Dacă te afli în căutarea unui job, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți scrii un CV de farmacist. Domeniul farmaceutic este unul dintre cele mai provocatoare, iar valorificarea abilităților este mai mult decât necesară, în cazul în care vrei să te reorientezi în carieră. Dacă vrei să evoluezi și să ții pasul cu noile schimbări din industrie, trebuie să știi cum să te prezinți în fața angajatorilor.
Nu e vorba doar de descrierea obiectivă a cunoștințelor și competențelor practice, ci și de livrarea adecvată a informațiilor. În unitățile de top, cererea este foarte mare, așadar, ca specialist, ai nevoie de un portofoliu care să te scoată în evidență.
Într-un mediu de lucru în care atenția la detalii face diferența, iar gradul de reactivitate trebuie să fie la cote înalte, CV-ul trebuie adaptat în consecință. Însă, mai multe sfaturi despre redactarea unui CV pentru farmaciști afli în rândurile de mai jos.
Cum începi scrierea unui CV?
Greșelile nu sunt permise în domeniul medical, mai cu seamă în sectorul farmaceutic. Pacienții trebuie informați cu grijă în legătură cu medicamentele pe care le administrează sau rețetele primite de la medicii specialiști.
Vezi și: Modelul unui CV medical de nerefuzat
În cazul în care obiectivul tău este să ajungi la una dintre cele mai apreciate companii din domeniu, trebuie să începi prin a gândi CV-ul. Angajatorii care se respectă caută în mod special persoane talentate și pasionate, pe care le pot recunoaște încă din faza filtrării candidaților.
Dacă vrei să-ți sporești șansele pentru a fi chemat la un interviu, iată cu ce ar trebui să începi:
- Gândește-te în primul rând la ceea ce caută compania. Citește foarte bine descrierea locului de muncă și vezi care sunt aspectele esențiale pe care le caută angajatorul. Pune-te în valoare în așa fel încât să corespunzi cu exactitate cerințelor companiei. Interesează-te inclusiv cu privire la cultura organizațională, dar și la valorile pe care și le asumă. Astfel, îți vei putea adapta stilul de comunicare.
- Evită pe cât se poate formatele de CV mult prea încărcate. Folosește o grafică simplistă, ordonată și aerisită. Chiar dacă ai multe de spus, rezumă-te la lucrurile importante. De asemenea, pune accent pe integrarea unei poze într-un cadru neutru, care să-ți scoată în evidență trăsăturile. Asigură-te că lumina este potrivită și poartă haine care să vină în completarea stilului profesional abordat în scrierea propriu-zisă a documentului.
- Înțelege faptul că multe dintre CV-uri sunt analizate cu ajutorul sistemelor digitale. Pentru a optimiza timpul de lucru, majoritatea recrutorilor optează pentru tehnologii de ultimă generație în faza de screening. Așadar, integrează în conținutul CV-ului cuvinte cheie specifice, care să ajute tehnologia să înțeleagă mai bine ceea ce poți oferi. Cu cât este mai bine structurat, cu atât va putea trece de primele verificări. În mod evident, documentul va ajunge și pe mâinile unui specialist HR.
Te-ar putea interesa și: Angajatorii de top dezvăluie cum îți analizează CV-ul în 2 minute
Ghid de scriere a unui CV pentru farmaciști
Scrierea unui CV nu este cea mai ușoară treabă, mai ales dacă activezi de mult în industria farmaceutică. Instinctul principal este de a menționa toate experiențele avute de-a lungul timpului, pentru a impresiona încă de la prima vizualizare. Însă, în contextul în care atenția angajatorilor e tot mai limitată, trebuie să mergi la sigur.
Iată un scurt ghid pentru a crea un CV care să atragă atenția:
- Începe prin a menționa datele de contact
Secțiunea de început ar trebui să includă informațiile de contact: numărul de telefon, adresa de e-mail și profilul tău de pe o rețea socială profesională, cum ar fi LinkedIn. Verifică de mai multe ori corectitudinea informațiilor, pentru a evita din start situațiile neplăcute. De asemenea, renunță la e-mailurile sau adresările neprofesionale.
Recomandat ar fi să alegi un template potrivit postului pe care vrei să-l ocupi, dar și felului în care se prezintă compania pe piață. Alege o variantă care să ofere un impact vizual atrăgător. Adaptează fonturile, culorile și inserțiile grafice în așa fel încât să păstrezi un aspect aerisit și lizibil.
- Asigură-te că menționezi atât abilitățile hard, cât și pe cele soft
Meseria de farmacist implică mai multe lucruri decât recomandarea corectă a unui medicament.
Hard skills se referă tocmai la aspectele care țin de partea tehnică a jobului. Aici pot fi incluse: verificarea corespunzătoare a rețetelor, respectarea normelor de siguranță impuse, calcularea dozelor în funcție de vârstă sau istoric medical.
De asemenea, este esențial să demonstrezi că știi să răspunzi eventualelor întrebări sau nelămuriri din partea pacienților. Evidențiază faptul că ești familiar/ă cu prescrierea medicamentelor și clasificarea lor în funcție de ingrediente, contraindicații și efecte pe termen lung.
Pe de cealaltă parte, soft skills se referă la competențele interpersonale: colaborarea în echipă, angajamentul față de siguranța pacienților sau empatia manifestată în relația cu aceștia.
Descoperă și: Care sunt opțiunile de carieră ale farmaciștilor
- Evidențiază-ți realizările profesionale, dar și pe cele educaționale
Pacienții au nevoie de consiliere personalizată, dar și de detalii suplimentare despre administrarea medicamentelor. Demonstrează că ești capabil să oferi asemenea sfaturi prin integrarea experienței profesionale și a celei educaționale.
Nu e nevoie să incluzi toate posturile pe care le-ai ocupat de-a lungul timpului. Marchează joburile care te-au format ca expert și care ți-au oferit numeroase oportunități de evoluție.
Exemplifică-ți competențele și menționează felul în care te-ai implicat pentru a gestiona situațiile urgente. Include date cuantificabile, dar și premii sau certificări pe care le-ai primit pentru rezultate excepționale.
Punctează aspectele unice despre munca ta, lucrurile cu care te mândrești. Numai așa te poți detașa de concurență și poți oferi viitorului angajator șansa de a te cunoaște mai bine.
- Creează contextul de care are nevoie angajatorul pentru a dobândi o perspectivă de ansamblu asupra carierei tale
Mai specific, în limita în care vechiul contract îți permite, povestește cum ai putut dobândi practic toate abilitățile menționate în CV.
Spre exemplu, dacă ai inclus multe abilități de relaționare cu pacienții, explică unde și cum le-ai dezvoltat. Menționează numărul angajaților de la vechea companie și fluxul de pacienți pe care a trebuit să îl gestionezi zilnic.
De cele mai multe ori, e bine să lași experiențele să vorbească pentru tine. Nu exagera cu partea pozitivă a istoricului tău ca farmacist, ci demonstrează-ți expertiza prin lucrurile pe care a trebuit să le duci la bun sfârșit.
- Revizuiește-ți CV-ul înainte de a-l trimite
Este un pas esențial în scrierea oricărui CV. Citește încă o dată ce ai scris și vezi dacă ai ratat ceva. Așteaptă câteva ore sau chiar o zi pentru a putea identifica mai bine posibilele greșeli de scriere. Erorile gramaticale sau de exprimare nu au ce căuta într-un document oficial de angajare.
Trebuie să demonstrezi că ești profesionist și prin prisma unor astfel de aspecte. Eventual, arată CV-ul unei cunoștințe, care îți poate oferi o părere obiectivă. Șterge tot ce ți se pare în plus sau care nu te poate ajuta în mod clar să ocupi postul vacant.
Concluzii
Vrei să-ți schimbi jobul sau pur și simplu cauți noi oportunități de evoluție? Pe lângă filtrarea anunțurilor care să se potrivească cerințelor tale, e important să te pui în valoare. Dacă vrei să creezi impresia dorită, este esențial să îți scrii în mod profesional CV-ul. Există mulți factori pe care trebuie să îi iei în calcul, de la includerea abilităților hard și soft până la alegerea unui template potrivit. Ultima și cea mai relevantă etapă este revizuirea. Recitește ce ai scris și vezi unde există posibilități de îmbunătățire.
Ține cont de sfaturile de mai sus și găsește-ți locul de muncă la care ai visat dintotdeauna!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.