Site icon MEDIjobs

Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 3-a

Seria articolelor legate de examenul de rezidentiat va continua cu sfaturi si pareri de la viitori medici rezidenti. In articolul de astazi vor povesti Dr. Camelia Lentoiu, Dr. Andra Elena Obreja si Dr. Ema Iordache prin ce emotii au trecut si cum si-au impartit timpul pentru a face fata acestui examen.

“Am inceput pregatirea pentru examenul de rezidentiat in anul 6, an care pentru mine a insemnat sacrificarea timpului liber, multa munca si studiu intens. La o prima trecere prin materie iti dai seama ca nu ai retinut mai nimic, ca cele 2 carti sunt pline de detalii si ca va fi nevoie de o pregatire temeinica.

Am avut totusi suficient timp cat sa subliniez cartile, sa le colorez, sa iau notite, sa fac scheme, orice a fost nevoie pentru a retine muntele de detalii cerute la aceste examen. Cu cat citesti de mai multe ori cele doua carti, cu atat mai bine. In timp ce asteptam corectarea examenului, am auzit colegi soptind  ‘’Daca as mai fi citit cartile macar inca o data altul ar fi fost rezultatul’’, deci asigurati-va ca nu aveti regretul asta dupa examen si ca ati facut tot ce tine de voi.

Un alt sfat pe care l-am primit la randul meu de la o colega mai mare a fost acela de a participa la simularile ce au loc in timpul anului 6, deoarece te ‘’forteaza’’ sa treci cel putin o data prin materie pana la inceputul verii.

Pentru ca toate visurile pe care ti le faci in timpul facultatii pot fi realizate trecand peste acest hop numit examenul de rezidentiat, presiunea, emotiile, stresul din ziua respectiva tind sa te compleseasca. E important insa ca pana la ora inceperii examenului sa lasi toate emotiile negative de o parte si sa valorifici munca depusa pana in acel moment.

De asemenea, daca specialitatea pe care voi o doriti nu este la fel de ravnita precum endocrinologia sau cardiologia, trebuie sa tineti cont ca un punctaj mai mare va poate ajuta sa alegeti la repartitia mica un spital mai bun din punct de vedere al procesului educational. Din pacate, se mentin diferentele pe care le cunoasteti bine din timpul stagiilor, cand anumite serii sprijineau peretii, iar altele aveau posibilitatea sa vada si sa invete cat mai multe.

Presiunea imensa nu dispare imediat ce ati trecut examenul  pentru ca urmeaza alegerea specialitatii. Trebuie sa cantaresti bine toate aspectele si sa te gandesti ca va fi o alegere pentru tot restul vietii. Daca deja cunosti foarte bine specialitatea respectiva, ai facut multa practica in timpul facultatii si stii deja foarte bine mersul lucrurilor, alegerea va fi mai usoara. In caz contrar, nu ezitati sa obtineti cat mai multe informatii de la colegii mai mari, sa aflati care sunt problemele cu care se confrunta pentru a fi siguri ca alegerea este cea corecta. Mult success!”

Camelia Lentoiu-Medic Rezident Neurologie

“Anul acesta examenul de rezidentiat mi s-a parut de un nivel de dificultate mult mai ridicat fata de anii precedent.  Nu pot sa spun ca am fost surprinsa, avand in vedere numarul mare de candidati. Pentru colegii mai mici care vor sustine examenul la anul, recomand sa termine cat mai repede lucrarea de licenta si sa se focuseze pe compendii, sa trateze cu seriozitate acest examen, deoarece nu se testeaza doar cunostintele, ci si atentia la detaliu si lucrul sub presiune. In ceea ce priveste alegerea specializarii este foarte important ca orice viitor medic sa isi faca o lista cu un top al ramurilor pe care ar dori sa le urmeze, deoarece pot aparea multe situatii neprevazute, atat la aflarea punctajului, cat si in momentul repartitiei. De asemenea, preferintele candidatilor pot sa difere de la an la an, desi anumite specializari se mentin in top (cum ar fi cardiologia, dermato-venerologia), la fel cum numarul de locuri/posturi scoase se poate schimba considerabil.  Asadar incurajez viitorii rezidenti sa aleaga intelept si sa tina cont de perspectivele specializarii dorite.

Mult success!”

Ema Iordache-Medic Rezident Radiologie si Imagistica medicala

“Examenul de rezidentiat reprezinta o mare provocare, deoarece acel punctaj iti cam “decide” soarta. Presiunea este enorma, cred ca fiecare dintre noi a simtit-o, deoarece iti doresti sa prinzi specialitatea mult dorita si sa nu iti dezamagesti oamenii dragi. Eu am inceput sa ma pregatesc de rezidentiat prin noiembrie 2017. Initial nu reuseam sa citesc mai mult de 10 pagini pe zi. Anul 6 nu este asa de solicitant, insa mersul la stagii si pregatirea lucrarii de licenta te oboseste, astfel incat nu iti ramane foarte mult timp la dispozitie. Personal nu am facut conspecte, insa incercam sa imi subliniez cat mai organizat (de exemplu cu galben definitiile, cu roz etiopatogenia, cu albastru tratamentele) si imi faceam adnotari direct pe carte. Abia in aprilie am citit pentru prima oara intreaga materie. M-au ajutat destul de mult simularile, pentru ca repetand materia te obisnuiesti cu imbulinatul si incadrarea in timp. Abia in vara, m-am apucat ceva mai serios sa ma pregatesc pentru rezi. Nu mi-am facut un program neaparat, dar incercam sa invat cat mai mult in fiecare zi. Citeam si incercam sa rezolv grile dupa fiecare subcapitol. Luati-va pauze, macar la final de saptamana, o zi, incercati sa va relaxati. In august, am fost si in vacanta, mi-am “carat” cartile dupa mine, dar fara succes. Chiar cred ca pauzele mici si dese…stiti voi continuarea.  Acea vacanta oarecum m-a facut sa ma simt vinovata, iar pana la licenta am incercat sa fiu cat mai focusata. Dupa examenul scris, am luat o pauza din nou ce-i drept. Am avut destui timpi morti in septembrie (prezentarea licentei, balul, festivitatea de absolvire etc), desi nu prea recomand. Ideal ar fi sa nu va relaxati, din septembrie tocmai sa cititi din ce in ce mai mult. Personal m-au ajutat destul de mult schitele Andreei (achizitionate de pe Rezi cu Brio – gasiti pe facebook), dupa ce am corectat mici greseli cu compendiul in fata, plus ce mi-am mai notat pe langa. Acestea ajuta foarte mult mai ales in ultima saptamana, cand trebuie sa repeti cat mai mult, iar timpul este limitat. In aceste schite se pune mult accentul pe indicatii/contraindicatii/enumerari/tabele comparative/formule mnemotehnice si chestii care ar putea sa iti scape daca citesti doar compendiul. Am reusit sa parcurg cam de 4-5 ori materia si consider ca a fost ok pentru ce mi-am dorit.

Va sfatuiesc sa va odihniti cat mai mult, minim 8 ore pe noapte. Si daca puteti, dormiti cat mai mult in noaptea dinaintea examenului (eu nu prea am reusit). Sa mancati cat puteti de sanatos, eventual sa luati suplimente cu vitamine. Eu ma simteam extenuata in ultima luna si efectiv am devenit dependenta de tonotil si  Mg B6, au reusit sa ma puna pe picioare.

Cat despre alegerea specialitatii, cred ca e foarte important sa te vezi practicand asta toata viata, sa te pasioneze si sa iti aduca satisfactii. Eu mi-am ales nefrologia, mi-am dorit acest lucru inca din anii preclinici, cand abia incepusem sa fac practica prin spitale. M-a fascinat patologia renala inca de la cursurile de fizio, cand am inceput sa inteleg mecanismele nefronului. Treptat, am vazut “cu ce se mananca” in clinica si mi-a placut, apoi m-am implicat si in proiectul Perfmed. Am ales sa imi fac lucrarea de licenta tot pe nefro, asa ca oarecum m-am familiarizat cu articolele de specialitate pe parcursul anului 6. Cu toate astea, cred ca cea mai mare motivatie a fost o experienta personala. Pur si simplu am stiut, vazandu-ma atunci in fata panoului de la repartitie, ca asta trebuie sa fac. Au fost emotii mari in acea zi, simteam cate un nod in gat cand vedeam ca se mai da cate un loc din cele dorite pe Bucuresti, dar totul a fost bine pana la urma.

Viitorilor absolventi nu pot sa le doresc decat multa putere de munca, sa se apuce de invatat cat mai curand si sa isi gaseasca o motivatie puternica pentru a sti exact pentru ce lupta. De asemenea, le doresc minte luminata si un dram de noroc si sa exerseze imbulinatul!”

Andra-Elena Obreja-Medic Rezident Nefrologie

Daca doriti sa fiti la curent cu ofertele de cariera si noutatile din domeniul medical, creeaza un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti. Vom continua seria cu mai multe sfaturi din partea viitorilor medici rezidenti.

Partea 1: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti

Partea a 2-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti 2

Partea a 4-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 4-a

Partea a 5-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 5-a

Exit mobile version