Site icon MEDIjobs

Gastroenterologie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

Dupa obtinerea titulaturii de Medic Specialist pe oricare sectie, ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente din aceasta lista: Managementul Serviciilor de Sanatate, Medicina aerospatiala, Managementul medical al dezastrelor, Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie si Ingrijiri paliative. Vedeti informatii detaliate despre fiecare competenta aici.

Medicii care au ales specializarea Gastroenterologie au posibilitatea sa urmeze curricula unor competente medicale care ii ajuta sa isi extinda specificul patologiilor. Iata care sunt acestea:

Ultrasonografie generala
– medicii specialisti in gastroenterologie cu drept de exercitare a profesiunii de medic, care au absolvit programele de studii complementare in ultrasonografie generala cu durata de pregatire de 6 luni (conform prevederilor Ordinului MS nr. 418/2005). Cele 6 luni de pregatire, structurate pe doua nivele, pot fi efectuate in doua module a cate 3 luni (3 luni curs teoretic urmat de 3 luni de activitate practica individuala), pe durata carora cursantul va efectua minimum 300 examinari, sub directa supervizare a unui medic desemnat pentru acest tip de activitate de catre responsabilii nationali sau pe centre universitare ai programului. Medicii rezidenti confirmati in specialitati in al caror curriculum de pregatire este prevazut modulul de ultrasonografie generala cu durata de 3 luni (echivalent nivel I), vor putea sustine examenul pentru obtinerea atestatului in ultrasonografie generala dupa absolvirea programului de ultrasonografie generala nivel II (3 luni), urmat ulterior confirmarii ca medic specialist, avand durata totala de pregatire 6 luni;
Medicii confirmati specialisti in gastroenterologie care au efectuat pregatire in
ultrasonografie generala conform curriculei de rezidentiat, sunt abilitati sa exercite
activitatea de ultrasonografie generala, fara sustinerea examenului de atestat, in
conformitate cu prevederile Ordinului MS nr. 418/2005.


Examenul va consta din trei probe:
– prima proba practica pe bolnav (eliminatorie, nota minima de promovare – 6,00);
– proba teoretica scrisa, sub forma de test grila, cu 50 intrebari cu raspunsuri
multiple, tip complement simplu, din tematica;
– a doua proba practica de patologie ecografica pe videocaseta.
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr.
EN/3355/23.08.2006.

 

Endoscopie digestiva diagnostica

-medicii specialisti sau primari in specialitatile gastroenterologie care au efectuat curs teoretic cu durata de 6 saptamani in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Craiova, atestat prin certificate eliberate de UMF-urile organizatoare, continuat cu un stagiu practic de 18 saptamani (total 6 luni de pregatire), in care au efectuat minimum 200 endoscopii digestive superioare, 100 sigmoidoscopii flexibile, 50 colonoscopii, 30 scleroterapii / bandari viscerale / hemostaza altor leziuni nonvariceale, asistarea la minimum 50 de polipectomii si tehnici de hemostaza in hemoragii inferioare, sub supravegherea unui medic primar gastroenterologie cu competenta/atestat in endoscopie digestiva de minimum 3-5 ani, din centrele universitare medicale acreditate. Medicii confirmati specialisti gastroenterologie care au efectuat pregatire in endoscopie digestiva conform curriculei de rezidentiat, sunt abilitati sa exercite activitatea de endoscopie digestiva diagnostica, fara sustinerea examenului de atestat, in conformitate cu prevederile ordinului MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.


Examenul va consta din urmatoarele probe:
– proba scrisa;
– proba orala, constand din interpretare de caz pe caseta video;
– proba practica – eliminatorie, nota minima 7.00, (manevrarea endoscopului pentru
endoscopia digestiva superioara si inferioara diagnostica).
Tematica de examen insumeaza notiunile teoretice si baremurile practice cuprinse in
programa de pregatire aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/5583/28.05.2007.

 

Endoscopie digestiva terapeutica

-medicii specialisti sau primari in gastroenterologie care au efectuat curs teoretic cu durata de 4 saptamani in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, atestat prin certificat eliberat de UMF, continuat cu un stagiu practic de 20 saptamani – 400 ore pregatire modulara intr-un spital universitar sub indrumarea directa a unui medic primar gastroenterolog cu atestat in endoscopia digestiva terapeutica de cel putin 5 ani (total 6 luni de pregatire); in cadrul pregatirii practice se vor efectua minimum 500 endoscopii digestive superioare diagnostice si terapeutice, 200 colonoscopii diagnostice si terapeutice si 50 ERCP, confirmate de medicul primar gastroenterologie sub indrumarea caruia a efectuat
pregatirea practica. Pentru inscrierea la examen, medicii specialisti si primari in specialitatea
gastroenterologie vor depune in dosar si copia xerox a atestatului/competentei in endoscopie digestiva diagnostica.
Exceptie fac medicii specialisti gastroenterologie, confirmati ulterior sesiunii
octombrie 2002 si care au efectuat si promovat modulul de endoscopie digestiva
diagnostica in cadrul specializarii prin rezidentiat, care vor atasa copia certificatului de
abilitati in endoscopie digestiva terapeutica.


Examenul va consta din urmatoarele probe:
– Proba practica (o interventie terapeutica asistata de comisia de examen) – este
eliminatorie, nota minima de promovare este 7,00, iar responsabilitatea cu privire la
securitatea pacientului supus procedurii va fi asumata de catre presedintele comisiei.
– Proba teoretica scrisa.
– Proba orala constand in interpretare de caseta.
Tematica de examen insumeaza notiunile teoretice si baremurile practice cuprinse in
programa de pregatire aprobata de conducerea MSP sub nr.EN/5583/28.05.2007

Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.

 

Perspective financiare

Un medic specialist gastroenterolog la inceputul carierei poate beneficia de un venit lunar net pornind de la 6000 lei. Acest venit poate fi suplimentat cu diferite sporuri si competente care pot fi luate in timp. Un medic specialist care are deja experienta de 3-4 ani in domeniul medical si si-a adaugat la experienta profesionala si atestatele disponibile specialitatii gastroenterologie, poate ajunge la un venit de 10000 lei net lunar.

 

Vezi Partea 1-Medici Specialisti pe Medicina Interna.

Vezi Partea 2-Medici Specialisti pe Radiologie si Imagistica Medicala

Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Obstetrica-Ginecologie

Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Neurologie

Vezi Partea 4- Medici Specialisti Medicina de Familie

Vezi Partea 5- Medici Specialisti Cardiologie

Vezi Partea 6- Medici Specialisti Pediatrie

Vezi Partea 7- Medici Specialisti Recuperare, medicina fizica si balneologie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Exit mobile version