Site icon MEDIjobs

De ce intrăm în criză de timp – soluții pentru evitarea acestei situații

timp

Adeseori intrăm în criză de timp și încercăm să ne explicăm unde și ce am greșit de am ajuns în situația să nu mai apucăm să realizăm lucrurile pe care le avem în plan. Ne gândim că trăim într-o lume în care nu ne mai ajung orele unei zile, iar activitățile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit ne consumă până peste măsură.

Sentimentul de lipsă acută de timp a fost explicat științific, iar rezultatele sunt pe cât de simple, pe atât de convingătoare.

MEDIjobs a adunat la un loc teoriile conform cărora timpul încetează să îți mai fie un “aliat”.

1. Nu te trezești destul de devreme 

Cu cât te vei trezi mai devreme, cu atât vei avea mai mult timp la dispoziție să realizezi ce ți-ai propus pentru ziua respectivă.

Afirmația conform căreia randamentul în primele ore ale dimineții este superior restului zilei este una populară, dar nu are o bază științifică universal valabilă. Există studii care susțin ideea că anumite activități cognitive sunt mai eficiente dimineața, însă acest lucru variază în funcție de cronotipul fiecărei persoane (adică ritmul biologic natural al fiecăruia – dacă este „persoană matinală” sau „bufniță de noapte”).

Iată câteva studii relevante:

  1. Studii despre performanța cognitivă în funcție de momentul zilei
    • Studii precum cel realizat de Goldstein et al. (2007) arată că persoanele matinale au performanțe cognitive mai bune dimineața, în timp ce persoanele nocturne tind să funcționeze mai bine seara.
    • Un alt studiu al lui Schmidt et al. (2007) a examinat diferențele de performanță în funcție de cronotip și a concluzionat că există variații individuale semnificative.
  2. Studii despre eficiența și productivitatea dimineața
    • Un studiu publicat în Journal of Applied Psychology de către Kouchaki & Smith (2014) sugerează că dimineața este un moment optim pentru luarea deciziilor etice și pentru autocontrol.
    • Un alt studiu din Harvard Business Review menționează că CEO-ii și liderii de afaceri tind să fie mai productivi dimineața, dar acest lucru este mai degrabă o observație bazată pe obiceiuri decât pe dovezi științifice clare.
  3. Importanța somnului și a ritmului circadian
    • Walker (2017), în cartea sa Why We Sleep, explică faptul că performanța cognitivă depinde în mare măsură de calitatea somnului și de alinierea la ritmul circadian, nu neapărat de ora de trezire.

2. Faci mai multe activități în același timp

Chiar dacă te lauzi cu o atenție distributivă ieșită din comun, să știi că nu este complet adevărat ce crezi despre tine. Cu cât te implici în mai multe acțiuni pe aceeași perioadă de timp, cu atât randamentul tău va fi distribuit în mai multe părți și astfel va avea serios de suferit.

Află Cum să-ți organizezi timpul și să fii productiv într-o industrie medicală atât de solicitantă

3. Nu îți planifici corect timpul

Dacă nu ai un plan al activităților pe care urmează să le desfășori în următoarele ore, ai toate șansele să intri în criză de timp. Cu cât aloci mai corect timp activităților pe care le ai de îndeplinit, cu atât vei fi mai aproape de încadrarea în planul inițial.

4. Ești pesimist

Chiar dacă toți măsurăm la fel timpul, modul în care tratăm trecerea lui este influențat viziunea personală, subiectivă. Astfel, este normal ca o personalitate pesimistă să perceapă trecerea timpului cu o mai mare precipitare decât un optimist convins. În realitate, secundele se scurg la fel, dar pesimiștii tind să simtă mai pregnant trecerea timpului.

5. Ești acaparat de activitățile pe care le desfășori

Pasiunea pentru anumite activități duce de multe ori la pierderea noțiunii timpului. Acesta nu este însă un lucru rău. Cu cât investești mai multă pasiune în ce faci, cu atât vei deveni mai bun și, în cele din urmă, mai eficient.

O organizare optimă a timpului va duce mereu la un randament sporit, indiferent de activitatea în care ești angrenat. Noțiunea de “Time Management (trad. managementul timpului)” este des întâlnită în cursurile de formare ale viitorilor manageri, fiind o calitate extrem de importantă în orice companie. 

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Exit mobile version