Primele și cadourile acordate de sărbători angajaților sunt o bucurie așteptată cu drag de salariați, însă din punct de vedere fiscal, pentru manager, este riscant dacă aceste bonusuri sunt în afara legislației sau dacă nu sunt menționate în contract.
Ce spune legea
Codul Fiscal actualizat arată că toate veniturile (în bani sau natură) obținute de o persoană în baza unui contract individual de munca sunt considerate venituri salariale.
În privința cadourilor (fie că sunt în bani sau în natură) pe care un angajator le oferă salariaților din companie, veniturile sunt neimpozabile. Însă există și condiții: acestea trebuie să fie menționate în contract și trebuie ca valoarea cadoului pentru fiecare persoană în parte să nu depășească suma de 150 lei.
Citește și Informarea obligatorie privind fondul de pensii private: ce obligații au angajatorii și salariații
Când pot fi oferite cadouri:
– de Paște sau Crăciun (ori alte sărbători religioase) pentru salariați sau copiii minori ai acestora
– cu prilejul zilei de 8 Martie
– de 1 Iunie, pentru copiii angajaților. Important este că ultimele modificări ale Codului Fiscal arată că de 1 Iunie, doar salariații cu copii minori pot primi cadouri.
Unii angajatori aleg să ofere doar câteva zile libere. Codul Muncii nu cuprinde precizări în această privință, cu doar subliniază că este obligatoriu ca un salariat să beneficieze de cel puțin 20 de zile libere pe an. În afara acestei perioade, rămâne decizia managerului.
Pe de altă parte, nu sunt impozabile o serie de beneficii acordate unui salariat, între care se numără și: ajutoare de înmormântare, pentru boli grave, pentru daune din gospodării după o calamitate naturală (precum inundații, furtuni etc.), ajutoare pentru naștere sau adopție, tichete cadou, decontul pentru transportul către locul de muncă, decontul pentru vacanțe. De asemenea, nici veniturile pe care o persoană le primește după o lege specială finanțată de la bugetul de stat nu sunt impozabile.
Vacanțele sau deplasările pentru tratament acordate de angajator sunt neimpozabile doar dacă valoarea totală a acestora nu depășește, într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câștig mediu brut.
Te-ar putea interesa și Metode de retenție ale angajaților care chiar funcționează
Ce se întâmplă dacă nu este respectat contractul
Atunci când beneficiile și cadourile nu sunt acordate așa cum este construit contractul de muncă, acestea vor fi considerate venituri salariale taxabile. Asta înseamnă că aduc cu ele toate taxele aferente potrivit legii, la care se adaugă și dobânzi și penalități.
Un angajator poate acorda beneficii de o valoare mai mare de 150 lei. De exemplu, dacă de Paște, un cadou costă 300 lei, doar 150 lei vor fi scutiți de impozit și de contribuții. Restul de 150 lei intră în baza de calcul a contribuțiilor obligatorii.
Angajezi specialiști medicali? Creează un profil de companie aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.