriu la Facultatea de Medicina Dentara.
Cat de dificila este Facultatea de Stomatologie prin comparatie cu Facultatea de Medicina?
Eu nu as face o comparatie in ceea ce priveste gradul de dificultate. Ambele facultati pregatesc medici, diferenta o face faptul ca in stomatologie, in afara de cunostintele teoretice dobandite, se pun bazele abilitatilor practice. Consider stomatologia un mix de medicina, de arta, de inginerie. Pentru ambele facultati e nevoie de aceeasi inzestrare, de aceeasi putere de munca, de pasiune; nu exista mai greu sau mai usor, cata vreme ai putin din fiecare de mai sus.
Ce principii respectati in meseria dvs.? Ce principii considerati ca ar trebui sa respecte un medic?
Pentru meseria de medic eu cred ca te nasti. Nu cred ca e genul de meserie pe care hotarasti intr-o zi ca nu o mai faci si te reinventezi radical (evident exista si exceptii). Pentru a fi medic trebuie sa construiesti, pas cu pas, adaugand si ceea ce esti ca om si principiile dupa care te ghidezi. In meseria noastra esential e sa respectam, sa iubim oamenii, sa punem pe primul loc sanatatea lor. Ca medic, fiecare decizie pe care o iei, schimba viata cuiva. Incercand sa rezum, as putea spune ca aceasta meserie trebuie facuta in felul urmator: In fiecare dimineata, cand pleci de acasa, sa o faci cu gandul ca toate actiunile si hotararile tale vor avea impact asupra celei mai dragi fiinte din viata ta.
Te-ar putea interesa și INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog
Cati ani de practica medicala sunt necesari unui medic pentru a avea succes in domeniul sau de activitate, din punctul dvs. de vedere?
Nu cred ca anii de practica medicala pot hotari neaparat succesul unul medic. Este clar ca experienta deschide alte orizonturi, ca fiecare zi vine cu noi provocari. Insa, succesul are legatura si cu sansele care ti se ofera, cu felul tau de a fi ca om si ca profesionist, cati oameni buni iti alegi in preajma si modul in care iti faci meseria, pasiunea, empatia, disponibilitatea hotarasc si planul ascendent al carierei.
Ati devenit recent coordonator de caz. Ce atributii presupune acest lucru?
A fi coordonator de cazuri clinice a adus, intr-adevar, responsabilitatea de a tine o echipa aproape, de a reusi sa mentii acea legatura care sa permita o colaborare de succes. Pentru rezolvarea fiecarui caz clinic fiecare coleg participa cu ce are el mai bun, succesul se datoreaza fiecaruia in parte si, in acelasi timp, tuturor ca echipa. In pozitia de coordonator am responsabilitatea construirii celui mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient si pentru nevoile acestuia. Ma bazez pe toti colegii din echipa pentru a incheia cu succes planul de tratament si a reda zambetul pacientului nostru.
Este necesar sa colaborati si cu alti medici stomatologi in acest sens. Care este secretul unei colaborari reusite?
Cum am spus si anterior, coordonator de caz clinic fara echipa nu exista. Fiecare dintre noi ne-am construit in jur o echipa de oameni cu care rezonam. Am colegi parodontologi, endodonti, chirurgi fara de care rezultatul final nu ar fi posibil. De ce e nevoie de mai multi medici? Pentru ca patologia in stomatologie este variata, pentru ca, de cele mai multe ori, diferenta intre un rezultat bun si unul remarcabil este data de detalii de finete. Este imposibil ca un singur om sa exceleze la toate aceste lucruri si atunci mizam pe superspecializarea pe etape diferite de tratament.
Cum procedati cand nu cunoasteti un raspuns? La cine sau la ce resurse apelati?
Fiecare caz nou vine cu provocari diverse. In stomatologie este important sa ne perfectionam continuu, apar mereu materiale noi, aparatura noua, proceduri medicale noi. Cand nu cunosc un raspuns, cu siguranta il va cunoaste un coleg din echipa mea, superspecializat in ramura lui.
Citește și INTERVIU | Irina Pană, medic stomatolog
Care este cea mai inalta treapta pe plan profesional unde ar putea ajunge un medic stomatolog, din punctul dvs. de vedere?
Din punct de vedere profesional nu cred ca exista cea mai inalta treapta. Ca medic, intotdeauna iti vei dori sa tinzi spre perfectiune. Sigur ca mereu va fi loc de mai bine, este imposibil sa atingi perfectiunea dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incerci. Este nevoie sa faci eforturi si sacrificii in acest sens, insa toate acestea iti vor fi rasplatite odata ce vei citi fericirea de pe chipul pacientului caruia i-ai redat zambetul.
Ce va doriti sa realizati pe plan profesional in urmatorii 5 ani?
Exact ce am spus mai sus, sa incerc sa fiu in fiecare zi mai buna decat ieri si sa vad ca munca mea produce efectele dorite, atat din punctul de vedere al pacientilor, cat si al colegilor pe care ii coordonez.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.