Din dorinta de a lupta pentru viata si de a oferi pacientilor o sansa si o calitate a vietii mai buna, Dr. Anca Zgura a ales domeniul oncologiei. Desi provocari sunt multe in domeniul sau de activitate, parcursul pacientului fiind unul anevoios inca de la diagnostic si pana la tratament, dumneaei incearca intotdeauna sa asigure acestuia o stare de confort.
Doamna doctor subliniaza ca interesul pacientilor trebuie sa primeze intotdeauna, indiferent de medicii implicati in tratamentul sau, iar pentru a le oferi tratamente moderne si optime participa constant la cursuri si congrese de specialitate.
Dr. Zgura este de parere ca Romania se regaseste pe un loc defavorabil cand vine vorba despre programe de screening si atrage atentia ca educatia medicala trebuie facuta de cadrele medicale si promovata prin sistemul de sanatate.
Oncologia este un domeniu sensibil si care necesita o mare tarie de caracter. Ce anume v-a indreptat in aceasta directie?
Oncologia este o adevarata provocare. Am ales aceasta specializare din dorinta de a lupta pentru viata si de a le oferi pacientilor o sansa si o calitate a vietii mai buna.
Din punctul dvs de vedere, oncologia implica protocoale si reguli sau mai degraba inovatie si flexibilitate?
Oncologia implica atat protocoale si reguli, cat si inovatie si flexibilitate.
Ce calitati trebuie sa aiba un medic oncolog bun? Are nevoie de detasare sau de implicare fata de pacient?
Un medic oncolog bun este intotdeauna implicat in tratamentul si urmarirea pacientilor sai.
Citeste si: INTERVIU | Prof. dr. Elizabeta Cristina Popa: În străinătate, medicii români sunt printre cei mai apreciaţi
Cand vine vorba despre educatia medicala si screening-ul pentru diverse forme de cancer, unde se situeaza Romania, din punctul dvs de vedere fata de alte state?
Romania, din pacate, se regaseste pe ultimul loc in ceea ce priveste programele de screening din punctul meu de vedere.
Educatia medicala trebuie facuta de cadre medicale sau de sistemul de sanatate?
Educatia medicala trebuie facuta de cadrele medicale si promovata prin sistemul de sanatate.
Care sunt principalele provocari pentru un medic oncolog cand vine vorba despre tratamentul pacientului?
Parcursul pacientului oncologic de la diagnostic pana la tratament este unul anevoios, iar medicul oncolog are parte de multe provocari, incepand cu programarile in vederea stadializarii bolii prin metode imagistice, tratamentul complicatiilor, atat ale bolii, cat si ale tratamentului si, nu in ultimul rand, referirea pacientului catre un centru de paliatie.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Costin-Stefan Sirbu, medic specialist oncologie
Este obligatorie increderea in relatia medic-pacient? Considerati normal ca medicul sa se consulte cu pacientul sau mai degraba sa ia decizii pe cont propriu?
Este foarte important ca medicul sa se consulte cu pacientul in vederea alegerii optiunii de tratament.
Sunt persoane care sustin ca nu si-ar dori sa afle un diagnostic dificil sau apartinatori care nu doresc ca pacientul sa cunoasca boala sa. Cum procedati in astfel de situatii?
Tot timpul trebuie sa ii asiguram o stare de confort pacientului, diagnosticul este greu de acceptat. In astfel de cazuri putem sa nu utilizam cuvantul cancer in relatia cu pacientul.
Incep si in Romania sa se formeze comisii multidisciplinare in domeniul oncologic. Cum ar trebui sa colaboreze medicii implicati? Pe ce anume ar trebui sa se bazeze o astfel de colaborare?
Interesul pacientului trebuie sa primeze in aceasta colaborare.
Din punctul dvs. de vedere, este necesara supraspecializarea in domeniul oncologiei? Explicati, va rog.
Noi, medicii oncologi, mergem tot timpul la cursuri si congrese pentru ca pacientii nostri sa beneficieze de cele mai noi si optime tratamente.
Pandemia a afectat semnificativ domeniul dvs. de activitate. Cum ati procedat pentru a va adapta la situatia prezenta? La ce mijloace ati apelat?
Cancerul este o boala care nu poate sa astepte, am incercat sa le ofer pacientilor tratamentul de care au nevoie cu respectarea circuitelor si prin recomandarea vacinarii. A fost destul de greu in ceea ce a privit accesul la interventiile chirugicale in scop diagnostic sau curativ.
Daca ati putea transmite un mesaj tuturor colegilor si pacientilor care se lupta cu cancerul, care ar fi acela?
Sa isi mentina aceeasi dedicare si determinare de a-i ajuta pe pacienti.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.