Site icon MEDIjobs

Ești farmacist? Iată ce taxe și cotizații trebuie să plătești

taxe farmacisti

La fel ca mulți profesioniști din sistemul medical, și farmacistii plătesc, pe parcursul activității lor, taxe și cotizații.

În primul rând, este plătită o taxă la înscrierea în Colegiul Farmacistilor din Romania. Această sumă, potrivit statutului Colegiului, este de 10% din salariul minim pe economie. Alte taxe pe care le va plăti farmacistul vizează și diferite servicii care îi vor fi prestate tot de Colegiul Farmaciștilor din România.

Te-ar putea interesa și Profil de farmacist: sarcini, responsabilități și calități pe care orice profesionist trebuie să le aibă

Acestea sunt:

De asemenea, sunt prevăzute taxe și pentru farmacii. Pentru a putea funcționa, acestea trebuie să primească certificate de îndeplinire a regulilor de bună practică, aprobate printr-un ordin de ministru.

Certificatele sunt eliberate tot de Colegiul Farmaciștilor, iar acestea costă după cum urmează: 

Specialiștii care furnizează servicii de Educatie Farmaceutica Continua (EFC) au și ei de achitat taxe pentru a putea profesa. Potrivit unei decizii a Consiliului Colegiului Farmaciștilor din România, persoanele care vor să fie recunoscute ca furnizori de servicii și să fie înscrise în registrul aferent, trebuie să achite suma de 400 de euro (echivalentul în lei, la data plății). Reavizarea anuală costă 150 de euro. 

Citește și Sondaj Colegiul Farmaciștilor: Care sunt problemele și nemulțumirile farmaciștilor

Cotizații

De-a lungul activității, farmaciștii trebuie să achite, periodic, și diferite cotizații pentru a putea profesa potrivit reglementărilor în vigoare. 

În primul rând, membrii Colegiului Farmaciștilor din România, care exercită profesia de farmacist, au obligația să achite, anual, cotizația de 300 de lei (cel târziu până pe data de 30 ianuarie).

Excepție fac farmaciștii care au deja drept de libera practica, însă nu lucrează în domeniu. Astfel, ei vor achita câte 5 lei pentru fiecare lună în care nu desfășoară activitate. 

Farmaciștii pensionari care nu mai lucrează deloc, însă vor să rămână membri al Colegiului, vor plăti și ei lunar o cotizație de 5 lei. 

Cotizațiile datorate și neplătite, în termenul fixat de consiliul Colegiului, aduce și penalități de câte 1% din suma datorată, pentru fiecare zi de întârziere. 

Neplata cotizației datorate pe o perioadă de 3 luni, și după ce este trimisă o atenționare scrisă, farmacistul este sancționat cu suspendarea dreptului de liberă practică. Sancțiunea este valabilă până la plata datoriilor și a penalităților corespunzătoare. 

Cine este scutit de cotizație:

Ești farmacist și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de muncă de la angajatori de top din România.

Exit mobile version