Site icon MEDIjobs

INTERVIU | Dr. Ioana Silvia Simian, medic primar dermatologie: In dermatologie ai parte de o munca de detectiv si cand rezolvi “cazul” satisfactia este maxima

Ioana Simian

Avand o mama care i-a fost exemplu si petrecand o mare parte din copilarie intr-o sectie de spital, Dr. Ioana Simian a simtit dintotdeauna ca va deveni medic. Insa abia dupa o saptamana de analiza a decis sa se indrepte catre dermatologie, ingrijirea pielii fiind pasiunea sa de suflet. Spune ca sistemul public a format-o ca dermatolog, in cel privat ajungand sa evolueze, insa se considera norocoasa ca a avut parte pretutindeni de o echipa multidisciplinara cu care a reusit sa colaboreze bine.

Dr. Simian crede cu tarie ca ora de educatie medicala, modul corect de a te comporta ca pacient, de a iti prezenta boala, dar mai ales de a identifica cat mai devreme ca ceva este in neregula cu tine ar trebui sa faca parte din curricula scolara, incadrandu-se in conceptul de preventie. De altfel, in acest mod ar creste si increderea in medic si recomandarile sale, indepartand pacientul de informatiile eronate. 

Cu toate ca din punctul sau de vedere, pandemia a ridicat diverse provocari in ceea ce priveste domeniul sau de activitate, accesul la conferinte online a devenit mai facil si priveste medicina online in conditiile actuale drept o varianta fantastica pentru zonele greu accesibile, deschizand si pacientului accesul in orice colt al lumii.

Care a fost momentul in care ai stiut ca iti doresti sa devii medic? Dar medic dermatolog?

Cred ca dintotdeauna; se spune ca in prima noapte dupa nastere, mama viseaza viitorul copilului ei. Mama a visat o sectie de spital, dar a dat vina pe locul unde lucra. Ea a fost exemplul meu (asistenta medicala) si mereu am stiut ca vreau sa urmez medicina; o mare parte din copilarie mi-am petrecut-o pe sectia de nou-nascuti a spitalului din Alexandria. 

Cu dermatologia, partea sentimentala e mai redusa; cand dai examenul de rezidentiat, e aproape utopic sa visezi ceva; iei un punctaj si in functie de acesta alegi. Eu am avut norocul unui punctaj care imi permitea sa aleg orice specialitate si dupa 7 zile de analiza am ramas la dermatologie. Adevarul este ca ingrijirea pielii a fost pasiunea mea de pe la 10 ani, cand m-au napadit cosurile; citeam cu asa pasiune orice carte despre ingrijirea tenului. Inca le pastrez in biblioteca; si cate experimente nu am facut pe pielea mea. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulia Ardelean, medic dermatovenerologie

Care sunt principalele satisfactii pe care ti le ofera meseria ta?

In dermatologie, ai parte de o munca de detectiv si cand rezolvi “cazul” satisfactia este maxima; dar asta ramane strict legat de aceasta specialitate. Pentru ca satisfactia meseriei de medic este alta si tine de relatia pe care o stabilesti cu pacientul tau. 

Ai interactionat si cu sistemul medical privat si cu cel public. Ce ti-a placut la fiecare dintre ele? Ce nu ti-a placut?

Sistemul public m-a format ca dermatolog, iar in sistemul privat am evoluat. Din fericire, peste tot, am intalnit o echipa multidisciplinara, iar acest lucru e foarte util cand vine vorba de pacientii tai. Desi ca rezidenta am prins o perioada foarte proasta financiar, facand parte din generatia de rezidenti prost platiti, am avut sansa unor oameni grozavi care m-au tratat ca pe un coleg si ca pe un prieten si care au contribuit major la formarea mea medicala. Lucrurile neplacute imi place sa le uit.

Ai fost rezident in Franta si Italia. Ce te-a determinat sa revii in Romania?

Prima propunere de a pleca a venit la finalul anului 6, cand inca nu dadusem rezidentiatul; eram invitata sa lucrez in domeniu cercetarii in SUA. Si raspunsul a fost nu; nu regret nici acum deciziile luate. Familia, echilibrul interior, lumea ta sunt mult mai importante decat alte satisfactii. Au fost eforturi, in rezidentiat jonglam cu 3 joburi, dar am crezut cu tarie ca pot sa fac lucruri bune si aici. Si nu sunt singura din familie care alege cuibul natal. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie

Crezi in educatia medicala a pacientului? Cum reusesti sa educi pacientii in domeniul tau de activitate? La ce metode apelezi?

Educatia medicala a pacientului incepe cu modul in care acesta isi prezinta simptomele bolii. E un adevarat examen, credeti-ma, care poate influenta decizia medicala. Cred cu tarie ca ora de educatie medicala, modul corect de a te comporta ca pacient, de a-ti prezenta boala, mai ales de a identifica cat mai devreme ca ceva este in neregula cu tine ar trebui sa faca parte din curricula scolara. Toate acestea inseamna intr-un final preventie. Aceasta educatie medicala ar creste si increderea in medic si recomandarile lui si ar indeparta pacientul de informatiile eronate pe care le culege din alte medii mai putin medicale. Nu sunt insa de acord cu atitudinea amenintatoare, plina de reprosuri adusa de medici pacientilor; noi trebuie sa sustinem, sa ajutam, nu sa judecam. Atunci cand fac recomandari pacientilor, vin cu argumente, orice decizie medicala trebuie inteleasa de pacient. Comunicarea te poate transforma intr-un medic valoros. 

Ai participat la mai multe cursuri si conferinte. Consideri ca sunt necesare acestea pentru pregatirea profesionala a fiecarui medic?

Noi le numim educatie medicala continua; e aproape imposibil sa profesezi fara a fi la zi cu tot ce este nou. Cred ca singurul lucru pozitiv adus de pandemie a fost accesul facil la conferinte online, multe gratuite. A fost o perioada fantastica de formare si sunt sigura ca acest model va fi urmat si in etapa urmatoare. Cel mai distractiv este cand ai vreo 3 conferinte care se desfasoara in aceeasi perioada si nu stii cum sa jonglezi intre ele. 

Atunci cand recomanzi un tratament tii cont de situatia financiara a respectivului pacient? Adica daca nu isi permite un produs, ii recomanzi unul similar mai ieftin?

Bineinteles; chiar daca pacientul isi permite un produs mai scump, nu inseamna ca ii voi face o astfel de recomandare. De obicei ofer mai multe optiuni in functie de pret si de cat de accesibile sunt in farmacii; in cazul tratamentului antiviral din herpes zoster pacientii primesc doua variante: mai multe pastile si mai ieftin sau mai putine pastile si mai scump. Nu tratez cu ceva pentru ca este la moda, alegerea tratamentului trebuie sa tina cont de eficacitate, balanta intre beneficii si efecte adverse, medicina bazata pe dovezi. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Pavelina Mihaela Andrei, medic specialist dermatologie: „Medicina inseamna pasiune pentru studiu, pentru tot ceea ce apare nou”

Cati ani de practica medicala sunt necesari unui medic pentru a deveni de succes?

Nu anii te transforma intr-un medic valoros, ci educatia medicala continua, daruirea, formarea anterioara, care incepe din anul I de studentie. Stiti ca dupa o pauza de 2-3 saptamani in activitate, ai nevoie de cateva ore de reacomodare?

Cu siguranta ai avut si cazuri dificile. Povesteste-ne te rog unul care ti-a ramas in memorie. 

Fiecare caz are particularitatile lui; m-am lovit de cazuri dificile la copii sau la adulti; cel mai greu este sa gasesti calea cea mai usoara sa le rezolvi, sa nu “plimbi” pacientul. Cand un pacient vine pentru o formatiune tip chist, tratata aiurea o perioada de timp, iar tu il indemni sa o scoata imediat si descoperi ca e o metastaza, e un caz altfel; dar nu prea mai ai sentimentul triumfului. 

Pandemia a crescut numarul de consultatii online. Poti pune un diagnostic corect fara sa te vezi fata in fata cu pacientul?

Nu intotdeauna; ofer consultatii online si refuz consultatii, daca acestea nu se potrivesc acestui gen de abordare; sunt leziuni tumorale care pot primi un diagnostic clinic doar dupa evaluarea directa si cu dermatoscopul; sunt afectiuni in care o mica diferenta de culoare, luciu, prezenta unor scuame fine transeaza diagnosticul. Mi se pare insa fantastica optiunea de medicina online in conditiile actuale, pentru zonele greu accesibile. Mi se pare grozav daca am putea folosi mediul online ca punte de legatura intre medicul de familie si specialist; online-ul a deschis accesul pacientului in orice colt al lumii. 

Citeste si: Interviu dr. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog: „Fiecare este frumos in felul sau si acesta este lucrul cel mai valoros!“

Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat despre piele?

Pielea vorbeste; asculta-i toate semnalele, du-te la medic pentru ca poate fi expresia a ceva in neregula la interior. Asculta pacientul, analizeaza fiecare centimetru patrat de piele, toate sunt piese intr-un puzzle al diagnosticului corect. 

Daca ai putea oferi un sfat unui medic aflat la inceput de drum, care ar fi acela?

Indiferent cat de bine esti pregatit, nu uita ca aprecierea ta ca medic tine foarte mult de relatia pe care o stabilesti cu pacientul. Pacientii nu sunt un ghid pe care il urmezi. Grija, empatia, blandetea, sustinerea, gandirea pozitiva, o imbratisare fac mai mult decat cei 11 ani de studiu.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version