Asa cum mentionasem in primul articol exista si colegi care au dorit sa impartaseasca detaliat experientele lor.
In acest articol Tudor Proca, medic rezident Urologie, va povesti din experienta lui, cum a procedat cu invatatul si ce sfaturi are pentru viitorii absolventi de medicina:
“Examenul de rezidentiat este un examen greu. Am vrut sa incep cu asta pentru a clarifica orice dubiu ce ar exista cu privire la acest fapt. Dificultatea nu e data numai de intrebari dar si de timpul efectiv al examenului (care desi e de 4 ore, o ora cel putin dureaza “imbulinatul”) care predispune la greseli si pierderea de puncte. Pentru colegii care sustin examenul in anul 2019 as avea urmatoarele sfaturi:
- Apucati-va devreme. Eu m-am apucat la sfarsitul lui iunie mai intens si am mai rasfoit de prin mai. Desi mi-am facut numarul propus de treceri, as mai fi avut nevoie de o luna ca sa fixez materia cum trebuie. Materia este multa si complexa, cu foarte multe detalii, ce necesita timp sa fie intelese. Nu uitati ca aveti si o licenta de terminat, de prezentat, si un examen de licenta de dat, lucruri ce pot manca timp pretios.
- Incercati sa intelegeti. Desigur, unele parti vor fi memorate (tabele/valori/scoruri/gene), insa daca nu intelegeti la nivel basic patologia pe care o studiati, veti uita instant tot ce ati citit. Incercati sa va faceti scheme si corelatii intre capitole. (Toate astea necesita timp, de unde reiese din nou: cu cat te apuci devreme cu atat mai bine).
- Realizati-va un program de invatat si respectati-l!
- Unele capitole precum convulsii, echilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic, traumatisme, diabet, aritmii, mi s-au parut destul de complicate si nu consider ca merita mai mult de 2-3 citiri. Intrebarile din ele au fost in general decente. Investiti timpul in alte capitole.
- Mancati, hidratati-va, incercati sa faceti si altceva in afara sa invatati, dar care sa nu va strice programul. E util pentru moralul vostru.. Si credeti-ma, moralul va fi pe o panta descendenta odata cu apropierea zilei examenului.
- Exersati imbulinatul. E pe net un exemplu de grila goala, cumparati o carioca simpla, si imbulinati de cateva ori (de exemplu cand faceti subiectele vechi). Stiu, pare un sfat ciudat, dar vedeti cat timp va ia exact imbulinatul.
- Faceti grile. Oricand vreti. Fie cand deja stapaniti oarecum materia, fie ca recapitulare dupa o zi de invatat. Dar… nu va consumati mult din timpul de invatat cu ele.
Aceste sfaturi sunt date din experienta mea cu invatatul si contin atat ce am facut cat si ce as fi facut diferit.
Oricum, senzatia de usurare pe care o veti simti dupa ce iesiti va fi una din cele mai frumoase. Vor urma insa alte emotii la repartitie. Eu am avut noroc si am scapat repede in prima zi. Insa, chiar si asa, asteptarea e groaznica si mai ales sa vezi cum se iau locurile la specialitatea pe care ti-o doresti poate sa creeze stres destul de mare.
Important e sa aveti optiunile pregatite. Pentru mine a fost destul de usor sa aleg. Am intrat acolo osciland intre radiologie si urologie. Cum radiologia si-a terminat destul de rapid, am luat urologie fara a avea nici o tragere de inima.
Repartitia e destul de dura si se merge foarte repede, e afisat tot pe monitoare si se stie cam pe la ce loc s-a ajuns si ce locuri mai sunt disponibile tot timpul.
Mult success!”
Daca doriti sa fiti la curent cu ofertele de cariera si noutatile din domeniul medical, creeaza un cont Gratuit in doar 5 minute aici.
Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti. Vom continua seria cu mai multe sfaturi din partea viitorilor medici rezidenti.
Partea 1: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti
Partea a 2-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti 2
Partea a 3-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 3-a
Partea a 5-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 5-a
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.